Castelul Bethlen – Aiud, Romania

castelul bethlen aiud

Locatie Castelul Bethlen din Aiud

Castelul Bethlen face parte din fosta Cetate a Aiudului si este localizat in orasul Aiud din judetul Alba.

Despre Castelul Bethlen din Aiud

Despre Palatul Princiar se poate spune asa: e ‘doua intr-una’. Pe de o parte – castel, animat odinioară de viata de curte a principelui Bethlen. Pe de alta – muzeu de istorie. Nu unul oarecare, ci printre primele infiintate vreodata in Romania. Nu e deloc putin lucru, deci sa intram.

Istoric Castelul Bethlen din Aiud

Castelul voievodal dateaza din sec. XV – XVI, si a fost modificat in stil renascentist tarziu in sec. XVII, intre 1668-1683. A apartinut principelul ardelean Gabriel Bethlen (intre anii 1612-1629). In palat functioneaza in prezent un muzeu de istorie.

Descriere Castelul Bethlen din Aiud

In primul rand, monumentul despre care vorbim (primul care te intampina in Cetatea Aiudului, fiind chiar la intrare) a fost castel. Denumirea ii vine de la un anume castelan Georg, pentru care edificiul a fost resedinta imediat dupa construirea sa la inceput de secol XVI. pe de alta parte, frumoasa cladire de la intrarea in cetate a purtat si numele de ‘palat princiar’, datorita faptului ca s-a aflat un timp in posesia principilor transilvaneni. S-a mai numit si ‘Castelul Bethlen’, ca proprietate a principelui cu acelasi nume.

In sfarsit, orice destinatie ar fi avut, important e ca a fost conservata destul de bine de-a lungul secolelor, etalandu-si si azi tinuta arhitectonica initiala. Are un aspect alungit si inglobeaza fostul turn de intrare in cetate, rezultand acest ansamblu armonios, cu accente de gotic tarziu. Cu totul deosebit este echilibrul structural intre aripa estica (construita pe trei etaje) si cea vestica (pe doua nivele), intrucat inaltimea lor e aceeasi. Apoi, in interior, se gasesc atat ancadramente baroce la usi, precum si bolti semicilindrice (de factură gotica), cu penetratii spre ferestre.

Poze Castelul Bethlen din Aiud

Castele din Romania: Castelul Bethlen din Aiud - judetul Alba

Castele din Romania: Castelul Bethlen din Aiud - judetul Alba

Castele din Romania: Castelul Bethlen din Aiud - judetul Alba

Castele din Romania: Castelul Bethlen din Aiud - judetul Alba

Sursa text: stiri.turismalba
Sursa foto: stiri.turismalba

Adauga un comentariu la articolul: "Castelul Bethlen – Aiud, Romania"