Amsterdam, Olanda

Descriere Amsterdam

Amsterdam este capitala oficiala a Tarilor de Jos insa institutiile fundamentale ale statului, Curtea suprema de justitie, guvernul si parlamentul isi au sediul in Haga. Orasul este a cincea destinatie turistica in Europa, vizitat anual de peste 4 milioane de turisti care beneficiaza de servicii deosebite in peste 400 de hoteluri, multe dintre ele de 4 sau de 5 stele.

Amsterdam este unul din cele mai frumoase si mai romantice orase din lume cu o arhitectura impresionanta, canale superbe care traverseaza orasul, muzee faimoase in toata lumea, oameni prietenosi, dar si numeroase centre comerciale unde poti face tot felul de cumparaturi. Orasul satisface gusturile fiecarui calator, fie ca acesta prefera cultura ai istoria, petrecerile sau doar farmecul relaxant al unui vechi oras european.

Termenul de Amsterdam provine din alaturarea cuvintelor dam (in neerlandeza insemnand baraj) si cuvantul Amstel (rau ce strabate orasul). Pe plan local, orasului i se mai zice si Mokum (oras pe limba idis)

Oras al tolerantei si al diversitatii, Amsterdamul detine toate avantajele unui oras mare: cultura, viata de noapte, restaurante internationale, mijloace de transport in comun de o calitate exceptionala (unele dintre ele chiar pe apa) si foarte putin trafic. In Asterdam nu esti niciodata departe de unde vrei sa ajungi, dar pentru a experimenta viata cu adevarat, inchiriaza-ti o bicicleta. Te vei pierde in multimea de biciclisti (sute de mii) care traverseaza orasul zilnic.

Locuri de vizitat in Amsterdam

Rijksmuseum (Muzeul Regal)

Este un muzeu national din Tarile de Jos, aflat in Amsterdam, pe Museumplein. Rijksmuzeum este dedicat artelor, tehnicii si istoriei. Are in posesie o mare colectie de picturi din secolul de aur olandez precum si o bogata colectie de arta asiatica.

Rijksmuseum Research Library (Biblioteca de Cercetare Rijksmuseum) apartine si ea de Rijksmuseum, fiind cea mai mare biblioteca publica de cercetare a istoriei artei din Tarile de Jos.

Muzeul a fost fondat în 1800, la Haga, pentru a expune colecţiile conducatorilor locali (stadhouder). A fost inspirat dupa model francez. La acea vreme era cunoscut sub denumirea de Galeria Nationala de Arta (neerlandeza Nationale Kunst-Gallerij). În 1808 muzeul a fost mutat la Amsterdam din ordinul regelui Louis Napoleon, fratele lui Napoleon Bonaparte. Picturile aflate în proprietatea orasului, cum ar fi Rondul de noapte (neerlandeza De Nachtwacht) de Rembrandt, au devenit parte a colectiei muzeului.

În 1885 muzeul s-a mutat in actuala locatie, construita de arhitectul olandez Pierre Cuypers. El a imbinat elemente de stil gotic si renascentist. Muzeul are o pozitie proeminenta pe Museumplein si se invecineaza cu Muzeul Van Gogh si Muzeul Stedelijk. Cladirea sa este bogat decorata cu motive ce fac referiri la istoria artei Tarilor de Jos. Pictura Rondul de noapte de Rembrandt are sala sa inca din 1906. Din 2003 muzeul a intrat în restauratie, dar capodoperele sunt în continuare oferite privirilor publicului.

Colectia de picturi include lucrari de artisti precum: Jacob van Ruysdael, Frans Hals, Jan Vermeer van Delft, Rembrandt van Rijn si ale copiilor lui Rembrandt.

rijksmuseum-amsterdam.jpg

Muzeul Van Gogh

Cladirea, proiectata de Ducele arhitect Gerrit Rietweld, gazduieste cea mai mare colectie de tablouri ale lui Van Gogh. Muzeul a fost deschis in 1973 si a fost marit cu o Expozitie Wing, care a fost proiectata de catre arhitectul japonez Kisho Kurosawa, care a fost compeltata in 1999. In afara celor mai mari colectii ale pictorului olandez, muzeul ofera alte opere ale artistilor contemporani. Veti gasi impresionim si post impresionism, prieteni si pictori care au inspirat Van Gogh si deasemena cei care au luat insiratie din operele sale.

