Castelul Bethlen – Cris, Romania

castelul bethlen cris mures

Locatie Castelul Bethlen din Cris

In satul Cris (judetul Mures) se inalta maiestos castelul Bethlen, unul dintre cele mai frumoase castele din Romania. Cu toate ca a trecut prin numeroase incercari, castelul de la Cris a opus rezistenta tuturor, sperand ca o sa prinda vremuri mai bune si o sa-si recapete culoarea si aspectul de altadata.

Descriere Castelul Bethlen din Cris

Castelul Bethlen, era situat strategic la vechea granita a imperiului austro-ungar. Constructia castelului a inceput inainte de anul 1300 si a durat peste 200 de ani. Construit in etape, el a fost conceput initial in stil gotic, iar, de-a lungul anilor i s-au adaugat elemente renascentiste. Imbinarea elementelor arhitectonice vechi si noi fac din acest castel o adevarata capodopera.

In partea exterioara a castelului descoperim intai zidurile marete care adapostesc cele doua curti interioare si ramasitele gradinii botanice, iar, in interior el avea cateva dotari ‘ciudate’ pentru acea vreme. Era ‘utilat’ cu toalete, bai si saune chiar. Vremurile comuniste au distrus o parte importanta din bogatia castelului arzand, sute de carti rare. Iar, obiecte precum tablourile au fost plimbate dintr-un loc in altul pana li s-a pierdut urma.

In prezent, soarta castelului e oarecum neclara datorita mostenitorilor familiei Bethlen care au revendicat castelul. Se pare ca or sa mai treaca ceva ani pana cand o sa putem spune ca castelul a trecut de cea mai grea perioada a existentei sale.

Istoric Castelul Bethlen din Cris

Castelul Alexius si Georgius Bethlen din Cris a fost construit intre secolele XIV-XVII, in stilul Renasterii transilvanene, ca resedinta nobiliara fortificata, de mica amploare (cel mai frumos castel Renaissance din Ardeal).

Poze Castelul Bethlen din Cris

Castele din Romania: Castelul Bethlen din Cris - judetul Mures

Castele din Romania: Castelul Bethlen din Cris - judetul Mures

Castele din Romania: Castelul Bethlen din Cris - judetul Mures

Castele din Romania: Castelul Bethlen din Cris - judetul Mures

Sursa text: meleaguri
Sursa foto: vladut, family.webshots

Adauga un comentariu la articolul: "Castelul Bethlen – Cris, Romania"