Roma, Italia – Locuri de vizitat: Ep.1

Locuri de vizitat in Roma

Roma este un oras care abunda in obiective turistice si atractii. Acest lucru face din Roma o destinatie preferata de turistii din lumea intreaga. Desi localnicii nu vad decat aglomeratia si imbulzeala din centrul Romei, turistii din toate colturile lumii apreciaza multitudinea de obiective turistice intre care se disting forumurile si Coloseumul din Roma. Obiective turistice, obiective culturale sau istorice se gasesc insa la tot pasul si cea mai buna modalitate de a explora orasul este aceea de a il descoperi pe cont propriu, deoarece Roma este Cetatea Eterna, o citadela complexa care ofera cate ceva pentru toata lumea. Iata mai jos o serie de obiective turistice din Roma care nu trebuiesc ratate intr-o vacanta in Roma.

Locuri de vizitat in Roma: Coloseumul din Roma

Adresa: Piazza del Colosseo

Coloseumul este probabil cea mai impresionanta cladire a Imperiului Roman. Cunoscut initial sub numele de Amfiteatrul Flavian, Coloseumul era cea mai mare cladire a epocii. Structura monumentala este astazi o ruina, dar chiar si asa este un obiectiv turistic foarte frumos si impozant.

Imparatul Vespasian, primul din dinastia Flaviana, a inceput constructia Coloseumului in anul 72 d. Ch. Constructia a fost terminata in anul 80 d.Ch. la un an dupa moartea lui Vespasian. Imensul amfiteatru a fost construit pe suprafata unui lac artificial, ce facea parte dintr-un parc urias construit din porunca lui Nero, in centrul Romei care includea si Casa de Aur (Domus Aurea) precum si statuia lui Colossus – o imensa statuie a lui Nero care da si numele actual al cladirii.

Coloseumul este o structura imensa, ce masoara 188m lungime, 156 latime si 48m inaltime. Coloseumul putea primi in jur de 55.000 de spectatori care puteau intra in incinta prin nu mai putin de 80 de porti. Cladirea are patru etaje, ultimul dintre acestea continea locuri pentru clasele inferioare si pentru femei. Cel mai jos dintre etaje avea locuri rezervate pentru cetatenii cei mai de seama ai Romei. Sub nivelul solului se gaseau camere si custi pentru animalele salbatice si dispozitive mecanice cu ajutorul carora custile puteau fi ridicate pentru ca animalele sa apara direct in mijlocul arenei.

Coloseumul era acoperit cu o enorma aparatoare de soare numita “velarium”. Era atasata de niste stalpi foarte mari in varful Coloseumului si ancorata in pamant cu ajutorul unor funii foarte mari. O echipa de aproape o mie de oameni era folosita pentru a instala velariumul.

Imparatii foloseau Coloseumul pentru a oferi publicului jocuri gratuite. Aceste jocuri erau un simbol al prestigiului si puterii si constituiau o modalitate pentru imparat de a isi mari popularitatea. Jocurile se desfasurau pentru o zi intreaga sau chiar timp de mai multe zile la rand. Acestea incepeau cu spectacole de comedie si prezentari de animale exotice si se terminau prin lupte pana la moarte intre animale si gladiatori sau doar intre gladiatori. Gladiatorii erau in general sclavi, prizonieri de razboi sau criminali condamnati. In unele cazuri romani liberi sau chiar imparati luau parte la lupte.

La inaugurarea Coloseumului au fost organizate jocuri timp de o suta de zile de catre Titus, succesorul lui Vespasian pentru a celebra darea in folosinta a Coloseumului. In timpul acestor jocuri peste 9000 de animale salbatice au fost omorate.

Partea de sud a Coloseumului a fost daramata de un cutremur in anul 847. Parti ale cladirii – inclusiv fatada de marmura – au fost folosite pentru a construi monumente mai noi, printre care se numara chiar si Basilica Sf. Petru.

Program vizitare Coloseumul din Roma

Coloseumul este deschis spre vizitare de la 9 dimineata pana in jur de ora 5 seara pe timpul iernii si pana la 7 seara in timpul verii.

