Castelul Blomberg – Gardani, Romania

castelul blomberg

Locatie Castelul Blomberg

Comuna Gardani, undes este localizat Castelul Blomberg, situata pe malul drept al Somesului, si-a mutat vatra satului in mai multe locatii de-a lungul timpului. Daca initial ‘bastinasii locuiau in poienile padurii, in clanuri de familii inrudite’, dupa anul 1700 noile locatii preferate se aflau in Dealul Satului, pe Diuta, pe Iertas, la Izvor etc. Localnicii au construit o biserica de lemn pe Dealul Satului, pe care au vandut-o in 1790 localitatii Arduzel.

Istoric Castelul Blomberg

In 1780, contele Blomberg ‘a primit ca danie de la imparatul Imperiului Habsburgic, Iosif al III-lea, un domeniu in Gardani de 500 de hectare teren si 1.500 de hectare de padure. In acelasi an, a inceput constructia Castelului Blomberg, care s-a terminat in 1821. In jurul acestei proprietati, gardalenii au pus bazele unei noi asezari’ (Muzeografie Gardani, 2007).

Familia Blomberg a parasit tara dupa 1945, iar Castelul Blomberg a fost transformat in scoala. Din 1957 pana in 1963, pe timpul verii, a devenit gazda unor tabere scolare republicane. In 1963, scoala speciala pentru copii cu deficiente mintale de la Costiui a fost transferata in fostul castel al baronului Blomberg din Gardani. 40 de ani mai tarziu, cand ‘casele de copii’ (inventia regimului comunist) au fost desfiintate, castelul si-a recapatat linistea si sobrietatea din vremurile de odinioara.

Poze Castelul Blomberg

Castele din Romania: Castelul Blomberg - judetul Maramures

Castele din Romania: Castelul Blomberg - judetul Maramures

Castele din Romania: Castelul Blomberg - judetul Maramures

Castele din Romania: Castelul Blomberg - judetul Maramures

Sursa text: romguide
Sursa foto: ofotografie.blogspot

Adauga un comentariu la articolul: "Castelul Blomberg – Gardani, Romania"