Praga, Cehia – Locuri de vizitat

locuri de vizitat in praga turism cehia

Locuri de vizitat in Praga

Prin asezarea sa orasul este in centrul atentiei, in inima Europei si la confluenta rutelor comerciale, intereselor politice si influentelor culturale. Aceasta asezare nu a adus pentru orasul Praga o istorie linistita ci din contra, a garantat una neplictisitoare, plina de evenimente.

Splendoarea si frumusetea orasului Praga, un oras pur si simplu incomparabil, lasa asupra celor care au placerea de a il vizita, o impresie ce nu paleste niciodata. S-au spus si s-au scris foarte multe despre acest oras, dar motivele pentru care Praga ramane o destinatie turistica atat de populara sunt foarte simple. Veti intelege asta dintr-o simpla plimbare pe stradutele vechi, pavate cu piatra cubica, ale orasului vechi, observand arhitectura deosebita a cladirilor, bisericile si minunatul Castel.

In urma Revolutiei de Catifea, orasul a scapat de asuprirea comunismului, iar orasul a cunoscut un boom economic care a fost si mai pregnant in momentul in care Cehia s-a alaturat Uniunii Europene.

In cazul in care planuiti sa faceti o vizita in Praga ar fi bine sa va rezervati pentru aceasta excursie minim trei zile; astfel veti avea timp toate obiectivele turistice importante ale orasului. Desigur daca excursia este mai lunga nu este nicio problema; veti avea mai mult timp pentru a va plimba, nu veti fi presati de timp si veti avea ocazia sa va cufundati si mai bine in atmosfera unica a orasului.

Centrul vechi al orasului este destul de compactat, iar sistemul de transport in comun este foarte eficient si destul de ieftin. Toate aceste aspecte fac din descoperirea magiei orasului o sarcina usoara.

Praga este un oras plin de obiective turistice si locuri frumoase ce poate fi explorat zile intregi, luni sau chiar o viata de om. Orasul are farmecul sau aparte indiferent de perioada anului in care alegeti sa-l vizitati. Turistul obisnuit nu are la dispozitie, in mod normal mai mult de cateva zile pentru a descoperi toate valentele minunate ale acestui oras. De aceea lista de obiective turistice de mai jos poate fi utila pentru cei ce aleg sa isi petreaca o vacanta de cateva zile la Praga.

Castelul Praga

Castelul Praga (Prazsky hrad) reprezinta cel mai mare complex medieval din Europa avand 570 metri lungime si o suprafata de 7,28 de hectare si reprezinta atractia cea mai importanta din Praga. Castelul a fost construit prima oara in sec al IX-lea transformandu-se dintr-o fortareata din lemn inprejmuita de ziduri de pietre intr-o cladire impozanta asa cum este el astazi. Din cadrul complexului fac parte: Catedrala Sfantul Vitus (cel mai important punct de reper din oras unde puteti vizita turnurile, muzeul si galeriile de arta), Golden Lane, Palatul Lobkowicz si biserica Sfantul George.

In acest castel au avut birourile regii cehi, imparatii Imperiului Roman, presedintii Cehoslovaciei precum si cei ai Republicii Cehe. Bijuteriile coroanei sunt pastrate aici.

Program vizitare Castelul Praga

Aprilie-Octombrie: in fiecare zi de la ora 05:00-24:00
Noiembrie-Martie: in fiecare zi de la ora 06:00-23:00
Celelalte atractii din interiorul castelului pot fi vizitate:
Aprilie-Octombrie: in fiecare zi de la ora 09:00-18:00
Noiembrie-Martie: in fiecare zi de la ora 09:00-16:00

Tarife intrare Castelul Praga

Turul mare – 350 CZK, redus 175 CZK iar pentru familie 500 CZK
Turul mic – 250 CZK, redus 125 CZK iar pentru familie 300 CZK
Galeria de picturi a castelului – 150 CZK, redus 80 CZK iar pentru familie 200 CZK
Expozitia permanenta (Istoria castelului Praga) – 140 CZK, redus 70 CZK iar pentru familie 200 CZK
Manastirea Sf George (Galeria Nationala) – 100 CZK, redus 50 CZK iar pentru familie 150 CZK
Tariful redus se aplica pentru studentii pana in 26 de ani si pentru copii intre 6-16 ani.