Tarife intrare Coloseumul din Roma

Preturi bilete Coloseum:

Bilet intreg: 15.50 €
Pentru tineri intre 18 si 25 ani: 10.50 €
Pentru persoane sub 18 ani si peste 65 de ani: 4.50 €
Copii sub 6 ani nu platesc intrare.

Locuri de vizitat in Roma: Coloseumul din Roma

Locuri de vizitat in Roma: Coloseumul din Roma

Locuri de vizitat in Roma: Coloseumul din Roma

Locuri de vizitat in Roma: Coloseumul din Roma

Locuri de vizitat in Roma: Coloseumul din Roma

Locuri de vizitat in Roma: Coloseumul din Roma

Locuri de vizitat in Roma: Basilica Sf. Petru (Basilica San di Pietro)

Adresa: metrou statia Ottaviano-S. Pietro.

Aceasta cladire mareata este centrul crestinismului. Opulenta interiorului sau sta marturie pentru bogatia bisericii catolice din secolul al XVI-lea. Imparatul Constantin, primul imparat crestin al Romei, a ordonat construirea Basilicii Sf. Petru pe dealul Vaticanului. Locatia a fost aleasa simbolic, pe locul in care Sfantul Petru, unul dintre apostoli, a fost ingropat in anul 64 d. Ch. Un mic altar exista deja in locul respectiv, dar acesta a fost inlocuit cu biserica ce a fost finalizata in anul 349 d.Ch.

La jumatatea secolului al XV-lea basilica se afla in ruina si Papa Nicolae al V-lea a ordonat restaurarea si largirea bisericii conform unui plan al lui Bernardo Rossellino. Dupa moartea acestui papa, lucrarile au fost oprite. In 1506, Papa Iulian al II-lea a pus piatra de temelie a unei noi basilici ce urma sa fie cea mai mare din lume. Papa Iulian al II-lea l-a numit pe Donato Bramante drept arhitect sef al noii Basilici. In 1547 Michelangelo i-a luat locul lui Bramante. Acesta a proiectat domul impunator si a modificat cateva dintre planurile initiale. Michelangelo a murit in 1624, cu doi ani inainte de terminarea domului. In 1626, basilica a fost inaugurata si de atunci biserica a fost centrul crestinismului, atragand pelerini din toate colturile lumii.

Cladirea in sine este foarte impresionanta. Cea mai mare biserica din lume are un naos lung de 218 metri. Domul Basilicii Sf. Petru, proiectat de Michelangelo este cel mai mare dom din lume, avand 42 de metri in diametru si o inaltime de 138 de metri. Interiorul, care are nu mai putin de 45 de altare, este decorat de lucrarile multor artisti faimosi. Unele dintre cele mai importante lucrari din biserica sunt “Pieta” de Michelangelo, altarul papal de Bernini, Tronul Sfantului Petru tot de Bernini si Monumentul Stuarzilor de catre Canova. Biserica se poate vizita gratuit, in fiecare zi cu conditia ca turistii sa aiba o tinuta foarte decenta.

Se poate vizita de asemenea si domul, unde intrarea nu mai este gratuita dar costul acesteia merita din plin. Exista doua optiuni: un lift sau scari. A doua alternativa este ceva mai ieftina. Liftul duce turistii la baza domului de unde o scara in spirala duce pana in varf. De acolo poate fi admirata o priveliste absolut splendida a Romei si a pietei San Pietro. Celebra piata Sf. Petru a fost proiectata de Bernini. In centru are un obelisc si doua fantani identice.

La intrarea in Basilica Sf Petru se pot intalni cativa membri ai celebrei Garzi Elvetiene Pontificale. Garda Elvetiana Pontificala exista inca din anul 1506 cand Papa Iulian al II-lea a invitat niste soldati elvetieni sa se alature unei mici armate a Vaticanului. Acestia sunt strajerii Papei si ai Vaticanului. Toti membrii acestei garzi trebuie sa fie elvetieni, catolici si trebuie sa jure loialitate papei. Juramantul este depus pe 26 mai pentru a comemora pradarea Romei din aceeasi zi a anului 1527 cand Garda Elvetiana Pontificala l-a protejat pe Papa Clement VII in timpul exilului sau spre Castelul Sant’Angelo. Dintre cei 189 de membrii ai garzii doar 42 au supravietuit.

