Viena, Austria – Locuri de vizitat

Locuri de vizitat in Viena

Wien Card

Pentru cei ce doresc sa petreaca cateva zile vizitand obiectivele turistice din Viena, exista Viena Card. Posesorul acestui card care costa 18.50 € beneficiaza de transport gratuit si nelimitat cu metroul, autobuze si tramvaie timp de 72 de ore de la prima folosire. Pe langa asta beneficiaza de reduceri la 210 obiective turistice, restaurante si hoteluri, cafenele si baruri. Cei ce cumpara un astfel de card platesc 5 euro in loc de 6 pentru un bilet cu linia Aeroportului International Viena, care merge de la aeroport pana in centrul orasului sau 7.5 € in loc de 9 pentru trenul care face legatura intre oras si aeroport. Regulile exacte ale cardului sunt explicate in carta de cupoane care este oferita gratuit la achizitionarea sa. Viena Card poate fi achizionat de la orice punct turistic, de la cabinele de vanzare a biletelor pentru transportul in comun sau din unele hoteluri.

Rathaus (Primaria din Viena)

Localizare: Wipplinger Strasse 8

Primaria din Viena este una dintre cele mai frumoase cladiri din multitudinea de frumuseti arhitecturale pe care le are acest oras. Proiectata de arhitectul Friedrich Schmidt, cladirea a fost inaltata intre anii 1872 si 1883. Arhitectura de pe Bulevardul Ring este foarte variata din punct de vedere al stilurilor arhitectonice folosite si incarcata de istorie; de-a lungul timpului aceasta imbinare a devenit un stil arhitectonic in felul sau. Cu toate acestea, pentru cladirea primariei, arhitectul a folosit un singur stil dintr-o epoca aparte.

Primaria a fost contruita in stil gotic, cu un turn asemanator cu cel al catedralelor gotice. Epoca gotica a coincis cu dezvoltarea accelerata a oraselor si cu aparitia unei clase sociale numita burghezie urbana. In varful turnului se afla statuia unui om cunoscuta sub numele de Rathausmann, unul dintre simbolurile Vienei.

Statuia celui ce vegheaza asupra Vienei are o inaltime de 5.4 m (3.4 m fara steagul pe care il poarta) si cantareste 650 de kilograme. Statuia acestui cavaler medieval a fost modelata pe armura Imparatului Maximilian I. O sfera ce cantareste peste 800 de kg si care actioneaza ca un fel de contragreutate, ajuta statuia sa ramana in picioare chiar si in conditii de vant puternic sau furtuna. In 1985 un atelier din Viena a fost contractat pentru restaurarea statuii Rathausmann. Ca o surpriza la sfarsitul lucrarilor de restaurare, mesterii atelierului au prezentat o replica exacta a statuii care poate fi vazuta in Rathauspark, parcul din fata Primariei.

Astazi cladirea Primariei din Viena este sediul central al administratiei municipale a orasului si peste 2000 de oameni lucreaza aici. Vizitatorii vor fi impresionati de salile impozante ale primariei care destul de des asigura un cadru placut pentru diverse evenimente cum ar fi: conferinte de presa, concerte sau baluri.

Locuri de vizitat in Viena - Rathaus (Primaria)

Locuri de vizitat in Viena - Rathaus (Primaria)

Burgtheater (Teatrul National)

Localizare: Dr.Karl Lueger Ring 2

Teatrul National din Viena, a fost construit intre anii 1874 si 1878 de catre arhitectii Karl Hasenauer si Gottfried Semper. Este unul dintre cele mai celebre teatre din lumea vorbitoare de germana. Burg-ul asa cum il numesc vienezii nu a fost niciodata un simplu teatru ci mai degraba un loc sfant in care au avut loc dezbateri incinse despre rolul artei si al culturii in societate.

De-a lungul anilor pe scena teatrului au evoluat actori celebri dar si in zilele noastre au loc aici o multitudine de spectacole de teatru, concerte si alte evenimente speciale. Burgtheater a fost infiintat de catre Maria Tereza dar isi avea sediul in alta cladire. La Burgtheater au avut premierele doua dintre opere lui Mozart.

Locuri de vizitat in Viena - Burgtheater (Teatrul National)

Locuri de vizitat in Viena - Burgtheater (Teatrul National)

Opera de stat din Viena

Localizare: Opernring 2

Opera de Stat din Viena (Wiener Staatsoper) este una dintre cele mai importante opere din lume, unde sunt prezentate o varietate de specatacole de opera si balet la cel mai inalt nivel artistic. Opera este situata in districtul 1 al Vienei, la capatul de sud al Karntnerstrasse. Cladirea Operei din Viena este un obiectiv turistic din punct de vedere artistic dar si arhitectural. A fost construita intre 1861 si 1869 de catre arhitectii August von Sicardsburg si Eduard van der Null.

