Berna, Elvetia

locuri de vizitat in berna turism elvetia

Locatie

Dintre toate orasele elvetiene, Berna este cu siguranta cel mai frumos si cel mai vizitat oras din Elvetia. Situat pe o peninsula, avand in apropiere Raul Aare, este un oras linistit cu stradute pietruite, cladiri in stil vechi ce par sa nu se fi schimbat deloc in ultimele cinci secole, dar si cu magazine moderne si un stil de viata aparte.

Istoric Berna

Berna a fost intemeiata in 1191 de catre ducele Berchthold V de Zahringen, care a numit orasul “Berna” pentru ca, dupa legende, ar fi ucis un urs (Bar in germana). Berchthold al V-lea avea un plan clar: a asezat orasul pe o peninsula a raului Aare, ca sa fie protejata in mod natural din trei laturi, iar a patra latura era sa fie protejata de un zid si un turn de aparare. Astfel, a inceput cladirea acolo unde raul face o bucla de 180 de grade, in asa numitul ‘colt de jos’, (Nydegg).

Protectia ideala i-a permis sa se dezvolte rapid si sa-si extinda limita inspre vest: pana in 1256, turnul de aparare era Zytglogge (turnul cu ceas), succedat de Kafigturm (turnul cu inchisoare) pana in 1345 si de Christoffelturm (turnul lui Sf. Cristof, amplasat in apropierea locului pe care se gaseste actuala gara centrala, dar demolat in 1865) pana in 1622. In timpul Razboiului de Treizeci de Ani, doua protectii aditionale au fost construite: Schanze (santul) cel mare si cel mic. Zona protejata astfel a fost destul de mare pentru dezvoltarea orasului pana in secolul XIX.

Orasul Vechi

Orasul Vechi este inconjurat de raul Aare din trei parti, in timp ce pe a patra latura orasul era aparat de un zid, unde se gasea sin turnul Zytglogge. Sub domnia familiei Zahringen si beneficiind si de apropierea prosperului si puternicului regat al Burgundiei, Berna s-a dezvoltat rapid. In 1256 se ridica un nou zid de aparare, iar un secol mai tarziu orasul se intindea pana la Christoffelturm. Nici faptele de arme ale locuitorilor nu erau mai prejos, in 1339 acestia invingand in batalia de la Laupen fortele unite ale nobililor burgunzi. Odata dobandita independenta, Berna s-a alaturat Confederatiei Elvetiene in 1353.

Dupa un incendiu in 1405 izbucnit pe Brunnegasse care a ars cea mai mare parte a caselor din lemn si a omorat peste 100 de locuitori a inceput reconstructia orasului Berna, casele fiind de aceasta data construite din piatra, iar planul ales este cel vizibil si astazi, pastrandu-se de atunci unele cladiri precum Rathaus sau Munster. Reforma avea sa schimbe din nou aspectul orasului, secolele XVI – XVII fiind o perioada de dezvoltare arhitecturala, economica si culturala fara precedent. Culoarea verzuie a cladirilor din centrul orasului este tipica pentru Berna. Centrul medieval a fost dealtfel pus pe lista UNESCO a Patrimonului Cultural Mondial si include trotuarele acoperite (arcade) si fantani decorate cu statui.

Locuri de vizitat in Berna

Cea mai interesanta parte a orasului este cu siguranta Orasul Vechi, cu adevarat o experienta magica pentru oricine vrea sa descopere trecutul Bernei. S-a pastrat perfect aspectul medieval al orasului, dar in plus au aparut numeroase magazine, de la cele de lux la cele obisnuite, iar atmosfera imbina linistea cu stilul modern de viata.

Zeitglockenturm – Turnul Ceasului

Alaturi de ursul legendar, Turnul Ceasului (situat in centrul Orasului Vechi) este simbolul Bernei. De dimensiuni impresionante si cu o arhitectura aparte, Turnul Ceasului este locul de intalnire al multora dintre localnici si turisti. Initial, turnul a fost construit in mare parte din lemn, la poarta de vest a orasului, intre 1218 – 1220. Dar cum in 1256 zidurile orasului au fost mutate in partea de Vest, spre Kafigturm, Turnul a fost abandonat pentru scurt timp, apoi transformat in inchisoare, fiind distrus in incendiul din 1405. Avea sa fie reconstruit, de aceasta data din piatra, fiind montat si un ceas. Acesta s-a defectat in scurt timp si avea sa ramana asa timp de peste un secol, pana cand un anume Caspar Brunner a proiectat si realizat un mecanism complicat, instalat in 1530.

