Top 10 destinatii in Maramures: 7. Barsana (Biserica din lemn Barsana si Manastirea Barsana)

manastirea barsana maramures romania locuri de vizitat

Locul 7 in top 10 destinatii in Maramures il ocupa localitatea Barsana (Biserica din lemn Barsana si Manastirea Barsana).

Locatie Barsana

Comuna Barsana este situata in judetul Maramures, in Depresiunea Maramures, pe valea raului Iza. Comuna Barsana cu 6500 locuitori este compusa din resedinta de comuna Barsana si localitatile componente Nanesti si Oncesti.

Istoric Barsana

Prima mentionare documentara a localitatii dateaza din 1326. In prezent Barsana este una dintre destinatiile preferate ale pelerinilor si turistilor din tara dar si din strainatate datorita bisericii din lemn, a Manastirii Barsana – una dintre cele mai frumoase din Maramures dar si a portului popular, a frumoaselor porti sculptate in stil maramuresean si nu in ultimul rand a bucatariei din aceasta zona. De altfel Valea Izei prin concentrarea de localitati de pe cursul ei ofera calatorului o incursiune in toate aceste elemente atat in Barsana cat si in celelalte localitati.

Despre Biserica din lemn Barsana

Biserica din Barsana poarta hramul Intrarea in biserica a Maicii Domnului si dateaza din 1720. Are acoperis dublu-poala pe corpul navei iar turnul clopotnita este asezat pe pronaos. Picturile murale interioare, foisorul si coiful prelung sunt tot atatea elemente caracteristice acestei biserici deosebit de frumoase.

Despre Manastirea Barsana

Manastirea Barsana este situata in comuna cu acelasi nume din judetul Maramures. Asezamantul a fost construit la mijlocul secolului 16 de catre domnii Dragosesti care au mai ctitorit si manastirea de la Peri (Sapanta de azi). Manastirea purta hramul Sf. Nicolae si era una dintre cele mai importante din intreg tinutul Maramuresului. Aici si-a avut in aceea vreme resedinta episcopul Gavril Stefanca (Gavril Barsana). Tot aici erau scoliti preotii din satele invecinate si de la Manastirea Barsana isi procurau cartile si preotii din zonele mai indepartate, acestea fiind aduse aici chiar si din Moldova si Tara Romaneasca.

Istoric Manastirea Barsana

In anul 1791 imperiul austriac confisca averea manastirii, o desfinteaza iar bunurile ramase sunt transferate manastirii de la Cernoc (Munkaci). Ultimii calugari ramasi se muta la Manastirea Neamt. Un mic schit se pastreaza totusi si functioneaza sub tutela Manastirii de la Peri.

Manastirea Barsana este reinfiintata in 1993 odata cu binecuvantarea acestui loc de catre PS Justinian Chira – episcop al Maramuresului si Satmarului. Este inceputa constructia bisericii noi, a altarului de vara, a chiliilor si a paraclisului. Intreg ansamblul este realizat de mesterii din Barsana. Cel care supervizeaza constructia este arhitectul Cordos Dorel alaturi de preotul Gheorghe Urda din Barsana.

In prezent ansamblul monahal cuprinde: Biserica din lemn in stil maramuresean, Aghiasmatarul, Staretia, Altarul de Vara, Casa duhovnicului, Casa artistului, Casa mesterilor, Praznicarul cu trapeza, Muzeul manastirii, Turnul Clopotnita, Poarta maramureseana de la intrare, Monumentul funerar. Acestea sunt legate printr-o serie de alei care sunt flancate de frumoase aranjamente florale. Exista chiar si un mic lac in incinta manastirii cu un mic pod deasupra.

Manastirea Barsana este una dintre cele mai frumoase si ingrijite manastiri din Maramures, zilnic fiind vizitata de sute de pelerini dar si turisti atat din tara cat si din strainatate. Este cu siguranta un loc care nu trebuie sa lipseasca din nici un itinerar prin Maramures.

Cum ajungem in Barsana ?

Cu autoturismul

Prin drumul judetean asfaltat ce pleaca din Sighetu Marmatiei spre Borsa pe valea Izei

Cu trenul

Prin gara Sighetu Marmatiei si de acolo cu mijloace auto.

Cu avionul

Prin aeroportul din Baia Mare si de acolo cu mijloace auto

Pentru cazare in Barsana, click AICI.

Pentru cazare oriunde in Maramures, click AICI.

Manastirea Barsana - Maramures, Romania

Manastirea Barsana - Maramures, Romania

Biserica din lemn Barsana - Maramures, Romania

Biserica din lemn Barsana - Maramures, Romania

Adauga un comentariu la articolul: "Top 10 destinatii in Maramures: 7. Barsana (Biserica din lemn Barsana si Manastirea Barsana)"