Ayia Napa, Cipru

Initial un sat de pescari cu cate sute de locuitori, Ayia Napa a devenit o statiune turistica de prima importanta.

Locatie Ayia Napa

Statiunea Ayia Napa este in prezent una din cele mai importante statiuni turistice din Cipru, situata in sud-estul insulei, la 40 km distanta de Larnaca. Ayia Napa se gaseste mai exact in apropiere de Cape Greco, la sud de Famagusta si 8 km de Protaras, fiind parte a regiunii Kokkinochoria. Este un oras din districtul Famagusta, in partea de sud a zonei neocupate de turci in 1974.

Descriere Ayia Napa

Numele ‘Ayia Napa’ provine de la o manastire din perioada venetiana, situata in mijlocul orasului, langa piata care este acum centrul distractiei, unde sunt cele mai multe cluburi. ‘Ayia’ (Agia) inseamna ‘sfant‘ in limba greaca, iar ‘Napa’ inseamna ‘vale impadurita’ (in timpuri stravechi, zona din jurul orasului era acoperita de paduri dese).

Este numita ‘Ibiza Ciprului’ datorita numeroaselor baruri, discoteci si cluburi care asigura o intensa viata de noapte transformand orasul intr-o veritabila ‘capitala a distractiei’.

Succesul statiunii se datoreaza plajelor cu nisip auriu, cu apa de un albastru cristalin si numeroaselor atractii turistice adaptate pentru fiecare varsta. Statiunea Ayia Napa este inconjurata de plantatii fertile, formatiuni stancoase bizare si de mori de vant.

Locuri de vizitat in Cipru: Ayia Napa

Locuri de vizitat in Cipru: Ayia Napa

Locuri de vizitat in Cipru: Ayia Napa

Locuri de vizitat in Cipru: Ayia Napa

Legenda Ayia Napa

Conform legendei, un vanator a gasit intr-o pestera o icoana a Maicii Domnului, iar in anul 1500 a fost construita o manastire in jurul acestei pesteri. In mijlocul asezarii, se afla manastirea medievala inchinata Maicii Domnului. Smochinul din fata portii sudice se crede ca are peste 600 ani.

Locuri de vizitat in Ayia Napa

Piata centrala a orasului este plina de restaurante, cluburi de noapte si magazine. Ayia Napa, fost sat pescaresc, este acum un paradis mediteranean, care atrage turisti si celebritati deopotriva – familia Beckham, Beyonce, fotbalistii Rio Ferdinand, Frank Lampard, Sol Campbell si boxerul David Haye.

Cape Greco se gaseste la doar 10 minute de mers cu masina si este considerat unul dintre cele mai frumoase locuri de pe insula. Pe langa frumusetea sa naturala, Cape Greco este cunoscut si pentru legenda monstrului marin, o presupusa creatura preistorica.

Printre cele mai apreciate obiective turistice se numara Manastirea Ayia Napa, Muzeul Vietii Marine (expozitiile prezentate aici includ fosile, scoici rare si plante marine din Mediterana), Palatele (formatiuni spectaculoase de piatra care au aparut, de-a lungul a mii de ani, intre plaja Limnara si Cape Greco, fiind ‘sculptate’ de apele marii), piata centrala din Ayia Napa (in special vara este scena deschisa cu spectacole si dansuri traditionale).

Unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat este insa portul pescaresc, unde turistii pot opta pentru una din tavernele sau cafenelele care populeaza zona.

Locuri de vizitat in Ayia Napa: Cape Greco

Locuri de vizitat in Ayia Napa: Cape Greco

Locuri de vizitat in Ayia Napa: Manastirea Ayia Napa

Locuri de vizitat in Ayia Napa: Manastirea Ayia Napa

Plaja din Ayia Napa

Zona este recunoscuta de asemenea pentru calitatea plajelor sale, Ayia Napa fiind rasplatita cu distinctia ‘Steagul Albastru’. Plajele aurii cu nisip fin, albastrul marii, apa limpede si vremea favorabila atrag anual mii de turisti din toate tarile lumii. Ayia Napa ofera si posibilitatea petrecerii timpului liber practicand diverse sporturi nautice.

Cele mai cunoscute plaje sunt Nissi (frecventata in special de tineri), Harbour (cunoscuta si ca Limanaki sau Pantahou, este una dintre cele mai lungi din Cipru si cea mai lunga din Ayia Napa si este preferata de familisti) si Golden Bay (sau Lanta / Landa, cum este cunoscuta de localnici), care este mai putin aglomerata.

Toate plajele din Ayia Napa au fost clasificate cu Blue Flag pentru curatenia si facilitatile lor. De altfel, cu cele 53 de plaje Blue Flag, Ciprul are trei recorduri: cele mai multe Blue Flags pe cap de locuitor din lume; cea mai mare concentratie de plaje Blue Flag si cele mai multe plaje Blue Flag din lume, raportat la lungimea litoralului.

In apropiere de statiunea Ayia Napa se afla plaja Nissi, una dintre putinele din Cipru unde se poate face bungee jumping. Aflata pe insula cu acelasi nume, acoperita cu vegetatie luxurianta, plaja iti ofera posibilitatea practicarii mai multor sporturi de apa, de la volei si ski nautic pana la windsurf.

Locuri de vizitat in Ayia Napa: Plaja din Ayia Napa

Locuri de vizitat in Ayia Napa: Plaja din Ayia Napa

Distractie in Ayia Napa

Noaptea, Ayia Napa se transforma intr-un ring urias de dans, astfel incat statiunea poate pretinde la titlul de capitala europeana de clubbing. Peste 20 cluburi sunt situate la distanta mica unul de celalalt, oferind stiluri de muzica, spectacole, dansatori si numerosi DJ si MC.

Dar Ayia Napa este si o statiune perfecta pentru intreaga familie si pentru amatorii de sporturi acvatice. Centrul regiunii este la Paralimni, circa 5 km in nord. In partea estica a localitatii este districtul Protaras, recunoscut pentru viata de noapte si oamenii petrecareti.

Festivale in Ayia Napa

Initiat in 1985, se tine anual si prezinta traditiile istorice, culturale si agricole din Ayia Napa, in special si din Cipru, in general. Programul festivalului include reprezentatii de teatru si opera, concerte si folclor cipriot si international.

Ca un al doilea festival gasim festivalul tineretului, initiat in 2010, dupa modelul altor evenimente similare din Europa. Intrarea este libera, exista un scop caritabil si mesaje de responsabilitate sociala si o mare diversitate de stiluri muzicale. Prima editie a adunat peste 10000 de participanti in cele trei zile de desfasurare.

Cazare in Ayia Napa si Cipru

Pentru cazare oriunde in Ayia Napa, click AICI.

Pentru cazare oriunde in Cipru, click AICI.

Destinatii, obiective turistice si festivaluri din Cipru

Pentru alte destinatii, obiective turistice si festivaluri din Cipru, click AICI.

Poze Ayia Napa

Locuri de vizitat in Cipru: Ayia Napa

Locuri de vizitat in Cipru: Ayia Napa

Locuri de vizitat in Cipru: Ayia Napa

Locuri de vizitat in Cipru: Ayia Napa

Locuri de vizitat in Cipru: Ayia Napa

Locuri de vizitat in Cipru: Ayia Napa

Locuri de vizitat in Cipru: Ayia Napa

Locuri de vizitat in Cipru: Ayia Napa

Sursa foto: flickr (autori: kypros.co.uk, poolos2009, eveazure, ynysforgan_jack)

Adauga un comentariu la articolul: "Ayia Napa, Cipru"