Castelul Toldalagi – Corunca, Romania

castelul toldalagi corunca

Locatie Castelul Toldalagi

La nici o aruncatura de bat de Targu Mures, in comuna Corunca, la poalele dealului, castelul Toldalagi trezeste nostalgia unor vremuri de mult apuse, nişte vremuri despre care cei mai mulţi am auzit vorbindu-se doar din batrani.

Despre Castelul Toldalagi

Ridicata in secolul 17, constructia are o valoare inestimabila, o valoare pe care prea putini stiu sa o pretuiasca. Si totusi, in ciuda tuturor vitregiilor indurate, edificiul se inca­pataneaza sa ramana in picioare, sfidand parca trecerea timpului si nepasarea tuturor.

Specialistii sustin ca astfel de capodopere istorice sunt adevarate mine de aur pentru localitatile in care se afla. Potentialul turistic extraordinar, atragerea de fonduri si de investitori, dezvoltarea rapida si locurile de munca pe alese, sunt doar cateva din beneficiile de care zonele care au un astfel de castel se bucura, iar in Occident lucrul acesta chiar se intampla. La noi, in schimb lucrurile stau putin diferit.

Pe site-ul oficial al comunei Corunca, se aminteste intr-o romana destul de chinuita ca ‘In satul Corunca se gaseste un castel construit in secolul al XII-lea de catre Toldalagi Mihaly. Castelul se afla in proprietate privata, starea lui este foarte proasta, dar in anii urmatori o sa (se) demareze lucrarile de reconstructie. Acest lucru o sa aduca o contributie semnificativa dezvoltarii comunei’. Optimista si inexacta informatie. In primul rand, localitatea Corunca apare in documente abia in anul 1332, adica in secolul 14, iar nobilul Toldalagi Mihaly a trait mult mai tarziu, prin secolul 17, asa ca e putin probabil ca acesta sa fi reusit sa-si ridice casa prin anii 1100.

In al doilea rand, cu toata speranta ca intr-o buna zi castelul va aduce ‘o contributie semnificativa dezvoltarii comunei’, realitatea de la fata locului arata ingrozitor. Ca sa ajungi la castel trebuie sa te avanti intr-un puhoi de noroaie, noroaie ce se domolesc, probabil, doar in seceta cea mai crunta.

Descriere Castelul Toldalagi

Constructia e mai degraba o darapanatura hidoasa, innecata in balarii. In imediata vecinatate a castelului se afla, fara nici o noima, o moara ce seamana mai degraba cu o statie de betoane, o fabricuta si o casa portocalie cu wc-ul in prim plan. Cu toate acestea, aici nu a fost mereu asa.

Astazi, starea castelului este infioratoare. Inecat in buruieni si namol, daramat pe jumatate si cu acoperisul distrus, acesta nu mai aminteste cu nimic de luxul de altadata. Nici parcul englezesc, candva mandria intregii Transilvanii, nu sta mai bine.

Acum, unde odata era un paradis de flori si arbusti rari, sunt construite haotic o moara desalata, cateva case si o fabricuta, iar printre ele un drum mocirlos. Asa arata castelul construit cu migala acum cateva sute de ani, castel pentru care altii, straini, ar da probabil oricat ca sa-l aiba. Aici este cea mai urata zona din Corunca, comuna care de altfel e foarte moderna si prospera.

Istoric Castelul Toldalagi

In anul 1636, in apropierea localitatii Corunca s-a adunat tabara militara condusa de Toldalagi I. Mihaly, capitan suprem al Scaunului Mures. Desi detinea un numar impresionant de proprietati in zona centrala a Transilvaniei, familia Toldalagi si-a stabilit resedinta in Corunca, langa Targu Mures.

Aici, cu toate ca era foarte bogata, familia nu a avut proprietate deplina asupra satului si asupra pamanturilor ce ii reveneau acestuia. Conform recensamantului militar din anul 1677, in localitate locuiau sase nobili sau primori ai secuilor, iar in arhiva familiei, pastrata la Arhivele Statului, filiala Targu Mures, s-au pastrat mai multe acte referitoare la impartirea pamanturilor si padurilor intre Toldalagi si secuii liberi.

In anul 1746, familia Toldalagi a primit diploma de ‘Conte al Sfantului Imperiu Roman’, de la imparateasa Maria Tereza, prin care au fost ridicati la acest rang nobiliar fiii lui Toldalagi IV. Mihaly: Laszlo I, Janos I, Ferenc I si Pal I.

Dupa moartea lui Toldalagi IV Mihaly, cei patru fii ai acestuia au impartit bunurile imobile, care se mostenesc doar pe linie masculina. Conform intelegerii, in proprietatea lui Janos ajunge Szentbenedek, Ferenc a primit satul Nagyercse, Pal casa familiala si jumatatea posesiunii din Korunka, iar Laszlo a primit un teren de aceeasi marime tot in Korunka.

Istoria familiei Toldalagi e una deosebit de interesanta, iar insiruirea celor care s-au succedat este lunga, in urma lor raman, insa, ruinele unui castel si multe povesti si legende. Ultimul locuitor al castelului a fost Jozsef Toldalagi. Acesta s-a prapadit inainte de vreme, in anul 1943, iar o data cu el s-a stins si vestitul neam Toldalagi.

Istoria castelului e strans legata de cea a familiei. Desi cladirea a fost proiectata in stil baroc si desi nu s-a respectat pana la urma nimic din plan, datorita realizarii inedite si armoniei deosebite a formelor, edificiul a fost unul dintre cele mai elegante castele din Transilvania. In interior luxul era orbitor, candelabrele artistic realizate decorau cu mult bun gust incaperile, sobele de teracota erau realizate in stilul empiric, iar biblioteca era una dintre cele mai bogate si mai vaste din Transilvania.

Parcul englezesc care inconjura castelul era de o frumusete coplesitoare. Frumusetea i se datora in special asezarii lui favorabile, dar si efectului coloristic conferit de catre copacii si florile diferite, asezate una langa alta. In decursul anilor 1930-1940, zona a devenit un fel de parc dendrologic.

Poze Castelul Toldalagi

Castele din Romania: Castelul Toldalagi - judetul Mures

Castele din Romania: Castelul Toldalagi - judetul Mures

Sursa text: ziaruldemures
Sursa foto: mures.ghidcazareromania

Adauga un comentariu la articolul: "Castelul Toldalagi – Corunca, Romania"