Turul mare al castelului presupune: vechiul palat regal, expozitia permanenta ‘Istoria castelului Praga’, biserica Sf George, manastirea Sf George (Galeria Nationala), Golden Lane cu turnul Daliborka, Galeria de picturi a castelului.
Turul mic al castelului presupune: vechiul palat regal, biserica Sf George, Golden Lane cu turnul Daliborka

Gradinile castelului sunt deschise

Aprilie-Octombrie: in fiecare zi de la ora 10:00-18:00
Mai si Septembrie: in fiecare zi de la ora 10:00-19:00
Iunie-August: in fiecare zi de la ora 10:00-21:00

Schimbarea garzilor

In fiecare ora de la 05:00 la 23:00. Ceremonia de la pranz include fanfara si schimbarea bannerului.

Locuri de vizitat in Praga: Castelul Praga

Locuri de vizitat in Praga: Castelul Praga

Locuri de vizitat in Praga: Castelul Praga

Locuri de vizitat in Praga: Castelul Praga

Strada de Aur

Golden Lane, aceasta strada mica (Zlata Ulicka) detine 11 casute istorice construite chiar in interiorul arcurilor zidurilor castelului unde sunt expuse armura si textile medievale, precum si suveniruri. In casuta 22 a locuit scriitorul France Kafka precum si laureatul Nobel, poetul Jaroslaf Seifert. Vizitatorii trebuie sa-si achizitioneze un bilet intreg pentru vizitarea castelului, pentru a putea sa viziteze aceasta strada.

Program vizitare Strada de Aur

Aprilie-Octombrie: in fiecare zi de la ora 09:00-18:00
Noiembrie-Martie: in fiecare zi de la ora 09:00-16:00

Locuri de vizitat in Praga: Strada de Aur

Locuri de vizitat in Praga: Strada de Aur

Palatul Lobkowicz

Palatul Lobkowicz din Praga este localizat in partea de est a castelului Praga si este unul din cele mai frumoase locuri culturale din Praga. Palatul a fost construit in sec al XVI-lea si a apartinut familiei Lobkowicz. La inceputul celui de-al doilea razboi mondial, palatul a fost confiscat de nazisti impreuna cu celelalte proprietati ale familiei Lobkowicz. A fost inapoiat in anul 1945 dar 3 ani mai tarziu a fost confiscat de regimul comunist(1948-1989).

Dupa mai mult de 40 de ani de comunism, familia Lobkowicz a devenit iar proprietara palatului (in anul 2002).Pe 2 aprilie 2007, dupa mai bine de 3 ani de restaurari, a fost deschis publicului pentru prima oara ca proprietate privata. Expozitia permanenta cuprinde colectiile printilor extinsa la colectiile familiei Lobkowicz. Ea cuprinde tablouri, arta decorativa, partituri si instrumente muzicale originale, o librarie imensa de carti rare si arhive, arme si armuri importante etc.

El cuprinde manuscrise muzicale ale lui Mozart si Beethoven, instrumente muzicale si colectii de arme, tablouri si arta decorative. In fiecare zi la ora 13:00 au loc concerte.

Program vizitare Palatul Lobkowicz

Palatul Lobkowicz este deschis zilnic de la ora 10:00 la 18:00 dar expozitia ‘Colectiile Printilor’ se deschide de la ora 10:30.

Tarife intrare Palatul Lobkowicz

Ticket individual – 275 CZK
Studenti si copii intre 7-15 ani – 175 CZK
Ticket de familie (2 adulti si 2 copii pana in 12 ani) – 690 CZK

Sunt disponibile tururi audio gratuite in mai multe limbi de circulatie internationala: ceha, engleza, franceza, germana, italiana, japoneza, rusa si spaniola. Ultimul tur audio incepe la ora 17:30.

Fotografiatul este interzis in timpul vizitei.

Puteti ajunge la Palatul Lobkowicz

-din piata Hradcany, traversati curtea castelului Praga iar in capatul curtii pe partea dreapta se afla palatul
-cu tramvaiul 22 sau 23 (statia Pražský). Treceti de portile castelului Praga, iar apoi faceti la stanga spre Catedrala Sf Vitus. Palatul se afla in capatul complexului pe partea dreapta.
-cu tramvaiul 12, 18, 20, 22 sau 23 (statia Malostranská). Urcati scarile vechiului castel iar pe partea stanga se afla palatul Lobkowicz
-Metrou: linia A (statia Malostranská). Urcati scarile vechiului castel iar pe partea stanga se afla Palatul Lobkowicz

Locuri de vizitat in Praga: Palatul Lobkowicz

Locuri de vizitat in Praga: Palatul Lobkowicz

Palatul si gradinile Wallenstein

La Palatul Wallenstein din Pragaveti vedea probabil prima gradina a unui palat din Praga. Apartine palatului Wallenstein, astazi fiind Senatul Republicii Cehe. Gradina a fost construita impreuna cu palatul in 1623 in stilul baroc. In partea de est a gradinii puteti descoperi Sala Terrena cu trei arcade. Zidurile salii sunt decorati cu fresce reprezentand razboaie troiene.

