Castelul Bolyai – Buia, Romania

castelul bolyai buia 2

Locatie Castelul Bolyai

Castelul Bolyai din Buia, comuna Seica Mare, este unul dintre cele mai importante monumente istorice ale Sibiului, a fost lasat in ruina.

Descriere Castelul Bolyai

Acum mai mult de 30 de ani aici era gazduit sediul CAP-ului. A fost in proprietatea unor mari familii nobiliare, principelui Transilvaniei si lui Mihai Viteazul, a adapostit un dispensar, maternitatea si depozitele CAP-ului. Desi acum este catalogat drept monument in ‘stare de ruina, cu probleme statice deosebite si in pericol de prabusire’, castelul de la Buia s-a aflat, mai multe secole, printre cele mai vechi si impozante realizari arhitecturale sibiene.

Istoric Castelul Bolyai

Buia este o veche proprietate nobiliara ce apartinea comitilor de Calvasar, mentionata documentar pentru prima data in anul 1296. Castelul, pe care l-a stapanit si Mihai Viteazul, a fost ridicat, conform cronicilor familiei Bolyai, in secolul XV. In secolul urmator, a ajuns in posesia comitelui sasilor Marcus Pemflinger, care insa l-a pierdut prin confiscare, in 1529. Astfel, Buia a devenit posesiune princiara.

In ianuarie 1597, in timpul unei vizite la Alba Iulia, principele Sigismund Bathory ii daruieste intreg domeniul Buia, ce includea aproape 30 de sate situate intre Tarnave si Olt, lui Mihai Viteazul. Odata cu trecerea lui Mihai prin Sibiu, spre Buia, domnul muntean a initiat lucrari de infrumusetare a castelului. Dupa numai doi ani insa, dupa venirea cardinalului Andrei Bathory in fruntea Principatului, toate posesiunile din Transilvania ale domnului Tarii Romanesti au fost confiscate.

Mihai le-a redobandit in toamna aceluiasi an dupa victoria de la Selimbar asupra lui Andrei Bathory, dar le-a pierdut iarasi dupa lupta de la Miraslau. Dupa moartea marelui voievod, fiul sau, Nicolae Patrascu, cu toate ca se considera mostenitorul de drept al castelului, nu a putut intra in stapanirea domeniului. In septembrie 1602, castelul era solicitat imparatului Rudolf al II-lea si de Radu Serban, succesor al lui Mihai Viteazul.

Cand vine vorba de ‘castelul lor’ satenii din Buia sunt extrem de interesati. In majoritatea caselor din sat gasesti date despre istoria edificiului si persoane preocupate de soarta sa. Batranii subliniaza in cartile de istorie paragrafele in care e mentionat Castelul Bolyai si au consemnat in caiete legendele legate de secularul edificiu.

‘Sunt in Buia de numai patru ani si mi se pare un monument extraordinar. Nu inteleg cum a putut ajunge in halul asta. Eu am strans dosare intregi cu date despre castel, am xeroxat carti publicate la inceputul secolului si am discutat cu mai multi profesori din Cluj pe tema asta. Am fost ghid OJT in Cluj 17 ani si nu pot sa cred ca dintr-un asemenea monument a ramas doar o ruina’, spune revoltat septuagenarul Mircea Horia Santa.

Poze Castelul Bolyai

Castele din Romania: Castelul Bolyai - judetul Sibiu

Castele din Romania: Castelul Bolyai - judetul Sibiu

Castele din Romania: Castelul Bolyai - judetul Sibiu

Castele din Romania: Castelul Bolyai - judetul Sibiu

Sursa text: romguide, hoinareala
Sursa foto: sibiu.ghidcazareromania

Adauga un comentariu la articolul: "Castelul Bolyai – Buia, Romania"