Din punct de vedere artistic, Opera din Viena are o reputatie foarte buna in toata lumea pentru reprezentatiile de o inalta calitate dar este foarte cunoscuta si datorita Orchestrei Filarmonice din Viena. O seara la Opera in Viena este probabil unul din cele mai impresionante evenimente la care un turist poate asista in capitala Austriei.

Cladirea Operei in sine aduce ca stil arhitectonic cu stilul Italian Renascentist, acest curent cultural a insemnat foarte mult pentru arta si muzica. Primele spectacole de Opera, au fost scrise si puse in scena in Italia in timpul secolului al XVI-lea.

Loja dinspre bulevardul Ring, simbolizeaza deschiderea Operei catre publicul sau si este impodobita cu simboluri ale unor opere celebre cum ar fi ‘Flautul Magic’ al lui Mozart, realizate de pictorul Moritz von Schwind. Multe dintre statuile si decoratiunile din interior, accentueaza caracterul festiv al Operei de Stat din Viena.

Muzeul Operei de Stat, ofera mai multe informatii despre istoria institutiei si reuseste sa-i farmece cu adevarat pe iubitorii operei ca stil muzical si manifestare artistica. Muzeul este situat la urmatoarea adresa: 1., Hanuschhof Hanuschgasse / Goethegasse 1. Este deschis de marti pana duminica de la 10:00 la 18:00.

Tarife intrare

Bilet normal: 3 €
Bilet combinat cu ghid audio: 6.5 €
Bilet combinat cu ghid audio si acces la Muzeul Teatrului: 8 €
Bilet combinat cu Muzeul Teatrului: 4.5 €

Locuri de vizitat in Viena - Wiener Staatsoper (Opera de stat)

Locuri de vizitat in Viena - Wiener Staatsoper (Opera de stat)

Donau Turm (Turnul Dunarii)

Localizare: Donauturmstrasse

Turnul Dunarii este al 62-lea turn ca inaltime din lume. A fost construit in anul 1964 avand o inaltime de 252 de metri dar puntea de observatie fiind la 150 de metri. Turnul are un diametru de 12 metri si o fundatie de 8 metri adancime cu un diametru de 31 de metri. Pentru a urca in el puteti lua unul din cele 2 lifturi sau puteti urca 776 de trepte.

Urcarea cu liftul pana la platforma de observatie dureaza 35 de secunde iar de acolo, vara, se organizeaza sarituri cu coarda elastica. Este localizat in mijlocul parcului Dunarii iar pe el sunt amplasate antene pentru reteaua de telefonie mobila si pentru radio.

Program vizitare Donau Turm (Turnul Dunarii)

bservatorul si liftul sunt deschise de luni pana duminica intre ora 10:00 si pana la 24:00 dar ultima urcare este la 23:30. Restaurantul este deschis de luni pana sambata de la ora 11:00 pana la 15:00 si de la 18:00 pana la 24:00. Cafeneaua este deschisa de luni pana duminica de la ora 10:00 pana la miezul noptii.

Tarife intrare Donau Turm (Turnul Dunarii)

Taxa de intrare este de 5,90 € pentru adulti, 4,30 € pentru copii dar este disponibil si un ticket combinat cu o croaziera pe Dunare contra sumei de 16,50 €.

Locuri de vizitat in Viena - Donauturm (Turnul Dunarii)

Locuri de vizitat in Viena - Donauturm (Turnul Dunarii)

Aquarium (Casa Oceanelor)

Localizare: Fritz-Grünbaumplatz 1

Expozitia Aquarium din Viena are peste 3500 de specii acvatice vii si a fost infiintata in urma unei initiative private pe o suprafata de peste 6000 de mtri patrati. Expozitia este deschisa zilnic intr-un fel de buncar de aparare anti-aeriana din al Doilea Razboi Mondial.

Viena mai are inca cateva astfel de structuri ce au fost construite sa reziste unor bombardamente directe si de aceea demolarea lor cu ajutorul explozivilor este imposibil de realizat fara a afecta si cladirile din jur. Demolarea lor prin metode conventionale ar fi extrem de scumpa si de aceea ele inca se alfa in picioare.

Acvariile de la expozita marina din Viena ofera vizitatorilor spre vizionare atat vietuitoare acvatice de apa sarata dar si de apa dulce. Printre cele mai interesante vietuitoare ce pot fi vazute aici se numara un rechid lung de metri, corali vii, serpi otravitori, constrictori si crocodili.

Program vizitare Aquarium (Casa Oceanelor)

Zilnic: 9:00 – 18:00; joi: 9:00 – 21:00

Tarife intrare Aquarium (Casa Oceanelor)

Adulti: 11.5 € ; copii 6-15 ani: 5.6 € ; copii 3-6 ani: 3.8 € ; batrani si elevi peste 15 ani: 9.1 €.