De atunci a functionat fara oprire, chiar daca unele piese au fost schimbate in timp. Sub ceas, pe parte dinspre rasarit, se gaseste si astazi un alt mecanism complicat, care este un ceas foarte exact, anunta cele 12 ore ale zilei, pozitia Soarelui in zodiac, ziua saptamanii, luna fazele lunii si ale soarelui, fiind o adevarata bijuterie tehnica, ce fascineaza si astazi. Turnul a fost renovat si refacut adesea, aspectul actual, puternic influentat de stilul baroc, datand din 1770 – 1771.

Interesant nu este doar faptul ca acest ceas este functional si astazi, cat faptul ca in afara mecanismelor complicate ceasul mai are ceva deosebit : cateva figurine mecanice. Un cocos, cativa ursi, Chronos cu clepsidra sa si un bufon care danseaza, iar aceste cateva figurine incep sa se miste cu doar patru minute inainte ca ceasul sa anunte noua ora. Turnul poate fi vizitat si puteti urca pana in varful acestuia, de unde privelistea este uluitoare.

berna-turnul-ceasului

Orasul Vechi – partea de est

De la Turnul Ceasului puteti incepe descoperirea Orasului Vechi, pornind din piata centrala, Marktgasse, locul unde puteti face cumparaturi dupa pofta inimii. In partea de est se gaseste elegant Kramgasse, cu numeroase magazine gazduite de cladiri in stil baroc, cu arcade impresionante, datand din secolul XVIII. Aici, la nr 49, veti gasi Casa Memoriala Einstein, in fapt un apartament in care genialul fizician a locuit si a lucrat, dupa ce absolvise cu cativa ani inainte Institutul Tehnologic din Zurich. Tot aici veti intalni una dintre fantanile ornamentate specifice Bernei, aceasta avand ca ornament un urs in armura, purtand stindardul fondatorului orasului, Berchtold von Zahringen.

La mica distanta de aceasta fantana datand din 1535 se gaseste o alta, cu o copie dupa o statuie infatisandu-l pe Samson. O a treia este la mica distanta, fara vreo statuie si de data mai recenta (1779). In capatul Kramgasse se gaseste un ansamblu statuar, datand din secolul XVIII. Statuile, montate pe piedestale impresionante, reprezinta ghildele traditionale ale mestesugarilor Bernei : maurul ii reprezinta pe tesatori, maimuta pe pietrari si zidari, iar tamplarul cu un topor arata pasiunea locuitorilor pentru prelucrarea lemnului.

Strada continua, de aceasta data sub numele de Gerechtigkeitsgasse. Pe Kreuz gasse, o mica straduta, veti gasi un magazin care altadata era o farmacie, deschisa in 1571. La mica distanta se gaseste una dintre cele mai importante cladiri din Berna, Rathaus, situata in Rathausplatz. Edificiul a fost ridicat intre 1406 – 1417 si a fost ulterior refacut si renovat adesea – intre 1939 – 1942 parterul a fost reconstruit in intregime – asa ca si-a pierdut in parte aspectul initial. Chiar vizavi se gaseste o alta fantana, datand din 1542 si fiind impodobita cu o statuie infatisand un purtator de stindard, cu armurda. Langa Rathaus se gaseste biserica St Peter und St Paul-Kirche, construita in 1858, cand era prima biserica catolica deschisa in oras de la Reforma.

Este unul dintre cele mai interesante si linistite locuri din Berna. Pe Rathausgasse, spre vest, s-au pastrat fatadele originale, dar in interior locuintele au fost transformate in apartamente moderne, elegante, iar la est, pe Postgasse, se gasesc mai multe cafenele si anticariate. Cea mai veche parte a orasului Berna se gaseste in Nydegg, unde se intalnesc strazile Postgasse, Gerechtigkeitsgasse si Junkerngasse.

Aici se spune ca se ridica odinioara Castelul Nydegg, distrus la jumatatea secolului XIII, astazi mai existand doar o mica parte din fundatiile masive. Biserica din zona este din punct de vedere arhitectural un amestec de stiluri si elemente adaugate ulterior cladirii construite in 1341, dar este interesanta tocmai pentru acest melanj. In fata bisericii se gaseste o ampla curte interioara si o fantana, care odinioara se gasea chiar in interiorul castelului.