In Sala Terrena se organizeaza multe concerte si spectacole de teatru. Daca intrati in gradina dinspre palat, primul lucru pe care il veti vedea va fi un perete cu stalactice ce imita o grota. In partea dreapta grotei se afla o colivie mare cu pasari exotice.

Multe statui si fantani pe care le veti vedea in gradinile Wallenstein sunt copii dupa unele facute de Adrian de Veries. Statuile reprezinta eroi din mitologia greaca. Statuile originale au fost luate ca prada de razboi de armata suedeza in anul 1648. Singura statuie care a fost inapoiata cehilor este Venus cu armura si un Delfin care pot fi gasite la Galeria Castelului Praga.

Gradina Wallenstein are o suprafata de 1,7 hectare fiind spatiu suficient pentru un iaz cu rate. Iazul a fost folosit pentru barcute micute in trecut. O alta copie dupa lucrarile lu Veries este reprezentata de o fantana din marmura avand statui ale lui Hercule si a unor Naiade aflandu-se pe o mica insula in mijlocul iazului.

Gradinile Wallenstein sunt deschise din aprilie si pana in octombrie intre ora 10:00 si 18:00.

Locuri de vizitat in Praga: Palatul si Gradinile Wallenstein

Locuri de vizitat in Praga: Palatul si Gradinile Wallenstein

Locuri de vizitat in Praga: Palatul si Gradinile Wallenstein

Locuri de vizitat in Praga: Palatul si Gradinile Wallenstein

Locuri de vizitat in Praga: Palatul si Gradinile Wallenstein

Locuri de vizitat in Praga: Palatul si Gradinile Wallenstein

Primaria din Praga

Prima atestare documentara a primariei din Piata Carol a fost in anul 1377. La inceputul sec al XV-lea au mai fost adaugate cateva parti la cladirea primariei, cel mai important fiind turnul cu ceas.

Noua primarie is desfasura rolul sau initial, acela de a gazdui birourile administratiei consiliului pana in 1784 can Imparatul Iosef al II-lea a decis sa uneasca cele 4 parti: vechiul oras, orasul Lesser, Hradcany si Noul Oras. Dupa aceasta unire, noua primarie servea doar ca tribunal si inchisoare avand chiar si o camera de tortura. Multi oameni, mai ales revolutionari, au fost inchisi aici.

Aspectul cladirii a fost schimbat rapid in sec al XVI-lea. Aripa sudica a fost reconstruita in stilul renascentist si a fost decorata cu acoperisuri triunghiulare inalte. Se poate observa o bucata dintr-un lant prins de zidurile primariei (este de pe vremea cand strazile din Praga erau inchise cu lanturi).

Noua primarie a devenit cu adevarat faimoasa atunci cand, pe 30 iulie 1419, o multime de demonstranti condusi de Jan Zelivsky, au cerut ca o parte din cei care il urmau de Jan Hus sa fie eliberati din inchisoare. Cand membrii consiliului au refuzat , multimea furioasa a intrat in cladire si i-au aruncat pe mebri consiliului pe fereastra. Cei care au supravietuit au fost batuti pana la moarte.

Turnul vechii primarii este unul din cele mai impresionante cladiri ale orasului Praga, construit in 1338. Inauntru se afla niste scari si un lift. Puteti achita o taxa pentru a urca in turn si sa admirati Piata Vechiului Oras.

Noua primarie este un monument de cultura astazi. Ea gazduieste multe evenimente culturale si sociale precum si ceremonii religioase.

Program vizitare Primaria din Praga

Turnul vechii primarii este deschis in fiecare zi: luni intre orele 11:00 – 18:00 si de marti pana duminica intre 9:00 si 18:00

Tarife intrare Primaria din Praga

Taxa de intrare in turn este de 50 de CZK.

Locuri de vizitat in Praga: Primaria din Praga

Locuri de vizitat in Praga: Primaria din Praga

Ceasul Astronomic

Ceasul astronomic dateaza din sec al XV-lea. Pentru a aprecia acest mecanism complicat, va puteti alatura multimii din fata turnului unde puteti observa procesiunea celor doisprezece apostoli. Din ora in ora, o usita mica se deschide si Domnul Isus inainteaza iar cei 12 discipoli il urmeaza, in timp ce scheletronul bate clopotul.Sub ceasul astronomic sunt 12 medalioane cu semnele zodiacului, adaugate de Josef Manes in 1865.