Locuri de vizitat in Viena - Aquarium (Casa Oceanelor)

Locuri de vizitat in Viena - Aquarium (Casa Oceanelor)

Palate in Viena

Palatul Belvedere

Localizare: Prinz Eugenstrasse

Palatul Belvedere din Viena se afla in mijlocul unui parc splendid. Palatul a fost construit pentru Printul Eugen de Savoia, de catre J.L. von Hildebrandt, un foarte cunoscut arhitect baroc al perioadei respective. Belvedere inseamna un loc din care se poate vedea frumusetea iar Palatul Belvedere ofera o priveliste minunata a orasului vechi din gradinile sale.

Desi parintii sai erau nascuti in Italia, Printul Eugen era francez si cunostea foarte bine Castelul Versailles. Fiind exilat de Ludovic al XIV-lea, Eugen a devenit comandant al Sfantului Imperiu Roman si impreuna cu bunul sau prieten Ducele de Marlborough, au invins mai apoi armatele lui Ludovic al XIV-lea fiind rasplatiti cu palate. Cei doi generali erau cunoscuti sub sintagma ‘un suflet in doua trupuri’.

Domeniul Belvedere are doua castele, unul mai mare contruit intre 1720-22 si un al doilea mai confortabil contruit intre 1714-16. Printul Eugen a locuit in acesta din urma. Gradinile unesc cele doua palate si sunt amenajate cu bazine de apa, fantani, sculpturi, trepte si mici cascade. Tema intregului ansamblu este calatoria omului din intuneric catre lumina divina. Dupa moartea Printului Eugen in anul 1736, domeniul a intrat in proprietatea Habsburgilor.

Cele doua palate gazduiesc muzee. In palatul in care a locuit Printul Eugen se gaseste Muzeul Austriac de Arta Baroca. In celalalt palat se afla Galeria Austrica de Arta unde se gasesc tablouri din secolele XIX si XX.

In 1803 in a fost facuta, in parcul de la Belvedere, prima gradina alpina din Europa. Astazi peste 4000 de plante originare din Alpi se gasesc aici. Cea mai buna perioada din an pentru a vizita gradinile de la Belvedere este primavara sau inceputul verii, deoarece atunci infloresc marea majoritate a plantelor ce se gasesc aici.

Locuri de vizitat in Viena - Palatul Belvedere

Locuri de vizitat in Viena - Palatul Belvedere

Locuri de vizitat in Viena - Palatul Belvedere

Locuri de vizitat in Viena - Palatul Belvedere

Palatul Imperial Hofburg

Localizare: Michaelerkuppel

Timp de mai bine de 600 de ani, Hofburg a fost resedinta suveranilor austrieci. De-a lungul timpului, a fost dezvoltat ajungand unul dintre cele mai importante centre din istoria europeana. De aici au condus Habsburgii incepand cu secolul al XIII-lea, la inceput ca domnitori ai tinuturilor austriece, din anul 1452 ca imparati ai Sfantului Imperiu Roman, si in final ca imparati ai Austriei din anul 1806 pana la sfarsitul monarhiei in anul 1918.

Initial o fortareata din secolul al XIII-lea, Hofburg a fost extins de fiecare imparat. Complexul asimetric se intinde pe o suprafata de 240.000 metri patrati si este impartit in 18 aripi, 19 curti interioare si 2.600 de camere in care aproape 5.000 de oameni inca mai lucreaza sau locuiesc. In camerele de la Hofburg, de-a lungul secolelor, Imparatul Iosef al II-lea a pus la punct programul revolutionar al reformei, congresul Vienei s-a intrunit, au fost tinute receptii si baluri impresionante iar Imparatul Franz Iosef a primit in audienta oameni de seama.

Palatul Hofburg trebuie vizitat de oricine doreste sa descopere lumea fascinanta a Habsburgilor. Astazi, aici se afla birourile presedintelui federal, ale ministrilor si cel al secretarului de stat al Austriei. Hofburg gazduieste si o parte din Biblioteca Nationala a Austriei.

Program vizitare Palatul Imperial Hofburg

Palatul Imperial Hofburg este deschis:

Din septembrie pana in iunie de la 9:00 la 17:30
Din Iulie pana in August de la 9:00 la 18:00

Tarife intrare Palatul Imperial Hofburg

Sunt disponibile 4 tipuri de tichete de intrare:

Ticketul Hofburg

Include accesul la apartamentele imperiale, la colectia de argint imperial si la muzeul Sisi. Ticketul costa: pentru adulti 9,90 €, copii intre 6-18 ani 5,90 €, studenti intre 19-25 ani 8,90 € si pentru grupuri de copii intre 6-18 ani 4,90 €.

Ticketul Sisi

Include accesul la 3 atractii turistice: Ticketul Hofburg (apartamente imperiale, la colectia de argint imperial si la muzeul Sisi), palatul Schonbrunn (Ticket Grand Tour – accesul in 40 de camere) si colectia de mobila imperiala. Aveti avantajul de a intra fara a sta la coada. Ticketul costa: pentru adulti 22,5 €, copii intre 6-18 ani 13,50 €, studenti intre 19-25 ani 20 € si pentru grupuri de copii intre 6-18 ani 11,50 €.

