Cisnadioara – Sibiu, Romania

Descriere Cisnădioara

Cisnădioara este un sat din judeţul Sibiu, Transilvania, România.

Localitatea este cunoscută pentru organizarea de evenimente culturale (spectacole, concerte, expoziţii), dar şi pentru atracţiile sale turistice (frumuseţi naturale, monumente de mare însemnătate istorică). În Cisnădioara se află o bazilică în stil romanic din a doua jumătate a secolului al XII-lea şi cea mai veche orgă cu tuburi din România în stare funcţională (începutul secolului al XVIII-lea).

Este situat în apropierea oraşului Cisnădie, la o distanţă de aproximativ 2 km în vestul acestuia şi la 10 km depărtare faţă de municipiul Sibiu; accesul din Sibiu se face mai întâi pe drumul judeţean spre Răşinari, apoi 5 km pe un drum modernizat. Aşezarea este situată în pantă lină, tipul de relief fiind dealul. Singurul vârf stâncos din sat se află în partea de sud, aici fiind amplasată biserica fortificată. Privind spre sud, în depărtare se pot vedea Munţii Cibin.

cisnadioara.jpg

Un act de donaţie din anul 1223 este prima atestare documentară a Cisnădioarei; prin acesta, bazilica fortificată din deal (finalizată în acelaşi an) era donată mănăstirii cisterciene de la Cârţa de către Magister Goulinus. Săpăturile arheologice vorbesc însă despre o aşezare mult mai veche, din perioada La Tène, aflată pe acelaşi deal.

Monumente

Biserica fortificata

Numită „cetate” de către localnici, biserica fortificată a Sfântului Mihail (de unde şi denumirea în germană a aşezării, Michelsberg) este situată în vârful unui deal stâncos care mărgineşte satul la sud, pe un platou foarte îngust. Monumentul se prezintă ca o bazilică scurtă cu trei nave, înconjurată de fortificaţii, şi este unul dintre cele mai vechi şi mai reprezentative pentru stilului romanic în Transilvania. A fost construită din piatră între anii 1162 şi 1223, fiind formată din nava centrală, două nave laterale, cor, absida centrală şi două abside laterale. Iniţial a fost proiectată şi construirea a două turnuri, care nu au fost însă executate. În a doua jumătate a secolului al XIII-lea, bisericii i s-a adăugat un portal romanic încadrat de arcade; se plănuia îmbrăcarea faţadei de apus, poate şi a celorlalte faţade, cu arcade, lucrare care, de asemenea, nu a fost executată. În interiorul lăcaşului sunt aşezate plăci comemorative cu numele ofiţerilor şi soldaţilor germani şi austro-ungari care au căzut în toamna anului 1916 în luptele din jurul Sibiului. Plăcile funerare au fost strămutate din cimitirul de la Guşteriţa în anul 1940.

Monumentul este cunoscut pentru acustica sa impresionantă, aici fiind organizate concerte (vezi şi ICon Arts – mai jos), înregistrări audio şi spectacole sincretice. Lăcaşul mai găzduieşte spectacole de teatruşi expoziţii.
Platoul pe care este construită bazilica a fost înconjurat de o incintă cu ziduri de piatră, având înălţimea de 4-6 m spre exterior şi 2-3 m în interior. Zidul din jurul bisericii, prevăzut cu un turn de poartă interior pe partea de sud, a fost ridicat la începutul secolului al XIII-lea cu drum de strajă zidit şi creneluri.

Este situată în centrul satului, comunicând în sud cu strada principală. În partea de nord a curţii se află un monument închinat soldaţilor căzuţi în Primul război mondial şi o fântână. Monumentul a fost ridicat pe locul unei foste biserici în stil gotic, din vechea construcţie fiind păstrat turnul (latura din vest). Noua biserică evanghelică a fost finalizată în 1764, în stil baroc.

cisnadioara-biserica-fortificata.jpg

Biserica evanghelică săsească

Lăcaşul adăposteşte cea mai veche orgă cu tuburi funcţională din Transilvania (1723; cea mai veche orgă nefuncţională se află în Biserica Evanghelică din Sibiu). Instrumentul a fost restaurat şi modernizat, aprovizionarea cu aer făcându-se printr-un sistem electric de ventilaţie. Există un singur manual (claviatură pentru mână) şi un pedalier ce cuprinde două octave; registrele sunt în număr de douăsprezece: Principal Ma., Mixtur., Superoctav, Flöt Maior, Subbass, Pedalkoppel (ultimele două acţionează asupra pedalierului), Octav Principal, Sedecima, Quint, Flöt Minor, Viola, Tremulant.

biserica-evanghelica-saseasca-cisnadioara.jpg

Vis-à-vis de biserica evanghelică se află Expoziţia Muzeală de Etnografie Cisnădioara, organizată în 1971. Aici se pot vedea piese de textile, ceramică şi lemn create de către populaţia săsească din sudul Transilvaniei.