Locuri de vizitat in Praga: Ceasul Astronomic

Locuri de vizitat in Praga: Ceasul Astronomic

Centrul vechi

Centrul vechi al orasului Praga (Staromestske namesti) – toate cladirile din centrul vechi dateaza din sec al XI-lea. Pe langa castelul Praga, Catedrala Sf Vitus si Podul Charles, un numar mare de biserici si palate au fost construite reprezentand un agregat arhitectural, artistic si spiritual nemaipomenit.

Castelul Praga este cel mai uluitor castel din Republica Ceha. Este localizat chiar in inima capitalei si reprezinta un manual pentru stilurile arhitecturale care il compun. In interiorul lui se afla biroul presedintelui Republicii.

Fondat de printul Borivoj in anul 880, el a gazduit printi si regi timp de 11 secole si presedinti incepand cu 1918. Cea mai veche parte a complexului este biserica Sfantul George( din anu 921). Daca ai de gand sa vizitezi complexul castelului trebuie neaparat sa vezi Catedrala St Vitus, Strada de aur si sa te plimbi prin gradinile castelului.

Centrul se intinde pe o suprafata de 866 de hectare, este situat pe ambele tarmuri ale raului Vltava si este in patrimoniul UNESCO din anul 1992.

Locuri de vizitat in Praga: Centrul vechi al orasului

Locuri de vizitat in Praga: Centrul vechi al orasului

Podul Carol (Karluv Most)

Constructia podului Carol a inceput in anul 1357 si a fost terminat la inceputul sec al XV-lea. Are 515 metri lungime si 9,50 metri latime, are 16 piloni (cu inaltimi cuprinse intre 16 si 23 de metri) iar pavarea este la 13 metri deasupra raului Vltava.

Incepand cu anul 1657 o strada unica de statui s-a dezvoltat in lungul podului. La inceput, statuile erau de fapt niste cruci iar in 1657 a fost adusa chiar si o cruce poleita cu bronz. Monumentele Golgoth, Fecioara necajita si Sf Ion Evanghelistul au fost adaugate in sec al XVII-lea.

Crucea dintre al 6-lea si al 7-lea pilon marcheaza locul de unde, conform legendei, corpul unui sfant a fost aruncat in Vltava.

Din sec al XX-lea, replici moderne ale statuilor baroce au inlocuit vechile statui, cele originale fiind la Muzeul National la Lapidarium (deschis de luni pana vineri de la 12:00 la 18:00 si in weekend de la 10:00 la 18:00.

Locuri de vizitat in Praga: Podul Carol

Locuri de vizitat in Praga: Podul Carol

Turnul Jindrisska

Turnul Jindrisska din Praga a fost construit intre anii 1472 si 1475 , are 67,7 metri inaltime si 10 etaje. Ceasul turnului a fost adaugat in anul 1577. Turnul are 3 clopote: cel mai vechi clopot este Maria (construit in 1518) si cantareste 500 de kg. Cel mai mare clopot este Jindrich (construit in 1680) si cantareste 3350 de kg. Cel de-al treilea clopot este Dominik (construit in 1850) si cantareste 1000 de kg. In turn se afla si un restaurant precum si cateva expozitii. Turnul este dotat cu aer conditionat, lumina electrica, scari si un lift rapid.

Program vizitare Turnul Jindrisska

Aprilie-Octombrie: Luni-Vineri 09:00-19:00; Sambata-Duminica 10:00-19:00
Noiembrie-Martie: Luni-Vineri 09:00-18:00; Sambata-Duminica 10:00-18:00

Tarife intrare Turnul Jindrisska

Taxa de acces este: adulti – 75 CZK, copii intre 6-15 ani – 25 CZK, copii sub 6 ani gratuit; studentii, batranii, persoanele cu handicap – 45 CZK; familie (max 2 adulti, 2 copii) – 150 CZK

Locuri de vizitat in Praga: Turnul Jindrisska

Locuri de vizitat in Praga: Turnul Jindrisska

Turnul Daliborka

Turnul Daliborka din Praga este o inchisoare faimoasa ce a functionat pana la sfarsitul sec al XVIII-lea. Initial a fost conceputa ca o inchisoare doar pentru nobili dar ulterior au fost intemnitati oameni de toate statuturile sociale. Numele i-a fost dat dupa Dalibor Kozojedy, primul ei locatar. Istoria Pragai este plina de legende, una dintre ele fiind legata de turnul Daliborka.

Dalibor a fost un tanar cavaler, care a fost condamnat la inchisoare pe viata, fiind tinut intr-o incapere subterana aflata sub turn. Cu ce gresise tanarul cavaler ? Ei bine, a gazduit cativa sclavi rebeli. O astfel de fapta nu putea fi iertata si trebuia pedepsita serios, deoarece daca i se ierta fapta putea fi vazut ca Robin Hood al poporului ceh sub conducerea lui Vladislav Jagiello.

