Casablanca, Maroc

casablanca-maroc

Orasul lui Ingrid Bergmann si Humphrey Bogart, care este cel mai faimos datorita lor. Este unul dintre cele mai mari orase din Africa, fiind capitala economica a Regatului si cel mai mare port Marocan. Avand o populatie de 4 milioane de locuitori totodata este centru comercial si industrial.

Turistii sunt atrasi de cladirile inalte, vile, hoteluri, centre comerciale, restaurante elegante, superbele gradini si parcuri pentru a petrece o perioada in aceasta atmosfera idilica. in Casablanca se afla si cea mai mareata minune a lumii arabe, moscheea lui Hassan al II-lea.

Casablanca, inseamna in limba spaniola desigur ‘Casa Alba’, oras ce a fost sub subjugarea franceza, si astazi multi dintre locuitori vorbind predominat limba franceza.

Locatie

Orasul este situat la 93 km Rabat, capitala Marocului, si 305 km de Tanger. Casablanca se afla in vestul Marocului, la Oceanul Atlantic. Climatul in Casablanca este fierbinte si arid. Temperatura medie anuala se situeaza intre 5 si 30 grade Celsius.

Orasul are o suprafata de 324 de km patrati, avand o densitate de 9.000 de locuitori pe km patrat. Un stabiliment in care mai mult legendele sunt cunoscute decat adevarurile si sa nu credeti ca sunt putine. Un adevar incontestabil este ca indiferent de legende orasul este superb avand el insusi un aer romantic dincolo de aparente.

Descriere Casablanca

Daca va asteptati la imaginea din film al orasului, pregatiti-va sa aveti un soc – orasul modern este mai indepartat de romanticismul oriental decat orice alt loc din Maroc. Casablanca impresioneaza prin modernitate, bulevarde largi animate si cladiri bine intretinute, inalte, de culoare alba.

Putine lucruri aici se conformeaza imaginii clasice orientale. Daca orasul Casablanca este primul loc pe care il vizitati in Maroc, aveti toate sansele sa nu va placa. Insa daca ati mai vazut si alte orase inainte, va veti da seama ca orasul este modern in stil marocan, reprezentand un excelent exemplu al felului in care marocanii isi administreaza tara. Cum parasiti centrul orasului insa, va veti trezi inconjurati de saracie.

Daca este ceva in acest oras care sa semene cu filmul Casablanca, atunci este vorba despre orasul vechi. Acesta este mic, impresurat de case mici si cateva locuri de o reala frumusete si adaposteste cateva mii de locuitori. Pe aceste stradute inguste puteti cumpara de toate, de la animale pana la mirodenii la kilogram. Intr-un colt, mirosul produselor de patiserie va va face sa salivati, iar in alt colt puteti achizitiona cateva varietati de masline.

Zidurile orasului Casablanca iti dau o senzatie ciudata – sunt mici si ne-impunatori. O schimbare drastica fata de alte orase marocane, in care zidurile orasului domina imaginea orasului.

Aspectele caracteristice orasului sunt bulevardele largi si cladirile inalte. Strazile pornesc precum razele soarelui din Place de Nations Unies. Acest loc este centrul orasului si totodata locul unde orasul modern se intalneste cu medina.

Autoritatile coloniale franceze au acordat o atentie deosebita orasului. Centrul colonial din Casablanca nu este deloc mic si ofera o frumusete revigoranta. Cladirile sunt o versiune franceza a arhitecturii arabo-andaluze, albe, cu o multime de detalii.

Plaja din Casablanca

Casablanca contemporana te incanta cu plajele sale la Oceanul Atlantic, cu magazinele sale luxoase pastrand totodata un aer rustic, avand unul dintre cele mai mari bazare din lume. Intr-un cuvant, turismul este o industrie puternica aici, care aduce foarte multi bani locuitorilor.

Locuri de vizitat in Casablanca

Orasul Nou si Orasul Vechi

Orasul Nou din perioada franceza al Casablancai este un model al orasului nou din acele timpuri. Strada princiapala, Ville Nouvelle, strabate de la sud la est Place des Nations Unies, unde a fost principala piata a vechiului oras Anfa. De asemenea aici isi au locul cele mai mari universitati si monumente nationale, printre care Universitatea Hassan II si Marea Moschee Hassan II, al carui minaret este cel mai inalt din lume, avand 210 m. Parc de la Ligue Arabe este cel mai mare parc public din oras. La marginea parcului se afla Catedrale du Sacre Coeur, nefolosita in prezent, un splendid exemplu de arhitectura maura.

Vechiul Medina, nu atat de vizitata ca medina altor orase marocane; se pot vedea zidurile de vest ale medinei, skala (bastionul) si turnul cu ceas din perioada coloniala.

Moscheea Hassan al II-lea

O opera de arta a constructiilor, simbol al islamului si al stiintei. O portiune a moscheei a fost construita pe ocean, la o inaltime de 200m si pe o suprafata de 9 hectare. Constructia a inceput in1980 la comanda regelui Hassan al II-lea. in interior se afla o biblioteca, o scoala a Coranului, baie turceasca, diferite sali de conferinte. In sala de rugaciuni incap 25000 de credinciosi si 8000 de pelerini. Moscheea poate fi vizitata zilnic la ore fixe de catre turisti, cu exceptia zilei de duminica.

casablanca-hassan-mosque

The Marabout

Este unul dintre multele situri religioase din Maroc despre care se crede ca este locul de inmormantare al sfintilor. Aceste cripte pitoresti cu domuri albe se afla la cativa kilometri in afara orasului, pe o insulita stancoasa. Multi pelerini strabat acest drum pentru ca legenda spune ca acest loc ca ar avea puteri tamaduitoare.

casablanca-marabout

Lusitania

Lusitania reprezinta cartierul evreiesc al orasului Casablanca, unde momentan traiesc aproximativ 5000 de evrei. Principala Sinagoga – Namarroch – se afla la coltul bulevardului Rousseau cu Ibn Rochd. Exista, de asemenea, si mai multe scoli evreiesti in acest cartier.

Dealul Anfa

Este cartierul de lux al orasului, cu vile si gradini superbe. Una dintre aceste vile a servit ca loc de intilnire, in 1943 dintre Churchill si Roosevelt in timpul Conferintei de la Anfa.

Bulevardul si plaja Ain Diab

Plaja Ain Diab este de-a dreptul incantatoare. De-a lungul falezei, noapte de noapte, se retrezesc la viata cluburile care incanta turistii de toate varstele. Magazinele din imprejurimi pot fi destul de scumpe, insa, pentru ca esti turist s-ar putea sa beneficiezi de mici reduceri.

casablanca-ain-diab

Piata Mohamed V – Proiectata in 1920 de Joseph Marrast, azi functioneaza ca centru de administratie a orasului.

Piata Natiunilor Unite – centrul orasului a fost construit de jur-imprejurul acestei piete.

Cum ajungem in Casablanca ?

Principalul aeroport din Casablanca este Mohammed V International Airport, cel mai aglomerat din Maroc. Zborurile internationale se indreapta in special catre Franta si Spania, dar si America de Nord, Orientul Mijlociu si Africa sub-sahariana.

Pentru cazare in Casablanca, click AICI.

Adauga un comentariu la articolul: "Casablanca, Maroc"