In Basilica Sf. Petru nu este permis accesul persoanelor in pantaloni scurti, cu umerii goi sau fuste scurte. Chiar si in zilele calduroase de vara cei in pantaloni scurti sunt intorsi din drum si nu li se permite sa viziteze Basilica.

Program vizitare Basilica Sf. Petru (Basilica di San Pietro)

Zilnic: 7:00 – 19:00 (aprilie – septembrie); 7:00 – 18:00 (octombrie – martie)
Cupola: 8:00 – 18:00 (Apr – Sep) 8:00 – 16:45 (Oct – Mar)
Muzeul trezoreriei: 9:00 – 18:15 (Apr – Sep) 9:00 – 17:15 (Oct – Mar)

Tarife intrare Basilica Sf. Petru (Basilica di San Pietro)

Intrarea este gratuita la Basilica San Pietro. Pentru a urca pe cupola se percep insa taxe dupa cum urmeaza:

Lift: 7€
Scari: 6€

Cum ajungem la Basilica Sf. Petru (Basilica di San Pietro) ?

Basilica Sf Petru este localizata in Vatican, peste raul Tibru, la vest de centrul orasului Roma. Orasul Vatican este complet inconjurat de Roma. Se mai poate ajunge si pe jos din centrul Romei traversand raul Tibru si mergand pe Via Conciliazioni.

Locuri de vizitat in Roma: Basilica Sf. Petru (Basilica di San Pietro)

Locuri de vizitat in Roma: Basilica Sf. Petru (Basilica di San Pietro)

Locuri de vizitat in Roma: Basilica Sf. Petru (Basilica di San Pietro)

Locuri de vizitat in Roma: Basilica Sf. Petru (Basilica di San Pietro)

Locuri de vizitat in Roma: Basilica Sf. Petru (Basilica di San Pietro)

Locuri de vizitat in Roma: Basilica Sf. Petru (Basilica di San Pietro)

Locuri de vizitat in Roma: Fantana Trevi (Fontana di Trevi)

Fontana di Trevi este cea mai cunoscuta si probabil cea mai frumoasa fantana din intregul oras Roma. Acest monument impresionant domina micuta piata Trevi situata in cartierul Quirinale. Fontana di Trevi se afla la capatul unui apeduct construit in anul 19 i. Ch. ce se numeste Aqua Virgo. Acest apeduct aduce apa de la izvoarele Salone (aproximativ 20km departare de Roma) si aprovizioneaza fantanile din centrul istoric al Romei cu apa.

In 1732, din ordinul Papei Clement al XII-lea, a fost angajat Nicola Salvi pentru a ridica o fantana mare in Piata Trevi. Mai existase un plan de constructie al unei astfel de fantani dupa un proiect de Bernini care fusese amanat in urma cu un secol dupa moartea Papei Urban al VIII-lea. Salvi si-a construit capodopera pe baza vechiului proiect al lui Bernini. Constructia monumentalei fantani baroce a fost finalizata abia in anul 1762.

Figura centrala a fantanii Trevi este Neptun, zeul marii, care se afla intr-un car de lupta ce are forma unei scoici, tras de doi caluti de mare. Unul dintre cai este naravas iar celalalt este calm si supus. Acestia simbolizeaza dispozitia fluctuanta a marii.

La stanga lui Neptun se gaseste o statuie ce reprezinta abundenta, iar cea din dreapta reprezinta sanatatea perfecta. Deasupra sculpturilor se gasesc basoreliefuri, unul din ele infatisand-o pe Agripa, fata dupa care a fost denumit apeductul.

Apa de pe fundul fantanii reprezinta marea. Legenda spune ca cel ce arunca o moneda in apa se va intoarce la Roma. Aceasta moneda trebuie aruncata peste umar cu spatele la fantana.