Conform legendei, el a invatat sa cante la vioara in timp ce-si astepta moartea in incaperea intunecoasa unde era intemnitat. Locuitorii Pragai il auzeau iar muzica lui trezea in ei simpatie. Veneau sa asculte muzica lui trista, le era mila de el si ii aruncau mancare si lapte. Unii spun ca era asa de popular incat autoritatilor le-a fost frica sa faca publica ziua executarii lui, pana intr-o zi cand vioara nu a mai cantat. Compozitorul ceh Smetana a transformat povestea idealizata intr-o opera faimoasa.

Pentru cei ce nu cred in legende, este o explicatie logica de ce Dalibor a fost asociat cu sunetul vioarei. Cuvantul ‘vioara’ are si o insemnatate medievala – este un instrument de tortura avand forma unei vioare. El era prevazut cu gauri pentru cap si maini. O data ce incepea procedura de tortura, se auzea si „muzica” produsa de prizonieri. Cu toate acestea, nu era nici pe departe atat de armonios precum sunetul produs de o vioara.

Program vizitare Turnul Daliborka

Turnul Daliborka este deschis zilnic intre ora 9:00 si 18:00 (aprilie-octombrie) si intre ora 9:00-16:00 (noiembrie-martie).

Tarife intrare Turnul Daliborka

Taxa de intrare este de 350 CZK ce reprezinta turul mare al castelului din care mai fac parte, pe langa turn si: vechiul palat regal, expozitia permanenta ‘Istoria castelului Praga’, biserica Sf George, manastirea Sf George (Galeria Nationala), Golden Lane, Galeria de picturi a castelului.

Locuri de vizitat in Praga: Turnul Daliborka

Locuri de vizitat in Praga: Turnul Daliborka

Teatrul National

Teatrul National din Praga (Narodni divadlo) este o cladirea impresionanta neo-renascentista construita intre anii 1868 si 1881 cu banii donati de cetatenii cehi. Sta mandru pe malul raului Vltava, acoperisul sau auriu stralucind in razele soarelui in zilele insorite. Teatrul si-a deschis portile pe 18 noiembrie 1883 o data cu lansarea operei Libuše de Smetana ce reprezinta devotamentul si uniunea poporului ceh.

Interiorul teatrului national a fost renovat in 1883 in urma unui incendiu major. Atat interiorul cat si exteriorul au suferit daune majore, dar au fost refacute in acelasi an de artisti faimosi precum M. Ales, F. Zenisek, V. Hynais si J. V. Myslbek.

Astazi, teatrul national consta in trei ansamble artistice: opera, balet si teatru. Repertoriul lor este ales nu numai din patrimoniul clasic de opere artistice, atentia lor fiind indreptata si spre operele moderne.

Tarife intrare Teatrul National din Praga

Biletele la opera variaza intre 30 si 1400 CZK, biletele la teatru variaza intre 30 si 400 CZK iar biletele la balet variaza intre 30 si 1000 CZK.

Locuri de vizitat in Praga: Teatrul National

Locuri de vizitat in Praga: Teatrul National

Casa care danseaza

Casa care danseaza a fost construita intre 1994 si 1996 pentru o companie de asigurari, de arhitectul ceh Vlado Milunic impreuna cu arhitectul canadian Frank Gehry. Casa mai este numita si Ginger & Fred, referindu-se la celebrul cuplu de dansatori Ginger Rogers si Fred Astair.

Initial, in locul ei era o casa construita in stilul neo-renascentist de la sfarsitul sec al XIX-lea. Acea casa a fost distrusa in timpul bombardamentului din anul 1945. Casa care danseaza sta printre cladiri construite in stilul neo-baroc, neo-gotic si art nouveau pentru care a devenit Praga cunoscuta.

Constructia non-conventionala a fost controversata in timpul construirii ei, dar zece ani mai tarziu, emotiile s-au sfarsit iar casa care danseaza are locul ei in cadrul orasului modern Praga.

Casa este de fapt o cladire de birouri dar, cu toate acestea, puteti vizita restaurantul frantuzesc de pe acoperisul ei, de unde puteti admira raul Vltava si Castelul Praga.

Locuri de vizitat in Praga: Casa care danseaza

Locuri de vizitat in Praga: Casa care danseaza

Locuri de vizitat in Praga: Casa care danseaza

Locuri de vizitat in Praga: Casa care danseaza

Gradina Zoologica

Gradina Zoologica din Praga este una din cele mai mari gradini zoologice din Europa. Este un loc foarte placut si foarte interesant pentru toata lumea iar daca va organizati plimbarea poate fi cu adevarat o experienta de neuitat.

