Paris, Franta

Descriere Paris

Parisul este cunoscut drept ‘Orasul luminilor’ si isi merita pe deplin numele. Parisul este insa mult mai mult decat atat, este una dintre cele mai bune destinatii turistice, oferindu-i turistului tot ceea ce isi poate dori.

Orasul te seduce. Debordeaza o energie extraordinara care te copleseste; nu stii de unde se revarsa aceasta: din cer, de la oameni, de la operele de arta care s-au adunat de secole in galeriile pariziene, dar simti cum te navaleste un aer inconfundabil. Parisul este un oras cald, accesibil si deschis pentru oricine.

paris1

Cele mai bune perioade pentru a vizita Parisul sunt primavara si toamna. Atunci vremea nu este foarte calda si aveti posibilitatea de a va recrea in parcurile orasului:

  • Jardin du Carrousel – recunoscut pentru statuile sale
  • Jardin du Luxembourg -se afla in fata palatului Luxembourg

paris-2

De asemenea, acestea sunt perioade ale anului mai putin aglomerate si aveti sanse mai mari de a gasi hoteluri disponible pentru tarife mai mici. In ceea ce priveste cazarea, oferta este destul de bogata.

Intinerariile sunt intotdeauna personalizate functie de preferintele fiecaruia. Multe din atractiile turistice sunt la distante mici unele de altele, asa incat plimbarea ramane cea mai buna idee pentru a vizita capitala Frantei. Dar nu trebuie sa ratati nici o plimbare cu metroul parizian, unul din primele din lume. Si mai ales, trebuie rezervata o dupa amiaza exclusiv pentru o plimbare romantica pe Sena cu batobusul (10 Euro/pers).

Cred ca pentru multi cel mai vizitat obiectiv turistic si una dintre cele mai cunoscute forme din lume, este Turnul Eiffel - constructie din otel ridicata in zona Champs de Mars in imediata apropiere a malului Senei. In turn se poate urca cu liftul sau pe scari pana la etajul 1 si 2, dar de la 2 la 3 trebuie sa utilizezi liftul. Accesul in turn poate costa maxim 11 Euro/pers. Cel mai bun moment al zilei pentru a urca in turn – este pe inserate: sa privesti de sus – o panorama de 360 de grade – cum se lasa seara peste oras alaturi de o cafea buna intr-unul din restaurantele turnului, si sa cobori apoi, exact la timp, pentru a admira spectacolul de lumini ce are loc in fiecare zi dupa apusul soarelui. Va vei trezi batand din palme, fara voia ta, alaturi de ceilalti turisti pentru ca spectacolul e impresionant.

turnul-eiffel-paris-2

De la Turnul Eiffel calatoria poate fi continuata pe jos, strabatand faimoasa artera comerciala Champs Elysees. Cele mai cunoscute magazine pariziene, de la cele de moda la cele de parfumuri o sa inceapa sa va taie calea in mod constant. Luxul marilor marci nu au nimic din ceea ce te-ar intimida. La Paris, cum spunea Emil Cioran, ‘poti fi sarac fara sa-ti fie rusine’. Nu va sfiiti nici sa va opriti la una din multele terase pentru un desert rafinat si o cafea. Iar daca va ganditi la pret, e bine de stiut ca francezii dovedesc un bun simt desavarsit: meniurile si preturile sunt expuse la orice pub/braserie/restaurant afara, astfel incat ramane mereu la alegerea voastra. In plus preturile lor nu sunt dictate de zona, ci de prestigiu.

champs-elysees-paris

La capatul vestic al bulevardului Champs-Elysees, celebrul Arc de Triumf construit in Piata Charles de Gaulle, in onoarea eroilor luptatori francezi si adaposteste si Mormantul Soldatului Necunoscut. Conceput de arhitectul Jean Chalgrin in 1806 dupa victoria lui Napoleon I de la Austerlitz, monumentul are o inaltime de 51 metri si o latime de 45 metri fiind al doilea arc ca marime din lume dupa unul putin mai mare construit in Coreea. Taxa de intrare este de 8 Euro/persoana.

champs-elysees-arcul-de-triumf-paris

arcul-de-triumf-paris

Cel mai facil mod de a ajunge la Luvru evitand cozile este cu metroul pana la statia Palais Royal Musee du Louvre. Biletul de intrare se poate achizitiona din aproape orice magazin din subteran. Taxa de intrare: 8.50 Eur. Ca toate muzeele din Paris, in prima duminica a lunii acesul este gratuit.