Locuri de vizitat in Roma: Fantana Trevi (Fontana di Trevi)

Locuri de vizitat in Roma: Fantana Trevi (Fontana di Trevi)

Locuri de vizitat in Roma: Fantana Trevi (Fontana di Trevi)

Locuri de vizitat in Roma: Fantana Trevi (Fontana di Trevi)

Locuri de vizitat in Roma: Forumul Roman (Foro Romano)

Adresa: metrou Statia Colosseo

Forumul Roman a fost centrul vietii politice din Imperiul Roman, lucru evidentiat de multe vestigii, temple si biserici. Pana in anul 509 i. Ch. cand Roma a devenit republica, orasul a fost condus de o dinastie etrusca. Aceasta a construit un sistem de canalizare numit “Cloaca Maxima” pentru a aduce apa de la tinuturile mlastinoase din valea situata intre dealurile Palatin, Capitol si Esquiline spre raul Tibru. Dupa constructia acestui apeduct, zona a devenit centrul cel mai activ din Roma si locul primului Forum. Aici aveau loc procesiuni triumfale, alegeri si tot aici se reunea si Senatul.

Astazi, forumul cunoscut sub denumirea de Forum Romanum poate parea o colectie dezordonata de ruine ochiului celor neinitiati, dar cu putina imaginatie turisitii pot vedea Imperiul Roman revenind la viata in acest loc. Parti ale multor cladiri din diverse perioade sunt vizibile. Forumul era inconjurat de temple, biserici si arcuri de triumf.

Trei arcuri de triumf au fost construite la Forum Romanum. Acestea erau folosite de imparati pentru a celebra victoriile militare ale Imperiului Roman. Foarte putin se mai poate vedea din primul arc de triumf, construit de Augustus in anul 29 i.Ch.

Arcul de triumf al lui Titus, construit in anul 81 d.Hr comemoreaza victoria in ‘Razboiul din Iudeea’ cand Imperiul Roman a cucerit Ierusalimul. Acest monument este asezat la Via Sacra pe partea de est a forumului. In celalalt capat al forumului, in apropierea Capitoliului, se afla arcul de triumf al lui Septimius Severus.

Locuri de vizitat in Roma: Forumul Roman (Foro Romano)

Locuri de vizitat in Roma: Forumul Roman (Foro Romano)

Locuri de vizitat in Roma: Curia

Curia era locul in care se reunea Senatul. Cladirea din caramida putea gazdui pana la 200 de senatori. Curia a fost construita de al treilea rege al Romei (intr-o alta locatie). A ars de patru ori, prima data in anul 80 i. Ch. dar a fost reconstruita de fiecare data. Dupa un incendiu, in anul 53 i.Ch., Cezar a mutat Curia in Forumul Roman. Cladirea care poate fi vazuta astazi a fost construita de Diocletian in anul 283 d.Ch. In secolul al VII-lea, Curia a fost transformata intr-o biserica si din fericire a reusit sa supravietuiasca trecerii timpului.

Locuri de vizitat in Roma: Forumul Roman - Curia

Locuri de vizitat in Roma: Forumul Roman - Curia

Locuri de vizitat in Roma: Rostra

Rostra era platforma de pe care se tineau discursurile. Aceasta a fost construita initial in secolul IV i.Ch. Numele de Rostra care inseamna berbeci de lupta provine de la berbecii de lupta facuti din fier ce au fost capturati in batalia de la Actium in anul 338 i.Ch. Platforma a fost decorata cu multi dintre acesti berbeci de lupta.

In urma modificarilor aduse Forumului de catre Cezar, Rostra a fost construita in locul in care se gaseste si astazi insa de data aceasta a fost facuta din marmura. Unul dintre cele mai celebre discursuri tinute aici a fost cel a lui Marc Antoniu in anul 44 I.Ch. la inmormantarea lui Cezar, discurs ce a fost facut celebru de Shakespeare.