Ticketul pentru colectia de argint costa 2,5 €.

Ticketul pentru apartamentele imperiale include accesul in apartamentele lui Franz Iosef I si Imparateasa Elizabeta si costa 12,40 € pentru adulti, copii intre 6-18 ani 6,90 €, studenti intre 19-25 ani 11,40 € si pentru grupuri de copii intre 6-18 ani 5,90 €.

Toate ticketele includ ghid audio disponibil in opt limbi de circulatie internationala: engleza, germana, franceza, italiana, spaniola, ceha, maghiara si japoneza.

Locuri de vizitat in Viena - Palatul Imperial Hofburg

Locuri de vizitat in Viena - Palatul Imperial Hofburg

Locuri de vizitat in Viena - Palatul Imperial Hofburg

Locuri de vizitat in Viena - Palatul Imperial Hofburg

Palatul Schonbrunn

Localizare: Schönbrunner Schlossstrasse

Palatul Schonbrunn trebuia sa fie Versailles-ul Imperiului Austriac insa, in anul 1695 atunci cand Fischer von Erlach a proiectat palatul, costurile pentru ridicarea sa erau prea mari. Astfel, palatul a fost conceput initial mai mult ca resedinta de vara a Habsburgilor dar incepand cu Maria Tereza (1717-1780) a inceput si epoca de aur a Habsburgilor, ea alegandu-si ca resedinta Palatul Schonbrunn.

Pana in anul 1749 au fost refacute interioarele, au fost terminate lucrarile la galerii pentru a gazdui receptiile tinute la palat, a fost adaugat un teatru si a fost amenajat parcul. In parc se afla cateva statui grecesti si romane precum si constructia verde din otel (Casa palmierilor) care a fost construita in anul 1882.

La Schonbrunn exista mai multe atractii nu doar palatul in sine. Gradina zoologica de aici este foarte frumoasa si merita vizitata cu certitudine. Palatul Schonbrunn este deschis zilnic, inclusiv in zilele de sarbatoare nationala. Parcul este deschis din 1 Aprilie pana in 31 Octombrie pana la ora 18:00 iar din 1 Noiembrie pana pe 31 Martie pana la ora 18:30.

Program vizitare Palatul Schonbrunn

Din 1 Aprilie pana in 30 Iunie de la ora 8:30 pana la ora 17:00
Din 1 Iulie pana in 31 August de la ora 8:30 pana la ora 18:00
Din 1 Septembrie pana in 31 Octombrie de la ora 8:30 pana la ora 17:00
Din 1 Noiembrie pana in 31 Martie de la ora 8:30 pana la ora 16:30

Tarife intrare Palatul Schonnbrunn

Sunt disponibile 6 tipuri de tichete:

Ticketul Imperial

Cu acesti tichet puteti intra in 22 de camere in partea de vest a palatului, vizitand apartementele Imparatului Franz Joseph si a Imparatesei Elisabeth precum si camerele ceremoniale din partea centrala a palatului. Pretul pentru acest ticket este de 9,5 € (adulti), 5,9 € (copii intre 6-18 ani), 8,5 € (studenti intre 19-25 ani) si 4,5 € (pentru grupuri de copii intre 6-18 ani). Include ghid audio.

Ticketul Grand Tour

Cu acesti tichet puteti intra in 40 de camere. Spre deosebire de ticketul imperial, Ticketul grand tour va ofera acces in partea de est a palatului unde puteti vedea camera de audiente a Mariei Tereza si a Imparatului Franz Stephan. Pretul pentru acest ticket este de 12,9 € (adulti), 7,9 € (copii intre 6-18 ani), 11,4 € (studenti intre 19-25 ani) si 6,9 € (pentru grupuri de copii intre 6-18 ani). Include ghid audio.

Ticketul Sisi

Include intrari la trei atractii: Palatul Schonbrunn (echivaleaza Ticketul Grand Tour), Hofburg si Colectia de mobila imperiala. Pretul pentru acest ticket este de 22,5 € (adulti), 11,5 € (copii intre 6-18 ani), 20 € (studenti intre 19-25 ani) si 11,5 € (pentru grupuri de copii intre 6-18 ani).

Ticketul Winter Pass

Include intrari la 5 atractii: Ticketul Grand Tour, Gradina zoologica, Casa desertului, Casa palmierilor si Muzeul trasurilor. Acest ticket este valabil intre 3 noiembrie 2008 si 31 martie 2009. Aveti avantajul de a intra fara sa stati la coada si de a economisi 30% comparativ cu preturile individuale ale obiectivelor. Pretul pentru acest ticket este de 23 € (adulti) si de 12 € (copii intre 6-18 ani).

