Cheia – Prahova, Romania

Cabana Muntele Rosu, Cheia - judetul Prahova, Romania

Cabana Muntele Rosu, Cheia - judetul Prahova, Romania

Locatie

Statiunea Cheia este situata ‘strategic’, la poalele Masivului Ciucas, intr-o mica vale strajuita de culmea Zaganului si de muntii Balaban si Babes. Este un loc pitoresc si linistit, unde iti va face mereu placere sa revii.

Cheia iti va placea cu siguranta – este o statiune in care iti poti incarca ‘bateriile’ dupa un an de munca sau te poti trata de diferite afectiuni. Nu in ultimul rand, pasionatii de drumetii se pot bucura de minunatiile Masivului Ciucas sau se pot lansa intro partida de pescuit pe Lacul Maneciu.

Statiunea este cunoscuta si pentru aerul puternic ozonat, presiune atmosferica scazuta, bogata in raze ultraviolete. Este un loc perfect de odihna si recreere, numai bun pentru cei care sufera de astenie nervoasa, suprasolicitare fizica si intelectuala, hipertiroitism bening, rahitism, dereglari de crestere juvenila, anemii secundare.

Evident, Cheia este un punct de plecare pentru drumetii la cabanele muntoase din imprejurimi. Poti pleca in excursii la Cabana Muntele Rosu, care are pante pentru schi in apropiere. De acolo ajungi la Cabana Ciucas in maximum o ora si jumatate de mers. Privelistea este superba, dar, trebuie sa stii, cel mai pitoresc popas il vei gasi la Poiana Stinei. Te poti bucura acolo de bucatele pregatite la Casa de Vanatoare sau la Pastravarie ori poti pleca mai departe catre Pasul Borcuta sau Varful Siriu.

Culmea Zaganului, Cheia - judetul Prahova, Romania

Culmea Zaganului, Cheia - judetul Prahova, Romania

Masivul Ciucas, Cheia - judetul Prahova, Romania

Masivul Ciucas, Cheia - judetul Prahova, Romania

Lacul Maneciu, Cheia - judetul Prahova, Romania

Lacul Maneciu, Cheia - judetul Prahova, Romania

Schitul

Scrierile de demult mentioneaza ca prima biserica a manastirii Cheia a fost ridicata la 1770. Se presupune ca aceasta biserica a fost din lemn si avea hramul hramul Sfantul Nicolae.

Parintele Ioanichie Balan mentioneaza ca anumiti calugari din Sihastria Valeni au intemeiat Sihastria Teleajen, cunoscuta si sub numele de ‘Cheia Teleajenului’, cu hramul Sfantul Nicolae. Aici se nevoiau si calugari ardeleni care treceau in Tara Romaneasca prin pasul Bratocea din cauza persecutiilor religioase. Dupa sapte ani aceasta biserica a fost distrusa de turci.

Initiativa pentru a doua ctitorie apartine staretului Atanasie, primul staret cunoscut dupa nume al Cheii. A fost ridicata la poalele muntelui Rosu si purta hramul Adormirea Maicii Domnului. La data construirii celei de a doua biserici si in anii urmatori, chinovia de la Cheia era saraca.

De aceea calugarii si-au indreptat gandul catre domnul tarii din acea vreme. Un hrisov din 14 decembrie 1792, al lui Mihail Sutu, arata ca ‘dand numitii calugarasi rugaciunea domniei mele’, s-a gasit ‘ca cererea lor este cu cale, spre a se putea haladui la acel loc de piatra’, de aceea, li s-a acordat mila domneasca ‘sa aiba a tinea lude cinci ca sa-i aiba de ajutor la cele trebuincioase schitului si pentru hrana lor’.

Cu sprijinul episcopului Chesarie, ajutat de crestinii din imprejurimi si prin munca sa si a celor 33 de monahi si 12 frati aflati la schit (dintre care 16 munteni si 29 transilvaneni), Damaschin inalta din temelie impunatoarea biserica de zid cu hramul Sf. Treime, chiliile, clopotnita si gospodaria anexa, dupa cum aflam din pisania de deasupra usii de intrare in sfantul locas: “Intru mare slava si lauda Prea Sfintei si de viata facatoarei si nedespartitei Troite, intru a caria cinste si hramul sa praznuieste, la anul 1835 iulie 16 s-au radicat aceasta sfanta biserica din temelie, cu toate imprejurarile ei, in zilele prea inaltatului nostru domn Alecsandru Dimitrie Ghica voievod, cu voea fratani-sau mare dvornic Mihalache Ghica, stapanul mosii, de la carele s-au si rascumparat la anul 1846, cu blagoslovenia prea osfintitului nostru episcop Buzaului D. D. Chesarie, de care s-au si sfintit la anul 1839 iulie 20.

Potrivit inscriptiei de pe glaful usii de intrare, pictura bisericii a fost terminata la 26 august 1839 de catre zugravul Naum, reprezentant al scolii de pictura de la Buzau, faimoasa in acea vreme.

Ansamblul de la Cheia cuprinde o incinta patrulatera, ocupata, pe laturile de sud, est si nord, de trei corpuri de chilii zidite in 1844 (dupa cum atesta inscriptia ce insoteste icoana Maicii Domnului zugravita pe fatada corpului de sud). Spre vest, in stanga clopotnitei monumentale, se afla casa stareteasca, constructie ridicata in 1902, in stilul arhitecturii populare din zona.

Biserica mare a manastirii, inaltata din caramida si piatra, este de plan treflat. Naosul, deasupra caruia se ridica, pe patru arce cu deschideri diferite, dar cu aceeasi inaltime, turla de lemn, este despartit de pronaos prin doi stalpi de . zidarie care formeaza trei arcade. Pridvorul este usor desprins de pronaosul boltit semicilindric transversal si incununat cu doua mici turle. Sirul de arcaturi sustinute de stalpi confera fatadei vestice o expresie armonioasa si monumentala.

Pentru cazare in Cheia, click AICI.

Manastirea Cheia, Cheia - judetul Prahova, Romania

Manastirea Cheia, Cheia - judetul Prahova, Romania

Schitul Cheia, Cheia - judetul Prahova, Romania

Schitul Cheia, Cheia - judetul Prahova, Romania

Adauga un comentariu la articolul: "Cheia – Prahova, Romania"