Castelul Kemeny – Sancrai, Romania

castelul kemeny sancrai

Locatie Castelul Kemeny din Sancrai

Acesta este castelul familiei nobiliare Kemeny, castel la care se adauga si grajdul. Castelul a fost construit in anul 1805, si este localizat in localitatea Sancrai din orasul Aiud (judetul Alba).

Descriere Castelul Kemeny din Sancrai

Edificiul respecta principiile planimetrice si estetice ale barocului, fiind un amestec al variantei barocului de influenta franceza, caracterizata printr-o morfologie mai cumpanita si cea cultivata in nordul Italiei si Boemia, caracterizata de forme mai miscate. Castelul este o marturie a ambelor directii dovedind in plus caracterul eclectic al arhitecturii transilvane: fatada principala si cea dinspre apa. In timp ce fatada dinspre drumul principal este retinuta din punct de vedere estetic cea dinspre Mures surprinde prin contrast, fiind mai pitoreasca.

Castelul este fragmentat in trei corpuri separate prin drepte perpendiculare pe directia de curgere a Muresului, astfel avem: corpul central cu corpul de acces, care este o exceptie de la principiile modelului baroc cu o intrare principala catre curtea de onoare si logie catre apa; corpul din stanga, care se remarca prin cele doua fatade plate, mari pinioane decupate simetric si tivite in partea superioara cu volute si un turn inalt intens decorat; corpul din dreapta, care contine elemente ce par anterioare restului cladirii ca principiu de compozitie.

Corpul central se deschide catre exterior prin intermediul unei scari monumentale, insa accentul dominant al cladirii este oferit de turnul de patru niveluri, care are o alura medievala.

Poze Castelul Kemeny din Sancrai

Castele din Romania: Castelul Kemeny din Sancrai - judetul Alba

Castele din Romania: Castelul Kemeny din Sancrai - judetul Alba

Castele din Romania: Castelul Kemeny din Sancrai - judetul Alba

Castele din Romania: Castelul Kemeny din Sancrai - judetul Alba

Sursa text: romguide, besthotels
Sursa foto: alba.ghidcazareromania

Adauga un comentariu la articolul: "Castelul Kemeny – Sancrai, Romania"