Ticketul Classic Pass

Include Ticketul Grand Tour, gradinile private, labirintul, Gloriette si patiseria palatului (deschisa intre 15 martie si 2 Noiembrie de la ora 10:00 la 17:00). Acest ticket este valabil intre 15 martie 2009 si 2 Noiembrie 2009. Aveti avantajul de a intra fara sa stati la coada si de a economisi 30% comparativ cu preturile individuale ale obiectivelor. Pretul pentru acest ticket este de 15.9 € (adulti), 8,5 € (copii intre 6-18 ani) si 14 € (studenti intre 19-25 ani).

Ticketul Gold Pass

Include accesul la toate atractiile de la Schonbrunn (tot ce e inclus la Ticketul Classic Pass + Gradina zoologica, Casa palmierilor si Muzeul trasurilor). Acest ticket este valabil intre 1 aprilie 2009 si 2 Noiembrie 2009. Aveti avantajul de a intra fara sa stati la coada si de a economisi 20% comparativ cu preturile individuale ale obiectivelor. Pretul pentru acest ticket este de 36 € (adulti), 18 € (copii intre 6-18 ani) si 18 € (pentru grupuri de copii intre 6-15 ani). Include ghid audio.

Locuri de vizitat in Viena - Palatul Schonbrunn

Locuri de vizitat in Viena - Palatul Schonbrunn

Locuri de vizitat in Viena - Palatul Schonbrunn

Locuri de vizitat in Viena - Palatul Schonbrunn

Muzee in Viena

Putine orase europene se pot lauda cu muzee la fel de interesante, cu colectii bogate si variate, precum Viena. Este greu, daca nu chiar imposibil sa faci o selectie din lunga lista de muzee si galerii care isi asteapta in fiecare zi vizitatorii, dar o vizita la Viena nu ar fi completa fara a vizita macar muzeele cele mai importante.

Muzeul Albertina

Localizare: Albertinaplatz 1

Muzeul Albertina din Viena adaposteste cea mai impresionanta colectie de arta grafica din lume, cu peste 60.000 de desene si aproape un milion de lucrari grafice, multe fiind semnate de artisti celebri. Dintre piesele de rezistenta sunt lucrari realizate de Albrecht Durer, dar in colectiile muzeului se gasesc si lucrari de Leonardo da Vinci, Michelangelo Buonarroti, Rembrandt, Rubens, Claude Lorrain, Eugene Delacroix, Manet, Cezanne.

Nici marile nume ale artei austriece din secolul XX, precum Egon Schiele, Gustav Klimt sau Oskar Kokoschka nu lipsesc, publicul avand astfel ocazia sa descopere originalele. Se stie mai putin faptul ca Albertina a fost prima institutie austriaca de cultura care a colectionat in mod sistematic lucrari de arta contemporana, dar si de fotografie sau proiecte si schite arhitecturale, multe ajungand sa aiba azi o valoare deosebita.

In fata muzeului se gaseste si astazi memorialul realizat de Alfred Hrdlicka, dedicat victimelor atrocitatilor din cel de al doilea razboi mondial.

Locuri de vizitat in Viena - Muzeul Albertina

Locuri de vizitat in Viena - Muzeul Albertina

Haus der Musik

Localizare: Seilerstatte 30

Haus der Musik din Viena isi merita cu siguranta numele de Casa Muzicii, fiind cel mai important muzeu dedicat muzicii din aceasta tara si unul dintre cele mai frumoase din Europa. Tehnologia moderna se imbina perfect cu istoria muzicii, iar un vizitator are sansa de a dirija virtual chiar reputata orchestra a Filarmonicii din Viena, sa descopere prin intermediul multimedia cum dirijau mari muzicieni sau isi pot inregistra propriile compozitii pe CD-uri, oricat de stangaci ar fi rezultatul.

Dar este doar una dintre atractiile acestui muzeu. Pe parcursul celor sapte etaje vizitatorii descopera o istorie interactiva a muzicii, un muzeu al Orchestrei Filarmonicii din Viena si numeroase prezentari ale vietii si creatiei unor muzicieni si dirijori celebri ca Joseph Haydn, W.A. Mozart, Gustav Mahler si altii.

Locuri de vizitat in Viena - Haus der Musik

Locuri de vizitat in Viena - Haus der Musik

Kunsthaus Wien

Localizare: Untere Weissgerberstrasse 13

Kunsthaus Wien din Viena este un muzeu mai putin obisnuit, fiind practic o casa aparent modesta, departe de aspectul impunator al unui sediu clasic. Dar marele avantaj al KunstHaus Wien este fascinanta expozitie permanenta a lucrarilor lui Hundertwasser, de la creatiile in pictura si grafica la proiectele arhitecturale si diverse documente. Tot aici sunt organizate frecvent expozitii de arta avangardista si moderna sau contemporana, de la pictura la arta fotografica si chiar arta neconventionala.