Locuri de vizitat in Roma: Forumul Roman - Rostra

Locuri de vizitat in Roma: Forumul Roman - Rostra

Locuri de vizitat in Roma: Templul lui Saturn

Primul Templu al lui Saturn a fost construit in ultimii ani inainte de instaurarea republicii si a fost inaugurat la inceputurile acesteia in anul 497 i.Ch. Ruinele care pot fi vazute astazi dateaza din anul 42 i.Ch. Templul a fost folosit pe post de trezorerie. De asemenea a adapostit stindardele legiunilor romane si decretele senatoriale. In anul 20 i. Ch., in fata Templului lui Saturn, Imparatul Augustus a ridicat o coloana inalta, Miliarum Aureum.

Locuri de vizitat in Roma: Forumul Roman - Templul lui Saturn

Locuri de vizitat in Roma: Forumul Roman - Templul lui Saturn

Locuri de vizitat in Roma: Templul lui Vespasian si Titus

Constructia acestui templu a fost inceputa in primul secol al erei noastre de Titus in onoarea tatalui sau Vespasian. Imparatul Domitian, fratele si succesorul lui Titus, a terminat constructia templului si l-a inchinat amandurora. Templul avea forma de hexagon si un sanctuar mare cu statuile celor doi imparati.

Locuri de vizitat in Roma: Forumul Roman - Templul lui Vespasian si Titus

Locuri de vizitat in Roma: Forumul Roman - Templul lui Vespasian si Titus

Locuri de vizitat in Roma: Templul lui Castor si Polux

Numai trei coloane au mai ramas pana in zilele noastre din Templul lui Castor si Polux. Templul initial a fost construit in anul 484 i.Ch. iar ruinele actuale dateaza de la ultima sa reconstructie in anul 6 d.Ch. Templul a fost ridicat de dictatorul roman Postumius, care a jurat sa construiasca acest templu daca armata sa invinge regii din dinastia Tarquinius, care conduceau Roma. Conform legendei, Castor si Polux, gemenii mitologici, au ajutat armata romana in lupta si au anuntat victoria in Forum Romanum.

Locuri de vizitat in Roma: Forumul Roman - Templul lui Castor si Polux

Locuri de vizitat in Roma: Forumul Roman - Templul lui Castor si Polux

Locuri de vizitat in Roma: Templul lui Antoniu si Faustina

Templul lui Antoniu si Faustina a fost construit in anul 141 d.Ch. de imparatul Antoniu Pius spre a isi cinsti sotia decedata, Faustina. Dupa moartea sa in anul 161, templul i-a fost inchinat si imparatului. In secolul 7, templul a fost transformat in biserica San Lorenzo in Miranda. Biserica a fost reconstruita in anul 1601. Santurile adanci din coloanele de marmura sunt atribuite unor tentative de a darama coloanele. Cordoanele au ars in coloane dar din fericire nu le-au clintit.

Locuri de vizitat in Roma: Forumul Roman - Templul lui Antoniu si Faustina

Locuri de vizitat in Roma: Forumul Roman - Templul lui Antoniu si Faustina

Locuri de vizitat in Roma: Basilica Julia

In anul 54 i.Ch. Iulius Cezar a pus piatra de temelie la Basilica Julia, o cladire folosita ca sediu pentru tribunalul civil, unde magistratii tineau procesele. Cladirea de 101 metri lungime si 49 de metri latime a fost distrusa de flacari in anul 9 i.Hr dar a fost reconstruita sapte ani mai tarziu. Dupa caderea Romei Basilica Julia a fost inchisa. Astazi nu se mai poate vedea mare lucru insa se distinge clar planul cladirii dupa podeaua acesteia.

Locuri de vizitat in Roma: Forumul Roman - Basilica Julia

Locuri de vizitat in Roma: Forumul Roman - Basilica Julia

Locuri de vizitat in Roma: Basilica Aemilia

Basilica Aemilia este cea mai veche biserica din Forum Romanum si a fost construita in 179 i.Hr de catre consulii Marcus Aemilius Lepidus si Marcus Fulvius Nobilor. Scopul era acela de a oferi adapost pentru ca multe din afacerile si treburile care se desfasurau afara sa poata continua in caz de vreme rea. A fost modificata pentru ultima oara in anul 22 d.Hr; in acea perioada sala mare de marmura cu patru altare cuprindea si un numar de magazine publice. Basilica a fost distrusa de un incendiu, in timpul jefuirii Romei de catre Vizigoti in anul 410 d.Hr.

