Castelul Bethlen – Racosu de Jos, Romania

castelul bethlen sukosd racosu de jos

Locatie Castelul Bethlen din Racosu de Jos

Castelul Bethlen se afla in localitatea Racosu de Jos situata in extremitatea nordica a judetului Brasov.

Istoric Castelul Bethlen din Racosu de Jos

Construit in anul 1625 in stilul renasterii transilvanene, castelul de la Racos a fost resedinta nobiliara a grofului Sukosd. Acesta primise domeniul respectiv de la Gabriel Bethlen, ca recompensa pentru serviciile militare aduse.

De acest castel se leaga si un episod din viata unei familii domnitoare din Tara Romaneasca. Este vorba de razboiul dintre turci si austrieci, de la 1664, in care Grigore Ghica Voda se afla de partea austriecilor. Dupa razboi, domnitorul este silit sa fuga in Polonia, iar sotia sa, Doamna Maria, trece, la indemnul sau, in Transilvania unde, intrand sub protectia principelui Mihail Apafi, este adapostita o perioada mai indelungata in castelul Racosului.

In zilele Revolutiei de la 1848, Castelul Sukosd-Bethlen a fost ars in mare parte. Dupa 1873, castelul a devenit proprietatea contelui Samuel Teleki. Acesta a oferit castelul spre vanzare ‘composesoratului local’, care a sarbatorit intrarea in posesiune abia in 1903. Lasat in paragina, in 1992, cand au inceput lucrarile de restaurare, castelul era in ruina.

Descriere Castelul Bethlen din Racosu de Jos

Corpurile de cladiri, intre care se afla si o curte patrata, sunt inconjurate de ziduri. Castelul are bastioane circulare (aici se gaseau incaperile pentru locuit, saloanele, depozitele si bucatariile), iar turnul de la intrare este si el patrat.

Intrarea in incinta castelului se facea printr-un gang situat sub turnul aflat la mijlocul laturii de sud. O inscriptie datand din 1700, asezata la intrarea in castel, arata ca in acel an constructia apartinea contelui Stefan Bethlen. Pe bolta unui salon se afla stema familiei Bethlen sculptata in piatra.

Poze Castelul Bethlen din Cristur-Sieu

Castele din Romania: Castelul Bethlen din Racosu de Jos - judetul Brasov

Castele din Romania: Castelul Bethlen din Racosu de Jos - judetul Brasov

Castele din Romania: Castelul Bethlen din Racosu de Jos - judetul Brasov

Castele din Romania: Castelul Bethlen din Racosu de Jos - judetul Brasov

Sursa text: castel.granturi
Sursa foto: ghidcazareromania

Adauga un comentariu la articolul: "Castelul Bethlen – Racosu de Jos, Romania"