Castelul de la Gilau – Cluj, Romania

castelul de la gilau cluj

Locatie Castelul de la Gilau

Castelul de la Gilau se gaseste intr-un parc de aproape 150 de mii de metri patrati in localitatea Gilau din judetul Cluj.

Descriere Castelul de la Gilau

Fosta re┼čedinta a episcopilor transilvaneni si, pentru scurt timp, chiar a reginei Izabela a Ungariei, este in paragina. De mai bine de 5 ani, castelul din Gilau, Cluj este parasit, acoperisul se deterioreaza de la o zi la alta, iar zidurile abia se mai vad de buruieni. Castelul are peste 30 de camere si un parc de aproape 150 de mii de metri patrati. In curtea castelului au fost gasite ruinele castrului roman.

Pentru ca este revendicat, autoritatile nu pot aloca bani nici macar pentru conservare. ‘Castelul Gilau este unul din monumentele rare in Transilvania, este o constructie care pastreaza elemente din Renasterea transilvana. Are o deosebita valoare atat istorica, cat si arhitecturala’ a declarat Radu Spanu, arhitect sef judetul Cluj.

Pana in urma cu cinci ani, vechea resedinta a episcopilor transilvaneni gazduia o casa de copii. De cand castelul este revendicat, prin curte mai poti zari doar cainii si cate un satean care incearca sa isi scurteze drumul spre casa. Castelul este in proprietatea Consiliului Judetean Cluj. In anul 2002, o familie de nobili maghiari, pretinsi urmasi ai ultimilor proprietari, a depus o cerere de revendicare. Procesul nu a fost insa finalizat. ‘Ca sa-l pui la punct iti trebuie 1-2 milioane de euro, dar deocamdata nimeni n-a investit un leu ca asta e situatia juridica, dar exista un paznic care tine sub control totul’ a spus Dumitru Sfarlea, primar comuna Gilau.

Istoric Castelul de la Gilau

Conform cronicarului Anonymus Notar din secolul XIII, numele localitatii Gilau provine de la cel al voievodului Gelu, ai carui 200 de osteni s-au confruntat cu ceata lui Tuhutum aici. Potrivit academicianului Stefan Pascu, numele Gilau, in magh. Gyalu, ar fi transliterarea maghiara a substantivului ‘Dealu’, in pronuntia romanilor ardeleni ‘Ghialu’.

Poze Castelul de la Gilau

Castele din Romania: Castelul de la Gilau - judetul Cluj

Castele din Romania: Castelul de la Gilau - judetul Cluj

Castele din Romania: Castelul de la Gilau - judetul Cluj

Castele din Romania: Castelul de la Gilau - judetul Cluj

Sursa text: wikipedia, realitatea
Sursa foto: kamyphotography.blogspot, romguide

3 comentarii la articolul "Castelul de la Gilau – Cluj, Romania":

 1.  
  matahunm

  Excelenta descriere! Excelenta destinatie! Cu conditia sa poti trece de poarta metalica ferecata cu doua lacate ruginite! E pacat!

 2.  
  Dora

  Pe vremea cand eram copii, aici ne jucam. Aici era copacul lui Rakoczi ( unde si-a spalat ranile din primite in razboi). Acum, am inteles, un :binevoitor” i-a dat foc. de ce sa ramana amintire? Acum e parasit, cat despre paza… lasa de dorit. Pacat se putea facea un muzeu, sau ceva de care sa se mandreasca Gilaul. Pacat …..

 3.  
  Kopenetz Melinda

  nu sunt pretinsi urmasi,ci este nepotul ultimului baron maghiar,care a locuit la castel