Aveti grija la semnele cu ‘Sa nu pierdeti’, unde veti gasi un program cu cele mai importante evenimente care au loc in cadrul gradinii pe parcursul zilei. Una din cele mai apreciate pavilioane este Jungla Indoneziana si Planeta Maimutelor unde puteti vedea o flora si o fauna specifica junglei sau chiar va puteti juca cu lemuri (o specie de maimute mici cat palma)

O alta zona pe care copii o vor adora cu siguranta, este Zona Copiilor si Gradina Zoologica pentru Copii, un spatiu special creat unde copii pot intra in diferite tarcuri pentru a se juca cu diferite animale domestice: iepuri, oi, porci, ponei, gaini, rate si gaste. In aceasta zona se afla si niste aparate de unde pot cumpara mancare pentru a hrani animalele.

Program vizitare Gradina Zoologica din Praga

In luna martie: in fiecare zi intre 09:00-17:00
In aprilie si mai: in fiecare zi intre 09:00-18:00
Intre iunie si august: in fiecare zi intre 09:00-19:00
In septembrie si octombrie: in fiecare zi intre 09:00-18:00
Intre noiembrie si februarie: in fiecare zi intre 09:00-16:00

Tarife intrare Gradina Zoologica din Praga

Intre aprilie si septembrie:

- pentru adulti 150 CZK
- copii intre 3-15 ani, studenti sau pensionari 100 CZK, copii sub 3 ani intra gratis
- familie (2 adulti si 2 copii) 450 CZK
- parcarea 50 CZK
Grupurile mai mari de 10 persoane beneficiaza de un discount de 10%
Intre octombrie si martie:
- pentru adulti 70 CZK
- copii intre 3-15 ani, studenti sau pensionari 40 CZK, copii sub 3 ani intra gratis
- familie (2 adulti si 2 copii) 200 CZK
- parcarea 50 CZK

Puteti cumpara si cardul Troian daca aveti de gand sa vizitati gradina zoologica, gradina botanica si castelul Troian. Preturile la cardul troian sunt: pentru adulti 200 CZK, pentru copii 100 CZK si pentru familie 500 CZK.

Locuri de vizitat in Praga: Gradina Zoologica

Locuri de vizitat in Praga: Gradina Zoologica

Sea World

Sea World din Praga inseama 1000 de metri patrati si 75 de tone de apa oceanica in care traiesc un numar mare de specii de oesti oceanici si corali. Acvariul are in dotare un mecanism care pe parcursul noptii simuleaza miscarea si fazele lunii.

Sea World mai contine si un acvariu gigant cu rechini de nisip, una din speciile cele mai temute de rechini dupa Marele rechin alb. Rechinul de nisip creste pana la o lungime de 3,5 metri si poate avea o greutate de 180 de kg. In fiecare an, 80 de mii de turisti viziteaza Sea World.

Program vizitare Sea World din Praga

Sea world este deschis in fieacre zi intre ora 10:00 si 19:00.

Tarife intrare Sea World din Praga

Taxa de intrare la Sea World sunt:

- adulti 240 CZK
- copii (4-15 ani) 145 CZK, copii sub 4 ani intra gratis
- studenti si pensionari 190 CZK
- grupuri mai mari de 20 de adulti 190 CZK
- gruipuri mai mari de 20 de copii 100 CZK
- ticket de familie (2 adulti si 1 copil 540 CZK, 2 adulti si 2 copii 610 CZK si 2 adulti si 3 copii 670 CZK)

Locuri de vizitat in Praga: Sea World

Locuri de vizitat in Praga: Sea World

Cartierul evreiesc

Cartierul evreiesc din Praga, numit dupa imparatul Iosef al II-lea, ale carui reforme i-au ajutat pe evrei sa isi imbunatateasca conditiile de trai in Praga, cartierul evreiesc contine ramasite din vechiul ghetou evreiesc. In timpul celui de-al doilea razboi mondial multi everi au murit, iar cei care au supravietuit au fost fortati de comunisti sa paraseasca tara, comunitatea evreiasca de astazi din Praga numarand doar 5000-6000 de oameni. Sunt o multime de legende de misteriosul Golem si de spiritul lui Franz Kafka (1883-1924).

Muzeul evreiesc

Muzeul evreiesc din Praga detine una din cele mai impresionante colectii de arta evreiasca, textile si argintarii din lume. Sunt peste 40.000 de exponate si peste 100.000 de carti. Ticketul pe care il puteti cumpara de la muzeu ofera intrarea in Sala Ceremoniala, la vechiul cimitir evreiesc si la sinagogi.