Locuri de vizitat in Viena - Kunsthaus Wien

Locuri de vizitat in Viena - Kunsthaus Wien

Locuri de vizitat in Viena - Kunsthaus Wien

Locuri de vizitat in Viena - Kunsthaus Wien

Mozarthaus

Localizare: Domgasse 5

Mozarthaus din Viena este de fapt un impunator apartament, transformat in muzeu, unde Wolfgang Amadeus Mozart a locuit intre 1784 – 1787, unde a compus unele dintre cele mai importante dintre lucrarile sale, precum ‘Nunta lui Figaro’. A fost locuinta preferata a genialului compozitor si singura in care acesta, renumit pentru nevoia permanenta de schimbare, a ramas pret de cativa ani.

Obiectele si documentele expuse spun povestea vietii marelui compozitor, alcatuind si o imagine completa a atmosferei de atunci, prezentand viata de familie a compozitorului, cercul de prieteni, dusmanii care ii negau talentul. Vizitatorii au si ocazia de a asculta anumite melodii compuse de Mozart si sa viziteze spatiosul apartament, aflat la etajul intai al cladirii. Cel de al doilea etaj al muzeului este in intregime dedicat operelor lui Mozart, oferind vizitatorilor sansa de a le descoperi pas cu pas. Cel de al treilea etaj este o intoarcere in trecut la epoca lui Mozart, in Viena marcata de curentul baroc. Mozarthaus Vienna este si singura locuinta a compozitorului pastrata cu grija, astazi unul dintre cele mai apreciate muzee din Viena.

Locuri de vizitat in Viena - Mozarthaus

Locuri de vizitat in Viena - Mozarthaus

Moya

Localizare: Lowelstrasse 20

Muzeul Moya din Viena este un muzeu mai putin obisnuit, situat pe Bulevardul Ring, langa Burgtheater, dedicat expozitiilor de arta europeana contemporana, cu accentul centrat pe creatiile tinerilor artisti. Scopul muzeului este de a prezenta picturile, lucrarile de grafica si fotografie, instalatii, sculptura, multimedia, realizate de artistii tineri, incepand din anul 2000. Cu un colectiv entuziast si dedicat promovarii noilor voci din artele plastice, Moya este cu siguranta unul dintre muzeele vieneze importante, iar o vizita aici este o experienta deosebita.

Locuri de vizitat in Viena - Moya

Locuri de vizitat in Viena - Moya

Muzeul de Arte Frumoase

Localizare: Maria-Teresien Platz

Muzeul de Arte Frumoase din Viena a fost construit intre 1872-1891, sediul elegant fiind creatia arhitectilor Gottfried Semper si Karl von Hasenauer, si are una dintre cele mai vaste si variate colectii din lume, incluzand lucrari de Rubens, Rembrandt, Vermeer, Durer, Rafael, Titian, Velasquez, precum si cea mai bogata colectie de tablouri realizate de Brueghel.

Locuri de vizitat in Viena - Muzeul de Arte Frumoase

Locuri de vizitat in Viena - Muzeul de Arte Frumoase

Kunsthistorisches Museum (Muzeul de Istorie a Artei)

Localizare: Ring Bulevard

Muzeul de Istorie a Artei din Viena (Kunsthistorisches Museum), gazduit de o cladire de pe Bulevardul Ring ce aduce cu un palat este unul dintre cele mai importante muzee de arta si arta decorativa din lume. Cladirea in care se afla este ea insasi un obiectiv turistic.

Muzeul este vizitat de peste 600.000 de oameni anual. Muzeul a fost contruit, ca si alte muzee din Viena, pentru a gazdui imensa colectie de obiecte de arta a Habsburgilor. Kunsthistorisches Museum a fost deschis in 1891, in acelasi an in care a fost deschis si Naturhistorisches Museum (Muzeul de Istorie a Naturii), de catre Imparatul Franz Iosef I al Austro-Ungariei. Cele doua muzee au exterioarele similare si se afla unul in fata celuilalt in Piata Maria Tereza. Ambele cladiri au fost construite in intre anii 1872-1891.

Colectiile muzeului sunt: Egipt si din Orientul Apropiat; Grecia si Roma Antica; Sculptura si Arta Decorativa, Colectia de Numismatica si Biblioteca. Interiorul cladirii este si el spectaculos fiind decorat cu marmura, si multe ornamente aurite sau picturi. Cladirea are deasupra sa un dom ce ajunge la o inaltime de 60 de metri.

Program vizitare Kunsthistorisches Museum (Muzeul de Istorie a Artei)

Marti-Duminica: 10:00 – 18:00;
Joi: 10:00 – 21:00

Tarife intrare Kunsthistorisches Museum (Muzeul de Istorie a Artei)

Adulti: € 10,00
Bilet Redus: € 7,50
Bilet cu Viena Card: € 9,00
Bilet pt familie: € 20,00
Grup de 10 persoane sau mai mare: € 7,00
Tur cu ghid: € 3,00
Elevi: € 3,50
Pt copii sub 6 ani acces gratuit.
Este posibila plata cu cardul.

