Paphos, Cipru

Paphos-ul este un oras plin de monumente istorice de mare valoare, locul unde, spune legenda, s-ar fi nascut Afrodita, zeita iubirii, unul din locurile unde s-a oprit in expeditiile sale regele-cruciat Richard Inima de Leu si nu numai atat.

Locatie Paphos

Paphos este un oras situat in partea de vest a Ciprului, mai exact pe coasta Ciprului la 153 km distanta de Nicosia cu o populatie de 40.000 de locuitori.

Istoric Paphos

Indelungata lui istorie incepe in secolul al 4-lea inainte de Hristos, odata cu intemeierea localitatii Nea Paphos (Noul Paphos). Locuitorii acesteia traiau initial pe inaltimile din vecinatatea tarmului, unde se afla in ziua de azi satul Koukalia.

Regele Nikokles a luat hotararea strategica de a muta orasul intr-o zona mai joasa, ceea ce i-a adus mari avantaje din punct de vedere economic. Acestea se datorau mai ales faptului ca portul local este, dintre toate porturile tarii, cel mai apropiat de coastele Italiei.

Zona joasa de pe coasta fiind inconjurata de dealuri care o protejeaza de asprimile vremii, iernile sunt aici foarte blande iar solul, impreuna cu sistemele de irigatii, ofera conditii propice pentru cultivarea bananelor, cunoscute prin gustul loc excelent.

Locuri de vizitat in Cipru: Paphos

Locuri de vizitat in Cipru: Paphos

Descriere Paphos

Paphos a fost vreme destul de indelungata un loc izolat de restul lumii, devenind accesibil turistilor de-abia odata cu construirea aeroportului, la jumatatea anilor 80 ai secolului trecut. De atunci, vizitatorii vin aici pentru a admira valoroasele vestigii istorice ale acestui oras aflat in intregime sub protectia UNESCO.

La Paphos veti vedea un amestec foarte interesant de biserici crestine si lacasuri de cult musulmane, mozaicuri stravechi, ruine antice, hoteluri moderne si locuinte ale oamenilor din partea locului. Intregul oras este inconjurat de ramasitele unor ziduri de aparare altadata inalte, distruse insa in trecut de cutremur.

Locuri de vizitat in Cipru: Paphos

Locuri de vizitat in Cipru: Paphos

Locuri de vizitat in Paphos

Printre cele mai cunoscute vestigii istorice se numara mozaicurile din secolele al 3-lea si al 5-lea, unele dintre ele aflate in stravechile vile denumite ‘Casa lui Dyonisos’, ‘Casa lui Aion’ si ‘Vila lui Tezeu’. Un alt monument interesant este mormantul cu numele de Agia Salomoni, care functiona in secolul al 12-lea si ca biserica.

In apropierea portului din Paphos, se gasesc mozaicurile excelent pastrate ale casei lui Dionysos, unele dintre cele mai frumoase din zona mediteraneana. Mozaicurile infatiseaza scene din mitologia greceasca si au fost descoperite intamplator de un fermier ce isi ara campul. Cel mai bine cunoscut mozaic este Triumful lui Dionysos, in care zeul este infatisat intr-un car de lupta tras de leoparzi.

In muntele Fabrica sunt sapate catacombe crestine pline de fresce inca vizibile si de atmosfera unor timpuri de mult trecute. In imprejurimile orasului se afla numeroase stanci care ascund mormintele unor regi din vechime. Daca va hotarati sa le vizitati, va veti putea bucura si de privelistea de neuitat a marii vazute de la inaltime.

‘Petra tou romiou’ sau ‘Stanca Afroditei’ este, conform legendei, locul unde zeita iubirii s-a nascut candva din spuma valurilor. In locul statuii acesteia se afla aici o piatra de forma ovala, venerata de localnici ca o reprezentare a Afroditei.

Fortul din Paphos (Kato Paphos) a fost construit de bizantini pentru apararea portului, a fost daramat de Venetieni, si apoi reconstruit de Otomani si frumusetea Mormintelor Regilor, sapate in piatra si decorate cu coloane dorice a dat faima orasului Paphos. Odeonul din Paphos, ce dateaza din secolul 2, este utilizat pentru spectacole de muzica si teatru in timpul verii. In fata Odeonului, se afla agora romana, din care se mai pot vedea numai fundatia si unele coloane.

Locuri de vizitat in Paphos: Fortul din Paphos

Locuri de vizitat in Paphos: Fortul din Paphos

Locuri de vizitat in Paphos: Mormintele Regilor

Locuri de vizitat in Paphos: Mormintele Regilor

Plaja din Paphos

Desi Paphosul nu dispune de prea multe plaje, zona turistica se afla mai ales in apropierea marii. Mai sus, in zonele mai inalte ale orasului, traiesc netulburati oamenii locului, cu grijile lor obisnuite de fiecare zi, departe de zgomotul si vanzoleala turistilor. De-abia aici puteti cunoaste cu adevarat modul de viata al cipriotilor.

Cea mai faimoasa plaja a Ciprului este de departe plaja Afroditei (Petra Tou Romiou), locul unde Afrodita s-a nascut din spuma marii. O alta plaja cu adevarat incantatoare este Plaja Lara, pozitionata la marginea peninsulei Akamas, zona protejata datorita testoaselor care isi depun ouale aici.

Plaja Agios Georgos este o plaja cu nisip si pietricele, cu un port fermecator si unul dintre cele mai bune restaurante cu preparate din peste din oras.

Locuri de vizitat in Paphos: Plaja Lara

Locuri de vizitat in Paphos: Plaja Lara

Locuri de vizitat in Paphos: Plaja din Paphos

Locuri de vizitat in Paphos: Plaja din Paphos

Distractie in Paphos

Statiunea a devenit repede populata de turisti datorita farmecului, climatului bland si posibilitatii de a gusta unele dintre cele mai vechi vinuri din lume. Farmecul statiunii este dat de Portul Paphos, care ofera cafenele in aer liber si taverne care te imbie cu preparatele traditionale din peste si de unele dintre cele mai spectaculoase mozaicuri din lume.

O masa in portul Paphos te rasplateste pentru efortul de ajunge in acest oras. Cine alege sa serveasca masa aici are de ales intre diverse varietati de peste proaspat, preparat in diverse moduri sau un mezedes traditional bazat pe fructe de mare, salate si lamaie. Odata cu lasarea serii, alegeti intre baruri si pub-uri din centrul statiunii, bouzukia bar sau un club cipriot cu muzica live.

Locuri de vizitat in Paphos: Portul din Paphos

Locuri de vizitat in Paphos: Portul din Paphos

Cazare in Paphos si Cipru

Pentru cazare oriunde in Paphos, click AICI.

Pentru cazare oriunde in Cipru, click AICI.

Destinatii, obiective turistice si festivaluri din Cipru

Pentru alte destinatii, obiective turistice si festivaluri din Cipru, click AICI.

Poze Paphos

Locuri de vizitat in Paphos: Stanca Afroditei

Locuri de vizitat in Paphos: Stanca Afroditei

Locuri de vizitat in Paphos: Mozaicuri

Locuri de vizitat in Paphos: Mozaicuri

Locuri de vizitat in Cipru: Paphos

Locuri de vizitat in Cipru: Paphos

Sursa foto: flickr (autori: ynysforgan_jack, dimitris photography, cts56, richard baldwin, **dp**, jad2011, cluster one, nico)

Adauga un comentariu la articolul: "Paphos, Cipru"