Program vizitare Muzeul evreiesc din Praga

Aprilie-Octombrie: in fiecare zi de la 9:00 la 18:00 (exceptand sambata si sarbatorile evreiesti)
Noiembrie – Martie: in fiecare zi de la 9:00 la 16:30 (exceptand sambata si sarbatorile evreiesti)

Tarife intrare Muzeul evreiesc din Praga

Taxa de intrare pentru muzeul evreiesc este de 300 CZK pentru adulti, 200 CZK pentru copii sub 15 ani si studenti si este gratis pentru copii sub 6 ani.

Vechiul cimitir evreiesc (Starý židovský hrbitov)

Fondat in 1478, este cel mai vechi cimitir evreiesc din Europa. Oamenii trebuiau inmormantati unul peste altul din cauza lipsei de spatiu. Sunt 12 gropi si 12000 de pietre de mormant. Intrarea este prin sinagoga Pinkas.

Sinagoga Pinkas (Pinkasova Synagóga)

Fondata in 1479 de rabinul Pinkas, aceasta sinagoga a fost reconstruita de multe ori de-a lungul secolelor. In ea se afla o galerie pentru femei adaugata la inceputul sec al XVII-lea precum si o colectie de tablouri si schite facute de copii in timpul celui de-al doilea razboi mondial.

Sinagoga Klausen (Klausová synagóga)

Fondata in 1694, ea contine expozitii cu ziare si manuscripte evreiesti, expozitii cu traditii si obiceiuri evreiesti precum si desene facute de copii din lagarul de concentrare Terezin.

Locuri de vizitat in praga: Sinagoga Klausen

Locuri de vizitat in praga: Sinagoga Klausen

Sinagoga veche-noua (Staronová synagóga)

Fondata in 1270 este cea mai veche sinagoga din Europa si una din cele mai vechi cladiri din Praga. Taxa de intrare pentru sinagoga veche-noua este de 200 CZK pentru adulti, 140 CZK pentru copii sub 15 ani si studenti si este gratis pentru copii sub 6 ani.(ticketul este valabil si pentru Sinagoga Ierusalim incepand cu aprilie pana in octombrie intre 13:00 si 17:00 exceptand sambata si sarbatorile evreiesti).

Sinagoga inalta (Vysoká synagoga)

Este numita asa deoarece camera de rugaciuni se afla la etajul intai, si a fost fondata in sec al XVI-lea. Inauntru sunt expozitii de pelerine, draperii, perdele, ornamente de argint precum si un magazin cu suveniruri la parter.

Primaria evreiasca (Židovská radnice)

Aceasta sinagoga a fost construita in 1856 dar fatada sa a fost adaugata in sec al XVIII-lea. Ea contine si un turn cu ceas pe care sunt figuri evreiesti.

Locuri de vizitat in Praga: Primaria Evreiasca

Locuri de vizitat in Praga: Primaria Evreiasca

Sinagoga Maisel (Maiselova synagoga)

Construita de Maisel, cladirea initiala a fost victima unui incendiu in 1689. O sinagoga neo-gotica a fost construita in locul ei. Din anul 1960 in ea se organizeaza expozitii cu argintarii evreiesti, ziare si carti multe din ele aduse in Praga de nazisti pentru a deschide un muzeu.

Locuri de vizitat in Praga: Sinagoga Maisel

Locuri de vizitat in Praga: Sinagoga Maisel

Sinagoga spaniola (Španelská synagóga)

Fondata in 1868 a fost numita asa datorita interiorului sau gravat cu mauri. In ea este o expozitie ce arata evolutia vietii evreilor in Republica Ceha si pana la emanciparea lor din ziua de astazi.

Manastire St. Agnes (Klášter sv. Anežky)

Fondata in 1234 de Agnes, sora regelui Wenceslas I. In ea se afla o parte din galeria nationala de arta (colectia arta europeana medievala).

Rudilfinum (Rudilfinum)

Construit intre 1876 si 1884, reprezinta un exemplu de stilul cehesc neo-renascentist. A fost numit asa in onoarea printului Rudolf de Habsburg. Intre razboaie a fost folosit ca parlamentul cehoslovac, dar astazi e; gazduieste orchestra filarmonica ceha.