Sunt disponibile si ghiduri audio (Germana, engleza, italiana si franceza) iar pretul lor este de € 3,00.

Locuri de vizitat in Viena - Kunsthistorisches (Muzeul de Istorie a Artei)

Locuri de vizitat in Viena - Kunsthistorisches (Muzeul de Istorie a Artei)

Vienna Secession

Localizare: Friedrichstrasse 12

Vienna Secession din Viena ramane una dintre cele mai interesante cladiri din Viena, indrazneata si iesita din comun chiar si dupa standardele de astazi, fie doar pentru cupola alcatuita din uriase frunze de laur aurii. Poate cea mai importanta realizare arhitecturala a stilului Art Nouveau in Viena, a fost proiectata si construita de Joseph Maria Olbricht, studentul lui Otto Wagner, pentru o grupare artistica din care facea parte si Olbricht. Potrivit principiilor grupului Sezession, diversele forma de arta – sculptura, arhitectura, pictura, muzica – trebuiau unite intr-o singura opera ‘gesamtkunstwerk’.

Intrarea este protejata de mastile celor trei gorgone care simbolizeaza arhitectura, sculptura si pictura. Chiar deasupra intrarii sta si astazi motto-ul artistilor de atunci: ‘Der Zeit ihre Kunst. Der Kunst ihre Freiheit’. (Vremii Arta Sa. Artei Libertatea Sa).

In 1902 gruparea Secession planuia sa organizeze o expozitiei, ca un omagiu adus marelui Ludwig van Beethoven, a carui muzica era pentru ei un exemplu de ‘gesamtkunstwerk’. Gustav Klimt se numara printre cei invitati sa contribuie, iar acesta avea sa realizeze o uriasa compozitie murala, Friza Beethoven, care poate fi admirata si astazi in muzeu.

Aici vizitatorii au sansa de a descoperi numeroase compozitii de arta contemporana, multe dintre ele complet surprinzatoare.

Locuri de vizitat in Viena - Vienna Secession

Locuri de vizitat in Viena - Vienna Secession

Muzeul Sigmund Freud

Localizare: Berggasse 19

Muzeul Sigmund Freud din Viena este poate cea mai populara casa memoriala din Viena, fondatorul psihanalizei fiind depasit ca popularitate si succes de public doar de eternul Mozart. Sigmund Freud a locuit si a lucrat in aceasta casa pret de aproape jumatate de secol, intre 1891 – 1938, iar in epoca locuinta era celebra si drept cabinet de consultatii. Fostul sau birou si apartamentul psihanalistului sunt astazi muzeu, mereu asaltat de vizitatori.

S-a pastrat inclusiv mobilierul original din camera de asteptare, circa 80 de piese din colectia de antichitati a lui Freud si cateva din obiectele sale personale. Periodic, aici sunt organizate si conferinte de psihanaliza, la care participa atat specialisti din intreaga lume, cat si admiratori ai lui Freud, studenti sau simpli admiratori.

Locuri de vizitat in Viena - Muzeul Sigmund Freud

Locuri de vizitat in Viena - Muzeul Sigmund Freud

Technisches Museum

Localizare: Mariahilfer Strasse 212

Technisches Museum din Viena este unul dintre cele mai mari muzee din Viena, cu o suprafata de circa 22.000 metri patrati, si totodata unul dintre cele mai populare, mai ales printre vienezii si turistii pasionati de istoria tehnicii. Dar aici oricine poate sa descopere miracolele tehnicii, fie ca este un expert, fie un novice, prin intermediul exponatelor si demonstratiilor, accentul fiind pus pe interactiunea dintre inventiile tehnologice si viata de zi cu zi.

Cele mai interesante sectiuni ale muzeului sunt cea dedicata masinariilor grele si mai ales cea dedicata instrumentelor muzicale, de la construirea la evolutia acestora. Copiii sunt cei mai rasfatati, existand programe speciale dedicate lor.

Locuri de vizitat in Viena - Technisches Museum

Locuri de vizitat in Viena - Technisches Museum

Catedrale/Biserici in Viena

Stephansdom (Catedrala Sf. Stefan)

Localizare: Stephansplatz

Catedrala Sf Stefan a supravietuit multor razboaie si a devenit simbolul libertatii Vienei. Cladirea in stil gotic a fost construita in anul 1147 dar acoperisul sau din tigla sub forma de diamant a fost adaugat in anul 1952.

Catedrala Sf Stefan a fost subiectul multor carti, poze si studii. Unicitatea catedralei precum si multitudinea de detalii fac din catedrala Sf Stefan, o comoara a arhitecturii. Altarele, arcadele, turnurile, imaginile: fiecare detaliu are scopul si istoria sa.

Clopotul catedralei este unul din cele mai mari din lume si a fost facut din fierul obtinut dintr-un tun capturat de la turci in anul 1683. Clopotul rasuna in fiecare an in oras anuntand venirea Anului Nou. Catedrala Sf Stefan a fost de cateva ori distrusa de foc spre sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial. Dar pentru ca toata lumea a dat o mana de ajutor, catedrala a fost reconstruita in doar sapte ani: emblema Austriei si simbolul identitatii austriace a renascut inca o data din cenusa sa.