Campionatul naţional de canari cântăreţi

Unicul concurs de gen din ţară se desfăşoară anual la Cisnădioara. Ediţia din 2007 a durat două zile (24-25 noiembrie), fiecare dintre cei 22 de crescători participanţi aducând cu sine patru canari. Păsările (numite şi canari Roller) beneficiază de o educaţie specială, care exclude audiţii muzicale din orice gen. Canarii participanţi la campionat sunt audiaţi pentru 30 de minute şi punctarea se face în funcţie de timbru, de capacităţi dinamice şi de auzul muzical.

În anul 2007, judeţul Sibiu a atras un număr semnificativ de evenimente culturale, ca urmare a numirii municipiului Sibiu drept capitală culturală a Uniunii Europene. Astfel, seria de spectacole sincretice „ImproVisions”, condusă de asociaţia culturală Pro Contemporania, s-a desfăşurat în diverse locaţii din Sibiu, dar şi în biserica Sf. Mihail din Cisnădioara. În timpul festivalului Artmania 2007 (15-17 iunie), tabăra din sat a servit drept camping pentru melomanii care nu au mai găsit cazare în Sibiu, oraşul unde au avut loc concertele din festival. În plus, doi membri ai formaţiei britanice Anathema au susţinut, alături de un invitat special, un concert acustic la biserica din deal.

Din anul 2006, în Cisnădioara şi Cisnădie se desfăşoară anual, în lunile iulie-august, cursurile de artă contemporană şi festivalul ICon Arts (International Contemporary Arts). (Locaţia primelor ediţii a fost Breaza.) Cursurile sunt susţinute de profesori şi artişti importanţi din România, dar şi din alte ţări europene; iniţial un festival de muzică contemporană,[14] începând cu 2005 au fost incluse secţiuni de dans, actorie şi teatru instrumental.

În Cisnădioara se desfăşoară o parte din cursuri (de exemplu, clasele de jazz şi actorie); tot aici este situată cazarea pentru profesori şi cursanţi, iar o parte din spectacolele şi concertele oferite în cadrul festivalului au loc în biserica fortificată din sat.

Satul aflat la mică distanţă faţă de Cisnădie este influenţat de viaţa oraşului, unii localnici având acolo locul de muncă. În sat există mai multe magazine alimentare, cu sau fără autoservire; se pot achiziţiona şi produse cosmetice, mici jucării ş.a. În centrul localităţii se află restaurantul şi pensiunea „Sub Cetate”, iar în apropiere de pensiunea „Forum” a fost deschis în 2008 încă un local. Cisnădioara beneficiază de un mic oficiu poştal, care funcţionează doar în zilele lucrătoare, la orele dimineţii.

Transportul din şi în afara satului este oferit de autobuze care sosesc de câteva ori în zi. De asemenea de la restaurantul „Sub Cetate” pot fi comandate taximetre din Sibiu; o altă modalitate adesea practicată este autostopul, în special în direcţia Cisnădie.

Turismul este bine dezvoltat în sat, existând atât atracţii turistice (frumuseţi naturale,monumente, trasee), cât şi unităţi de cazare (patru pensiuni). Acestea sunt, în ordine crescătoare după capacitatea de cazare: „Remus” (în centrul satului), „Forum” (nord-vest), „Sub Cetate” (centru) şi „H & H” (la intrarea în sat dinspre sud-vest). Autoritatea Naţională pentru Tineret pune la dispoziţie 60 de locuri de cazare pentru taberele şcolare organizate în sat.

Monumentele amintite (cele două biserici, din deal şi din vale) au mare însemnătate istorică,fiind mărturii ale Transilvaniei medievale, respectiv moderne. Se pot efectua trasee montane, lanţul Cibin aflându-se la doar 4-500 m distanţă de sat, iar drumurile din sat şi împrejurimi sunt recomandate ca trasee agreabile pentru biciclişti.

Pentru cazare in Cisnadioara, click AICI.

Adauga un comentariu la articolul: "Cisnadioara – Sibiu, Romania"