Catedrale in Praga / Biserici in Praga

Catedrala Sf. Vitus

Catedrala Sf. Vitus din Praga (Chram svateho Vita) – al carei nume original este Catedrala Sf Vitus, Sf Wenceslas si Sf Adalbert, este cea mai mare si cea mai importanta catedrala din Republica Ceha si este unul din cele mai bune exemple de arhitectura gotica. Este locul episcopului orasului Praga si locul unde sfinti, regi, printi si imparati ai Boemiei sunt inmormantati. Incoronarile regilor Bohemiei erau organizate in aceasta catedrala pana in anul 1836.

Aripa de vest a catedralei (venind din curtea a 2-a spre curtea a 3-a) este cea mai noua, fiind construita la sfarsitul sec al XIX-lea – inceputul sec al XX-lea. Aici se afla si intrarea principala. Aripa vestica este caracterizata prin cele doua turnuri inalte precum si de rozeta inspirata de la catedralele pariziene.

Aripa de sud a catedralei o puteti recunoaste foarte usor pentru ca acolo se afla turnul cu ceas, inalt de 109 metri iar al carui ceas este cel mai mare din Republica Ceha.
Accesul in turn se face doar daca e vreme frumoasa intre lunile aprilie si octombrie si consta in urcarea celor 287 de trepte.

In partea dreapta a turnului, se afla vechea intrare principala in catedrala avand deasupra celor 3 arcade un mozaic auriu ce reprezinta Judecata de Apoi. Domnul Isus este inconjurat de ingeri si de sfintii patroni ingenunchiati ai Republicii Cehe ( St Prokop, St Zikmund si St Vitus in partea stanga si Sf Wenceslas, Sf Ludmila si Sf Vojtech in partea dreapta).

Interiorul catedralei Sf Vitus consta intr-un naos central cu doua aripi si cu mici capele in partea de nord. Capelele sunt luminate de lumina ce trece prin ferestrele colorate cu motive bisericesti. Capela Wenceslas, din sec al XIV-lea, a fost construita in onoarea sfantului patron al Republicii Cehe, Wenceslas, de catre Charles al IV-lea. O alta opera de arta admirata de turistii care viziteaza catedrala, este piatra de mormant a lui John Nepomuk situata in partea opusa a capelei John Nepomuk.

In fata altarului se afla Mausoleul din marmura regala, sub el fiind inmormantati regii Bohemiani. Mausoleul consta in piatra funerara a regelui Ferdinand I al Austriei, sotia sa Ana de Bohemia si Imparatul Roman Maximilian al II-lea. Cripta de dedesubt contine mormintele lui Charles al IV-lea, celor patru sotii ale sale, al Imparatului Maximilian al II-lea si a lui Rudolf al II-lea si al fiicei Mariei Teresa de Austria, Maria Amalia de Austria.

Program vizitare Catedrala Sf. Vitus din Praga

Catedrala este deschisa:

Noiembrie – Februarie: luni-sambata: 9:00 – 16:00, duminica: 12:00 – 16:00
Martie – Octombrie: luni-sambata: 9:00 – 17:00, duminica: 12:00 – 16:00
Incepand cu 5 aprilie 2007, nu se mai percepe taxa de intrare in catedrala.

Locuri de vizitat in Praga: Catedrala Sf. Vitus

Locuri de vizitat in Praga: Catedrala Sf. Vitus

Biserica Sf. Nicolae

Biserica Sf. Nicolae din Praga din centrul vechi este o biserica baroca construita intre anii 1732-1735. Interiorul bisericii a fost inspirat din interiorul bisericii de la Domul Invalizilor din Paris. Ea a fost inchisa in timpul domniei lui Iosef al II-lea iar in 1781 decoratiunile din interiorul ei au fost vandute. Noua cladire goala servea ca hambar mai intai, iar apoi ca arhiva.

Abia in anul 1871 avea acelasi scop ca la inceput. In zilele noastre biserica serveste ca biserica dar si ca sala pentru unele concerte de muzica clasica. Desi in timpul iernii interiorul bisericii este incalzit, este totusi recomandat sa purtati o haina mai groasa daca decideti sa luati parte la un astfel de concert.

Program vizitare Biserica Sf. Nicolae din Praga

Biserica Sf Nicolae este deschisa:

Martie-Octombrie: in fiecare zi intre 9:00-17:00
Noiembrie-Februarie: in fiecare zi intre 9:00-16:00

Locuri de vizitat in Praga: Biserica Sf. Nicolae

Locuri de vizitat in Praga: Biserica Sf. Nicolae

Pentru cazare in Praga, click AICI.

Pentru cazare oriunde in Cehia, click AICI.

Sursa: tvl.ro

Un comentariu la "Praga, Cehia – Locuri de vizitat":

  1. Pingback: Tweets that mention Dream Destinations » Blog Archive » Praga, Cehia – Locuri de vizitat -- Topsy.com