Cu aproape trei milioane de vizitatori pe an, Catedrala Sf Stefan este atractia numarul unu in oras. Puteti urca si pe catedrala: turnul sudic sau turnul nordic (Pummerin).

Program vizitare Stephansdom (Catedrala Sf. Stefan)

Catedrala este deschisa de luni pana sambata intre ora 6:00 si 22:00 si duminica si in zilele de sarbatoare nationala de la ora 7:00 la ora 22:00.
Sunt disponibile si ghiduri audio de luni pana sambata intre ora 8:30 si 11:30; 13:00 si 17:30 iar duminica si in zilele de sarbatoare legala intre ora 13:00 si 17:30.

Ghidurile sunt disponibile pentru catedrala, pentru comoara catedralei si pentru expozitii. Preturile pentru un ghid audio pentru vizitarea catedralei sunt: pentru adulti 4,9 €, pentru studenti si varstnici 3,9 € si pentru minorii sub 14 ani 1,5 €.

Preturile pentru un ghid audio pentru vizitarea comorii sunt: pentru adulti: 4,5 €, pentru studenti si varstnici 3,5 € si pentru minorii sub 14 ani 1 €.
Preturile pentru un ghid audio pentru vizitarea expozitiilor sunt: 7,5 €, pentru studenti si varstnici 5,5 € iar pentru minorii insotiti este intrarea gratuita.

Ghidurile sunt disponibile in mai multe limbi de circulatie internationala: engleza, germana, franceza, italiana, spaniola, portugheza, ceha, poloneza, maghiara, olandeza, suedeza, norvegiana, daneza, finlandeza, chineza si japoneza.

Tarife intrare Stephansdom (Catedrala Sf. Stefan)

Pana in varful turnului sudic trebuiesc urcate 343 de trepte, iar taxa este de 3,5 € pentru adulti, 2 € pentru copii intre 15-18 ani si 1 € pentru copii intre 6-14 ani. Programul este de luni pana sambata intre ora 9:00 si ora 17:30.

Pentru a urca in turnul nordic (Pummerin) trebuie sa platiti o taxa de 4,5 € pentru adulti, 1,5 € pentru copii intre 6-15 ani si 0,5 € pentru copii mai mici de 6 ani. Programul este din aprilie pana in octombrie de la ora 8:30 la 17:30, in lunile iulie si august intre 8:30 si 18:00 iar intre noiembrie si martie intre 8:30 si 17:00. De asemenea puteti cobori in catacombe.

Locuri de vizitat in Viena - Stephansdom (Catedrala Sf. Stefan)

Locuri de vizitat in Viena - Stephansdom (Catedrala Sf. Stefan)

Karlskirche (Biserica Sf. Karl)

Localizare: Karlsplatz, Sector 4

Karlskirche sau Biserica Sfantul Karl este una din cele mai frumoase si mai interesante cladiri. Din ordinul imparatului a fost proiectat acest edificiu baroc deosebit pentru a reprezenta Imperiul Habsburgic. In anul 1713, Viena a fost lovita de ciuma iar Imparatul Karl al VI-lea a facut un juramant de a construi o biserica daca Viena va scapa de aceasta boala cumplita. In anul 1715 rugaciunile au fost ascultate, iar constructia bisericii a inceput, ea fiind terminata 22 de ani mai tarziu in anul 1737.

Karlskirche combina elemente arhitecturale din Grecia antica (cele doua arcade de o parte si de alta a bisericii), din Roma antica (cele doua coloane), si din barocul contemporan vienez (domul si turnurile). Forma bisericii nu a mai fost copiat si este privit ca pe o curiozitate arhitecturala. Dar asta ii da un interes mai mare printre celelalte biserici baroce din Austria si este un loc aproape magic mai ales cand este luminata noaptea. Fara indoiala cele mai interesante aspecte ale bisericii sunt cele doua coloane fiind inspirate din Columna lui Traian din Roma.

Tarife intrare Karlskirche (Biserica Sf. Karl)

Interiorul bisericii este mult mai conventional decat exteriorul. Pentru a avea acces in interior trebuie sa platiti o taxa de 4 € pentru adulti, 2,50 € pentru copii intre 6-18 ani si este gratis accesul copiilor sub 6 ani. Biserica este deschisa de luni pana vineri intre ora 7:30 si 19:00, sambata intre ora 8:30 si 19:00 si duminica intre ora 9:00 si 19:00.

Locuri de vizitat in Viena - Karlskirche (Biserica Sf. Karl)

Locuri de vizitat in Viena - Karlskirche (Biserica Sf. Karl)

Sursa: tvl.ro

Adauga un comentariu la articolul: "Viena, Austria – Locuri de vizitat"