Rapa Rosie – Daia Romana, Romania

rapa rosie

Locatie Rapa Rosie

Rapa Rosie este situata la doar 3 km de orasul Sebes, pe drumul ce leaga aceasta localitatea de satul Daia Romana, in partea de nord. Rapa Rosie este o rezervatie geologica cu o suprafata de 10 ha. Peretii sai au inaltimi cuprinse intre 80 si 100 m.

Descriere Rapa Rosie

La noi in tara numai la Rapa Rosie se gasesc astfel de formatiuni, ele au fost comparate cu cele intalnite in Marele Canion Colorado. Rapa Rosie reprezinta un obiectiv turistic deosebit de spectaculos datorita ineditului pe care il ofera privitorului.

Rapa Rosie se prezinta sub forma unor abrupturi impresionante datorita dimensiunilor lor si mai ales datorita faptului ca peretii sunt formati din pamant rosu. Pentru a ajunge la ea din Sebes este recomandat a se intreba localnicii, pentru a indica directia de mers. Odata iesiti din oras, Rapa Rosie este vizibila, pana la ea nemaifiind decat 3 km de mers pe jos.

Ceea ce mai este important la Rapa Rosie este faptul ca aici se afla unele dintre cele mai mari pesteri din lume dezvoltate in pamant, dintre care cea mai mare are 25m dezvoltare si 4,5m denivelare. Apa ce sapa in lutul colinei are in jur de 60 milioane de ani, si lasa in urma trecerii ei forme ciudate: coloane, turnuri, piramide, toate de culoare rosiatica.

Hauri adanci se deschid in stanga si dreapta, iar apa de ploaie formeaza paraiase sangerii, care se pravalesc in fundul vagunilor cu un zgomot sinistru. Deasupra coloanelor, dealul se continua cu pajisti inverzite si presarate cu pomi, intr-o mare de verde, pata de culoare rosiatica parand aproape ireala. Este foarte multa liniste, iar undeva pe cer, se rotesc ulii.

Peisajul e ca din alta lume, cu formele acelea ciudate, care te domina prin inaltime si frumusete, se aude doar vantul, pasarile sapand in lut zeci si zeci de gauri. Coborarea spre pod, peste apa Secasului atrage atentia asupra tunelurilor sapate de apa de ploaie, care cu timpul se surpa formand santuri enorme. Tot aici se pot intalni si cateva specii vegetale rare (Cotoneaster integarrima, Ephedra distachya, Centaurea atropurpurea, Dianthus serotinus, Cephalaria radiata, Asplenium nigrum).

Un alt obiectiv turistic ce poate fi vizitat in zona, mai precis in Sebes este Catedrala Evanghelica, o constructie deosebit de impunatoare in stilul Bisericii Negre din Brasov, construita in sec. XII. Rapa a fost declarata monument al naturii in 1950, datorita frumusetii si unicitatii ei.

Poze Rapa Rosie

Locuri de vizitat in Romania: Rapa Rosie - judetul Alba

Locuri de vizitat in Romania: Rapa Rosie - judetul Alba

Locuri de vizitat in Romania: Rapa Rosie - judetul Alba

Locuri de vizitat in Romania: Rapa Rosie - judetul Alba

Locuri de vizitat in Romania: Rapa Rosie - judetul Alba

Locuri de vizitat in Romania: Rapa Rosie - judetul Alba

Sursa text & foto: turismland

Adauga un comentariu la articolul: "Rapa Rosie – Daia Romana, Romania"