Luvrul este cel mai mare muzeu din lume si gazduieste 350.000 exponate inestimabile. Cele mai valoroase piese sunt: Venus din Milo, Mona Lisa a lui Leonardo, Piramida din sticla de la intrare, Caii lui Marly, Pluta Meduzei de Gericault, Victoria inaripata de la Samotrache, Dantelareasa lui Jan Vermeer, Sclavii de Michelangelo, Santurile medievale si Colonada lui Perrault.

In plus, admiratorii lui Dan Brown au posibilitatea sa reface traseul ‘Codul Lui DaVinci’ si sa-i descopere ei insisi misterele, cu ajutorul unui ghid. Iar daca un plin de arta v-a facut foame si sete gasiti cafenele si restaurante atat in marea Piramida de sticla cat si in subteran – la metrou. Savurati orice ati comandat si imaginati-va istoria cum se desfasoara sub ochii vostri: auziti caii in tropot, si intrigile tesute, vedeti cum se infiripa idile sau cum au loc dueluri sau, la suprafata, Rue de Rivolli sau alte stradute apropiate reprezinta o alternativa excelenta daca nu va convin preturile din Luvru. Si sa nu va mirati daca veti intalni destul de des restaurantele japoneze. Profitati sa incercati un sushi. Calitatea este grantatata, deoarece francezii sunt pretentiosi si taxeaza aspru greselile.

muzeul-louvre-paris

Catedrala Notre-Dame ascunde mai multe mistere decat tot Parisul luat la un loc. Luati un ghid pentru a va dezvalui toate aceste mistere si a va lumina ungherele ascunse pe unde in trecut bantuia Quasimodo, cel mai cunoscut cocosat din lume. Si daca aveti norocul sa fie un concert la orga in seara respectiva, succesul zilei e asigurat: muzica e divina.

notre-dame-paris

O categorie aparte o constituie monumentele care nu au fost apreciate la momentul constructiei lor de catre locuitorii Parisului De exemplu, locuitorii Parisului de astazi au considerat Centrul National de Arta si Cultura Georges Pompidou – monstrous, la inceput.

Structura acestei moderne constructii formeaza o uriasa ‘cutie transparenta’ al carei schelet de coloane cilindrice de otel ‘sprijina’ grinzile ce traverseaza latimea cladirii. Toate sistemele mecanice sunt pozitionate pe partea exterioara a coloanelor principale si atrag atentia in mod deosbit prin culorile vii – lifturile sunt rosii, scarile rulante trec prin tunele de plastic transparent, tevile pentru sistemele de aer sunt albastre, cele pentru apa sunt verzi, iar cele electrice galbene.Neobisnuita constructie se bucura in fiecare zi de peste 20.000 de vizitatori.

In ceea ce privesc suvenirurile, daca aveti chef si timp de cutreierat: nu va lasati imbiati de vanzatorii ambulanti; mai bine da-ti o fuga in Montmartre. Aici suvenirurile sunt mai ieftine, si sigur nu veti pleca de aici fara sa cumparati si o pictura sau doua. Doar Montmatre e cartierul artistilor! Si daca tot sunteti aici, urcati la Basilica Sacre- Coeur (pe scari sau cu funicularul), profitati si savurati o alta priveliste a Parisului. Iar seara, va puteti delecta cu un spectacol la Moullin Rouge.

Si daca tot suntem la suveniruri, bineinteles ca nu puteti pleca fara cel mai pretios: o poza cu voi si Turnul Eiffel. Unele din cele mai reusite le puteti face in Piata Trocadero – situata la un nivel mai inalt , puteti surprinde o ipostaza completa a turnului. Iar daca sunteti doar doi…se gaseste intotdeauna un binevoitor sa va faca o poza printre afluxul de turisti. Nevoia de a imortaliza un astfel de moment e inteles in orice limba te-ai exprima.

Ar trebui sa urcati treptele catre Sacre Coeur in Montmartre, sa va plimbati prin Piata Tertre din fata bazilicii, sa vizitati districtul Pigalle, sa va plimbati prin cartierul Latin (Saint Germain, Bulevardul Saint Michel) si sa simtiti atmosfera cantaretilor de pe strada din fata Centrului Pompidou.

O alta atractie pe care nu trebuie sa o ratati atunci cand vizitati Parisul este muzeul Picasso, locul unde puteti vedea arta capodoperelor marelui artist. Veti adora pur si simplu arta dupa ce veti vedea cele mai mari creatii ale lui Picasso.

Parisul este plin de surprize; pur si simplu bucurati-va de cafea si croisante, faceti o plimbare si descoperiti-le!

Pentru cazare in Paris, click AICI.

Un comentariu la "Paris, Franta":

  1.  
    arsenia

    faine