Castelul Mikes – Cisteiu de Mures, Romania

castelul mikes cisteiu de mures

Locatie Castelul Mikes din Cisteiu de Mures

Castelul Mikes este situat in localitatea Cisteiu de Mures, orasul Ocna Mures, judetul Alba.

Descriere Castelul Mikes din Cisteiu de Mures

Ansamblul castelului Mikes (castelul, curia, capela, hambarul) si biserica de lemn ‘Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil’ de la Cisteiu de Mures sunt inscrise pe Lista Monumentelor Istorice ale judetului Alba, elaborata de Ministerul Culturii si Cultelor din Romania in anul 2004. Castelul este construit in stil clasicist. Ansamblul castelului mai cuprinde curia, capela si hambarul. Cladirea era goala, in ruina si nepazita in anul 1994, fiind intr-o stare avansata de deteriorate. In ultimii zece ani, tot ce se putea lua, a fost luat (strucutura tavanului, ramele ferestrelor, usile), astazi ramanad doar fatada.

Intregul ansamblu arhitectonic e orientat pe lungime, capela dominand caracterul de orizontalitate. Avea si etaj, poarta de acces (de secol XVIII), precum si un sediu al administratiei pontificale (datat 1796) si un hambar. Au disparut aproape in totalitate. In schimb, a ramas capela. Mai precis, 3 din cei 4 pereti exteriori, plina de balarii si bucati de ziduri prabusite. Privelistea – daca se poate numi asa – este incredibila, cel putin in ochii fotografilor.

Oamenii locului sustin ca gradina castelului era deosebit de frumoasa. A disparut cu totul, odata cu venirea comunistilor la putere, care au transformat domeniul in cooperativa agricola de productie. Distrugerea mare, ca dupa razboi, s-a intamplat abia dupa 1989, odata cu furturile inconstiente.

Cum ajungem la Castelul Mikes din Cisteiu de Mures ?

Chiar pe malul raului, la iesire din Ocna Mures pe DC3. Aici, insa, te asteapta Castelul Mikes, de fapt numai ruinele a ceea ce odata era un ansamblu grandios, splendid, rafinat.

Poze Castelul Mikes din Cisteiu de Mures

Castele din Romania: Castelul Mikes din Cisteiu de Mures - judetul Alba

Castele din Romania: Castelul Mikes din Cisteiu de Mures - judetul Alba

Castele din Romania: Castelul Mikes din Cisteiu de Mures - judetul Alba

Castele din Romania: Castelul Mikes din Cisteiu de Mures - judetul Alba

Sursa text: stiri.turismalba
Sursa foto: stiri.turismalba

Adauga un comentariu la articolul: "Castelul Mikes – Cisteiu de Mures, Romania"