Insula St. Martin, Antilele Olandeze

insula st. martin antilele olandeze

Locatie Insula St. Martin

Insula Sfantul Martin (neerlandeza Sint Maarten; franceza Saint-Martin) este o insula tropicala in nord-estul Caraibelor, la 250 km nord de Guadelupa si 240 km est de Puerto Rico. Insula, cu o suprafata de 98 km² este divizata in parti aproximativ egale intre Franta si Tarile de Jos, fiind unul dintre cele mai mici teritorii locuite partajate intre doua natiuni.

Descriere Insula St. Martin

Partea de sud a insulei este numita Sint Maarten si face parte din Antilele Olandeze iar partea nordica a insulei este numita Saint-Martin si este parte din regiunea de peste mari franceza Guadelupa.

Principalele orase de pe insula sunt Marigot in partea franceza si Philipsburg in partea olandeza. Partea franceza are o suprafata de 53,20 km² iar in 2004 populatia insulei era de 33.102 ceea ce inseamna o densitate a populatiei de 622 loc/km². Partea olandeza are o suprafata de 34 km² iar in 2001 populatia ei era de 30.594, ceea ce repreinta o densitate a populatiei de 900 loc./km².

Insulele cele mai apropiate sunt Anguilla si Saint Barthélemy. Insulele Saba, Sint Eustatius din Antilele Olandeze si Insulele Sfantul Kitts si Nevis sunt mai indepartate dar totusi sunt vizibile.

Litoralul insulei Sfantul Martin este decupat in numeroase golfuri in care exista 30 de plaje dar si unele golfuri marginite doar de pietris. Exista de asemenea si cateva lacuri cu apa dulce cum ar fi: Grand Étang de Simsonbaai, Great bay, Étang aux poissons, Étang de Grand-Case, Étang Chevrise, Étang Guichard, Grand Étang des Terres Basses, ce sunt formate în golfuri inchise de cordoane de nisip. Restul litoralului este de cele mai multe ori abrupt, cu faleze ce ating uneori 40 m.

In jurul insulei exista cateva zeci de insule mai mici, cea mai importanta dintre ele fiind insula turistica Pinel ce dispune de trei plaje. In afara de cateva campii aluvionare in apropierea coastelor si in fundul vailor, relieful este abrupt, varfurile fiind situate la o altitudine sedie de 300 m, inaltimea maxima, Pic Paradis, fiind de 414 m situata in zona franceza. Drumul principal inconjoara insula de-a lungul coastei pentru a evita aceste regiuni inalte.

Cum ajungem in St. Martin ?

Principala industrie a insulei este turismul, iar partea olandeza este considerată un Paradis fiscal. Insula este dotata de un aeroport in partea olandeza a insulei, Princess Juliana International Airport, cu codul IATA SXM, cel de al doilea aeroport din Caraibele de Est ca trafic de pasageri, după aeroportul din Puerto Rico. Aeroportul are o pistă foarte scurtă, de doar 2.349 m, ce corespunde la limita aterizarii marilor avioane transcontinentale gen Boeing 747 sau Airbus A340.

Pentru a ateriza, acestea trebuie sa faca o trecere la doar cateva zeci de metri deasupra unei plaje publice, Plaja Maho, locul fiind astfel o destinatie favorită a persoanelor ce doresc să fotografieze avioane. Aeroportul functioneaza ca un hub aerian pentru regiune, transportand zilnic un mare numar de turisti.

Turismul in Insula St. Martin

Se estimeaza la un milion de persoane numarul anual al turistilor si la aporximativ 400.000 numarul de persoane ce efectueaza croaziere marine ce viziteaza anual insula. Acomodarea pe insula este oferita de hoteluri de clasa mondiala, cu dimensiuni diferite, unele cu peste 200 de camere, altele cu sub 20 de camere. Inchirierea autoturismelor este una din principalele moduri de deplasare pe insula, teritoriile interioare necesitand automobile cu tractiune integrala pentru a fi accesibile.

In perioadele turistice de varf, circulatia este problematica, blocajele fiind frecvente pe rutele ce conecteaza cele doua capitale si aeroportul. datorita situarii insulei in zona de interconvergenta tropicala, furtunile tropicale sunt frecvente spre sfarsitul verii şi toamna. In St. Martin exista cea mai frumoasa plaja privata adresata nudistilor. Ea este situata in Orient Bay. Cele mai bune scufundari (Shark Dive) se fac in zona franceza.

Pentru cazare in St. Martin, click AICI.

Pentru cazare oriunde in Antilele Olandeze, click AICI.

Insula St. Martin, Antilele Olandeze

Insula St. Martin, Antilele Olandeze

Insula St. Martin, Antilele Olandeze

Insula St. Martin, Antilele Olandeze

Insula St. Martin, Antilele Olandeze

Insula St. Martin, Antilele Olandeze

Insula St. Martin, Antilele Olandeze

Insula St. Martin, Antilele Olandeze

Insula St. Martin, Antilele Olandeze

Insula St. Martin, Antilele Olandeze

Sursa poze: flickr

Adauga un comentariu la articolul: "Insula St. Martin, Antilele Olandeze"