Locuri de vizitat in Roma: Forumul Roman - Basilica Aemilia

Locuri de vizitat in Roma: Forumul Roman - Basilica Aemilia

Locuri de vizitat in Roma: Templul lui Vesta

Templul circular al lui Vesta, dateaza din secolul al IV-lea i.Hr. Micul templu era unul dintre cele mai importante din Roma din cauza ca era dedicat protectoarei familiei si Statului Roman. Aici virginele vestale, pazeau eterna flacara sacra, simbol al vietii eterne a Romei. Fecioarele ce pazeau flacara erau alese de Pontifex Maximus, autoritatea religioasa suprema in Statul Roman. Fetele care trebuiau sa fie membre ale aristocratiei, aveau datoria sa serveasca la templu timp de 30 de ani. In aceasta perioada trebuiau sa ramana virgine, in caz contrar riscand sa fie ingropate de vii (acest lucru s-a intamplat cu 10 dintre ele). Virginele Vestale erau foarte bine vazute si primeau o multime de daruri.

Locuri de vizitat in Roma: Forumul Roman - Templul lui Vesta

Locuri de vizitat in Roma: Forumul Roman - Templul lui Vesta

Locuri de vizitat in Roma: Casa Virginelor Vestale

Chiar langa templul lui Vesta, se gasea casa Virginelor Vestale. Imediat ce o fata era aleasa sa faca parte din randul Virginelor Vestale (la varsta de 6 ani), ea se muta in aceasta casa. Casa avea 50 de camere pentru cele sase fete si servitoarele lor si se ridica pe trei etaje.

Locuri de vizitat in Roma: Forumul Roman - Casa Virginelor Vestale

Locuri de vizitat in Roma: Forumul Roman - Casa Virginelor Vestale

Locuri de vizitat in Roma: Templul lui Divus Romulus

In partea opusa Casei Virginelor Vestale se gaseste Templul lui Romulus, un templu circular construit in secolul IV d.Ch. Cladirea a supravietuit in principal datorita incorporarii sale in cadrul bisericii Santi Cosma e Damiano. Usa foarte mare si bine pastrata este din bronz si este chiar cea originala. Exista inca dubii asupra celui caruia ii era dedicat acest templu. Se presupune ca este dedicat fiului lui Maxentius, care a murit foarte tanar in anul 307 i.Hr.

Printre alte vestigii din cadrul Forumului Roman se mai numara: Basilica lui Maxentius, Templul lui Venus si al Romei, Columna lui Phocas, Templul lui Divus Julius si Templul lui Concord.

Locuri de vizitat in Roma: Forumul Roman - Templul lui Dvisu Romulus

Locuri de vizitat in Roma: Forumul Roman - Templul lui Dvisu Romulus

Program vizitare Forumul Roman (Foro Romano)

Forumul din Roma este deschis zilnic de la ora 8:30 AM cu exceptia zilei de Craciun si a Anului Nou. Ora de inchidere este cu o ora inainte de apusul soarelui dupa cum urmeaza:

Ultima duminica din Martie si pana la sfarsitul lunii August: 7:30 PM
Septembrie: 7:00 PM
Octombrie: 6:30 PM
Noiembrie – 15 Februarie: 4:30 PM
16 Februarie – 15 Martie: 5:00 PM
16 Martie – ultima duminica din Martie: 5:30 PM

Tarife intrare Forumul Roman (Foro Romano)

Un bilet la Forumul Roman costa 6.5 € sau 10 € pentru o vizita cu ghid.

Cum ajunge la Forumul Roman (Foro Romano) ?

Metrou: Statia Colosseo
Autobuz: 60, 75, 85, 87, 95, sau 175

Pentru cazare in Roma, click AICI.

Pentru cazare oriunde in Italia, click AICI.

Sursa: tvl.ro

Alte articole din categoria "Articole Italia":
Adauga un comentariu la articolul: "Roma, Italia – Locuri de vizitat: Ep.1"