Un alt cartier foarte interesant din aceasta parte a orasului este Matte, care a fost pret de secole zona atelierelor mestesugaresti si a ghildelor, un loc aparte in Berna, chiar cu un dialect diferit, numiti de ceilalti locuitori Mattenenglisch. Dar acest cartier locuit de meseriasi si lucratori in port a fost cu totul schimbat in anii ’70 ai secolului trecut, cand nu a mai putut rezista schimbarilor care au afectat intreaga societate. In locul atelierelor de alta data se gasesc astazi companii moderne, firme de software si de consultanta.

In timpul catastrofalelor inundatii din 1999 cartierul istoric a fost scufundat sub ape mai multe saptamani, iar urmele mai sunt inca vizibile. Va puteti continua plimbarea pe Kirchenfeldbrucke pana la Marzili, un cartier rezidentail linistit, cu numeroase localuri si centre artistice, situate chiar langa raul Aare. Aici se gasesc si numeroase locuri unde vara va puteti scalda in apele repezi ale raului sau va puteti relaxa la plaja.

berna-elvetia-2

Orasul Vechi – partea de vest

Nici partea de vest a vechii Berne nu este cu nimic mai prejos. La doar 100 de metri vest de Munster veti gasi Casinoplatz, iar de aici puteti ajunge in scurt timp la muzeele din Helvetiaplatz. Veti putea vedea de aici impresionantul Zytglogge dar si unul dintre cele mai controversate monumente medievale, Kindlifresserbrunnen (Fantana Capcaunului), realizata in 1544 si care adesea le provoaca celor mici cosmaruri prin realismul executiei. La nord se gaseste Kornhaus, altadata Granarul Bernei, astazi o cladire cu birouri moderne si un mic bar, foarte cautat de localnici. Franzosische Kirche (Biserica Franceza) este cea mai veche din oras, fiind la origini o manastire dominicana. Interiorul superb decorat a fost renovat in mai multe randuri, dar s-au pastrat foarte binele stranele datand din 1302 si o fresca pictata in 1495.

berna-klindlifresserbrunnen-elvetia

Munster

Nu puteti rata sansa unei vizite la Munster, un edificiu usor de recunoscut, construit in stilul goticului tarziu si avand un turn impresionant, cel mai inalt din Elvetia. Este unul dintre cele mai frumoase locasuri de cult din Europa, vizitat in fiecare an de nenumarati turisti dar si de credinciosii veniti din toata tara. Prima biserica a fost ridicata aici odata cu fondarea orasului, fiind mentionata intr-un document din 1224. In martie 1421, cand in Berna locuiau cel mult 5000 de oameni, un maestru constructor din Strasbourg, pe numele sau Matthaus Ensinger, a inceput constructia unei noi biserici, folosind materiale locale.

Construirea avea sa continue abia in secolul XIX, impresionanta catedrala fiind gata in 1893, cand s-a adaugat si turnul greu de uitat. Din pacate in perioada Reformei cea mai mare parte a decoratiunilor interioare si obiectelor de cult originale au fost distruse intr-un elan anti-catolic, pastrandu-se doar sculpturile care impodobesc intrarea, stranele corului si o parte din frumoasele vitralii.

berna-munster-elvetia

Muzeul Alpin Elvetian

Un alt muzeu, foarte potrivit unui oras aflat chiar langa munti, este Muzeul Alpin Elvetian, care prezinta toate aspectele vietii in munti, intr-o maniera inteligenta si noua. De la turism la excursii si viata celor care locuiesc in Alpi, fauna si flora, impactul industriei asupra muntilor Alpi, nimic nu a fost uitat. Muntii sunt prezentati in cadrul muzeului atat prin intermediul imaginilor, cat si prin cel al machetelor detaliate.

Shopping in Berna

Din Kornhausplatz puteti porni intr-o plimbare pe Marktgasse, unde va puteti faceti cumparaturi la nenumaratele magazine. Aici se gaseste si o alta fantana – deja un simbol al Bernei – cu doua statui : un muschetar in armura si statuia Annei Seiler, care a infiintat primul spital din oras. Dupa Seilerbrunner este Kafigturm, vechea poarta a orasului, datand din secolul XIII, folosita intre 1642 – 1897 ca inchisoare. Piata Barenplatz pare mereu insorita si mai mare decat este de fapt. Una dintre cele mai frumoase biserici protestante este Heiliggeistkirche, un impresionant ansamblu baroc, care domina zona.

Pentru cazare in Berna, click AICI.

Adauga un comentariu la articolul: "Berna, Elvetia"