Castelul Kover-Appel – Fantanele, Romania

castelul kover appel fantanele arad

Locatie Castelul Kover-Appel

Castelul Kover Appel se gaseste in comuna Fantanele, in Campia Vingai (judetul Arad), in stanga raului Mures si se intinde pe o suprafata de 4018 ha. Fondul construit al comunei este unul de mare exceptie, comuna fiind inclusa in arealul cu valoare culturala de interes national.

Descriere Castelul Kover-Appel

Castelul prezinta o planimetrie compacta, specifica constructiilor realizate la inceputul secolului al XIX-lea in Banat, fiind organizat doar pe parter si avand o structura de acoperire in sarpanta ce permite existenta unei comise.

Conform analizei realizate de Grigore Ionescu, o prima categorie pe planimetrie apartine de regula perioadei pana la 1830, este aceea in care locuinta pastreaza vechea structura a casei boieresti, pamantene, cu doua etaje. Incaperile de locuit, situate la etaj, sunt dispuse simetric, de-o parte si de alta a unei largi sali mediane. Parterul este folosit de obicei pentru dependinte.

Traditionalul foisor cu o scara exterioara a fost inlocuit cu o intrare acoperita; un portic cu parter si etaj format din doua ordine suprapuse, alipit fatadei si dispus in ax. Alteori el este inlocuit cu o simpla aliniere de coloane, cu sau fara fronton, care pune in evidenta intrarea. Scara, la randu-i, a fost mutata in interior. De asemenea, a fost pastrat si foisorul inchis de pe fatada opusa celei principale, fiind tratat ca o incapere iesita din linia fatadei, fie sub forma unui corp dreptunghiular, fie rotunjita ca o absida.

Desi castelul Kover-Appel nu se incadreaza exact in aceasta clasificare, se pot remarca, totusi, cateva asemanari ce ne indica faptul ca trasaturile planimetreice ale acestei constructii sunt unele de tranzitie intre perioada baroca si cea neoclasica. Astfel, in urma analizei realizata la fata locului, am remarcat existenta unei scari in partea din spate a castelului, scara exterioara, vizibila din curte, cu acces catre pod. Fatada principala se impune prin foisorul de acces organizat doar pe parter, cu coloane apartinand ordinului compozit si fronton clasic.

Corpul principal are o aparenta simpla, la prima vedere apartinand stilului neoclasic, cu accente electic-romantice la nivel decorativ, elemente ce pot pproveni din a doua jumatate a secolului al XIX-lea, cand gustul estetic al epocii era orientat in aceasta directie. Simetria fatadei principale si prezenta frontonului de inspiratie clasica si a coloanelor cu capiteluri ce apartin ordinului compozit confera o anumita monumentalitate constructiei, ce ne indica apartenenta castelului la stilul neo-clasic.

Poze Castelul Kover-Appel

Castele din Romania: Castelul Kover-Appel - judetul Arad

Castele din Romania: Castelul Kover-Appel - judetul Arad

Castele din Romania: Castelul Kover-Appel - judetul Arad

Castele din Romania: Castelul Kover-Appel - judetul Arad

Sursa text: milo-d-architecture.blogspot, romguide
Sursa foto: milo-d-architecture.blogspot

Adauga un comentariu la articolul: "Castelul Kover-Appel – Fantanele, Romania"