muzeul-van-gogh-amsterdam.jpg

Piata Dam

Este epicentrul Amsterdamului si aici poti gasi cele mai apreciate cladiri istorice din oras, desi exista numeroase privelisti mai frumoase in oras. Dam a fost martora multor tragedii ale istoriei, printre altele fiind zona de primire a lui Napoleon si a trupelor sale in 1808. Istoria impresionanta a orasului este documentata foarte atent in Muzeul de Istorie din Amsterdam. Palatul Regal (Koninklijk Paleis), care domina piata a fost folosit mai intai drept primarie, iar fatada sa clasica si sculpturile au fost construite cu intentia de a ridica in slavi Amsterdamul si guvernul sau. Tot din piata Dam porneste strada pietonala Kalverstraat, mereu animata si unde, pe langa magazinele mari si elegante, am putut vedea flasnetari, buticuri cu suveniruri si chiar dansatori africani care isi promovau tara de origine.

In spatele cladirilor ce garnisesc piata, gasim nenumarate magazine si buticuri menite sa atraga hoardele de turisti care se ingramadesc in enorma piata. Aici puteti gasi totul de la suveniruri de toate felurile pana la haine de firma, de la restaurante de lux pana la fast food-uri. Cea mai buna zona pentru a face cumparaturi in Amsterdam este Nieuwedijk-Kalverstraat. Un kilometru de magazine si buticuri menite sa satisfaca chiar si cele mai pretentioase gusturi.

dam-amsterdam.jpg

Leidseplein

Zona centrala, este unul dintre cele mai aglomerate locuri noaptea datorita densitatii barurilor, restaurantelor, cafenelelor, teatrelor ori cluburilor de dans.Tot in zona centrala a orasului, pastrand vie memoria pictorului Rembrandt, Rembrandplein este nu doar locul unde se gaseste o impunatoare statuie a acestuia dar si cel mai mare ecran LCD din Europa, utilizat pentru a crea un ambient placut.

leidseplein-amsterdam.jpg

Hortus Botanicus

Gradina Botanica este una dintre cele mai mari din lume, fondata in 1638. Sunt gazduite peste 6000 de plante si arbori indigeni si exotici. Importanta acestei gradini este data de rolul pe care l-a jucat, in timp,si asupra dezvoltarii unor zone de pe alte continente. Exemplificand, trebuie aratat ca existenta culturilor si intreaga productie de cafea din America Centrala si de Sud a fost posibila pornind de la un singur arbore de Coffea arabica existent la Hortus Botanicus in
Amsterdam. In acelasi timp, doua specii de palmier pitic cu aceeasi provenienta au fost cultivate in insula Mauritius si de acolo s-au propagat in sud-estul Asiei devenind o importanta sursa de venit.

hortus-botanicus-amsterdam.jpg

Red Light District

Bere, petreceri la tot pasul, sex de vanzare in vitrine stralucitoare si cea mai bizara adunatura de oameni din lume fac din Red Light District ceva ce trebuie neaparat vizitat. Un adevarat parc al sexului, Red Light District este plin de sex shop-uri si bordeluri, dar si baruri tematice. Faimoasele vitrine rosii (de unde vine si numele cartierului) intra in contrast puternic cu acele case conservatoare aflate pe marginea canalurilor. Chiar si stalpii ce lumineaza strazile si podurile noaptea emana o lumina rosiatica.

red-light-district-amsterdam.jpg

Pe lista obiectivelor interesante ar mai trebui adaugat: Muzeul Maritim (Scheepvaartmuseum), stravechea biserica Westerberk care dateaza din 1620, memorialul Anne Frank House ori cele doua case medievale din lemn pastrate la adresele Begijnhof 34 si Zeedijk, incluse pe lista celor nu mai putin de 7000 de cladiri istorice inregistrate ca patrimoniu national.

La Amsterdam au loc anual peste 140 de festivaluri diverse, unul dintre cele mai cunoscute fiind,desigur, ‘Festivalul Lalelelor’ (floare cultivata predilect de gradinarii olandezi, conform traditiei) .

Cele mai multe si in acelasi timp pitoresti actiuni cu participare de masa sunt organizate cu prilejul Zilei Reginei – Konninginnedag, sarbatorita traditional pe 30 aprilie incepand din 1885.

Pentru cazare in Amsterdam, click AICI.

Adauga un comentariu la articolul: "Amsterdam, Olanda"