Colibita – Bistrita-Nasaud, Romania

colibita

Descriere Colibita

Colibita a fost o statiune turistica si climaterica renumita pentru concentratia mare de ozon si ioni de iod recomandata pentru tratamentul afectiunilor pulmonare si cardiace. La inceputul anilor ’80 statiunea a fost demolata, odata cu stramutarea satului, pentru a face loc lacului de acumulare hidroenergetic Colibita care are o lungime de peste 5 km.

Lacul de acumulare Colibita este amplasat la 50 de km de Municipiul Bistrita, la poalele Muntilor Calimani, la o altitudine de 900 de m. A fost creat prin inundarea vechii localitati Colibita, pe fundul lacului inca find vizibile ramasite ale locuintelor, bisericii din centrul satului si copaci care strajuiau localitatea in urma cu 30 de ani.

In jurul lacului s-a dezvoltat o zona cu potential turstic existand in prezent peste 300 de vile, case de vacanta si cabane. Majoritatea insa sunt folosite exclusiv de proprietari, putini dintre acestia fiind interesati de practicarea agroturismului.

La iesirea din Bistrita Bargaului drumul incepe sa fie din ce in ce mai rau (un drum astaltat candva, cel putin asa pare)care urca serpuind spre Lacul Colibita (aprx 7 km de la sosea). La un moment dat drumul se desparte: la dreapta e zona de vile si cabane, precum si o zona amenajata special pentru amplasarea corturilor (cu WC, dus, etc) iar la stanga: Satul Colibita (unde bineinteles mai sunt si cateva cabane si locuri neamenajate numai bune pentru “ancorat” cortul daca vrei sa ai parte de o liniste deplina si sa te bucuri din plin de frumusetile naturii).

Lacul este destul de mare (nu se poate vedea o panorama completa a lui), un ocol al acestuia se spune ca dureaza aprox 2 ore (presupun ca si din cauza drumului foarte rau pe care numai cu o masina de teren te-ar lasa inima sa circuli cu mai mult de 25 km/h).

Legenda Colibita

Lacul are pana si o legenda: se spune ca ar fi blestemat, iar in apa ar trai pesti cu dimensiuni gigantice. Se spune ca nu a fost gasit niciodata trupul celor care s-au inecat in lac, acesta fiind mancat de ‘pestii uriasi’. Nu s-a putut determina adancimea exacta a lacului, aceasta ramanand un mister.

Pescuit pe lacul Colibita

Pentru amatorii de pescuit lacul este bogat in peste: clean, pastrav, caras si salau. Se poate pescui in schimbul unei taxe (care uneori se uita a fi colectata). Anul acesta, in perioada 4-7 iulie s-a organizat pana si un festival de pescuit la lac. Se mai pot face plimbari cu barca sau cu hidrobicicleta.

Locuri de vizitat in Colibita

Pentru iubitorii de munte si drumetii exista mai multe posibilitati: Pasul Tihuta, Castelul Dracula, Vf. Bistriciorul (1.990 m), taul Zanelor, Izvorul de apa minerala de la Borcut.

Poze Colibita

Locuri de vizitat in Romania: Colibita - judetul Bistrita-Nasaud

Locuri de vizitat in Romania: Colibita - judetul Bistrita-Nasaud

Locuri de vizitat in Romania: Colibita - judetul Bistrita-Nasaud

Locuri de vizitat in Romania: Colibita - judetul Bistrita-Nasaud

Locuri de vizitat in Romania: Colibita - judetul Bistrita-Nasaud

Locuri de vizitat in Romania: Colibita - judetul Bistrita-Nasaud

Sursa text: romaniaprivitaaltfel.blogspot
Sursa foto: flickr (autori: pgpdesign, dyancorutiu, rocksapoxa)

Adauga un comentariu la articolul: "Colibita – Bistrita-Nasaud, Romania"