Cetatea dacica – Banita, Romania

cetatea dacica banita

Locatie Cetatea dacica de la Banita

Cetatea dacica de la Banita se afla pe Dealul Bolii sau Piatra Cetatii, pe o culme conica, cu altitudinea de 904 metri, aflata in estul comunei Banita (judetul Hunedoara).

Descriere Cetatea dacica de la Banita

Cetatea dacica de la Banita este contemporana cu cele din muntii Sebesului si avea rolul sa impiedice inaintarea unui dusman ce ar fi venit dinspre sud, prin Defileul Jiului. In timp de pace, aici isi avea resedinta unul dintre marii nobili daci.

Pe dealul ce poarta numele de Piatra Cetatii, cercetarile arheologice au scos la iveala ruinele unor cetati dacice. Dealul cu pante foarte abrupte, nu este accesibil decat dinspre nord unde panta este barata de un zid dacic dublat spre vale de un scut. Nimeni, insa nu stie exact cum sa ajunga acolo. Accesul este imposibil si nicio harta sau vreun indicator rutier nu este montat in zona ruinelor.

Elementele de fortificatie sunt reprezentate de ziduri, turnuri, platforme de lupta, dar nu pot fi vizitate fara un drum de acces, pe care autoritatile locale promit ca il vor realiza in scurt timp daca vor primi acceptul celor care au in administrare ruinele dacice.

Restaurarea Cetatii dacice de la Banita

Cetatea dacica de la Banita ar putea fi, in sfarsit, restaurata. Autoritatile locale spun ca acest edificiu, aflat in patrimoniul UNESCO, ar putea fi amenajat si pus in valoare, doar daca reprezentantii Consiliului Judetean Hunedoara vor reusi sa o preia, odata cu restul cetatillor dacice din judet. ‘In acest moment lucram la un proiect care vizeaza trecerea complexului Cetatilor Dacice din judetul Hunedoara la Consiliul Judetean. Dupa aceasta urmeaza sa demaram un proiect comun care sa le includa atat pe cele de la Orastie cat si acestea de la Banita’, afirma Ionel Burlec, primar Banita.

Cetatea nu mai poate fi acum deloc vizitata, din cauza ca nimeni nu a restaurat niciodata calea de acces. Totusi, planurile autoritatilor locale vizeaza si calea de acces, dar si promovarea cetatii pentru ca turistii sa afle despre acest obiectiv la care se poate ajunge din drumul national. ‘Vrem sa amenajam o cale de acces spre ruine, un punct de informare turistica, sa montam placute indicatoare si chiar sa reconstituim ruinele acolo unde este necesar acest lucru. Vom face si pliante pentru a promova cetatea Banitei’, mai spune Ionel Burlec.

Poze Cetatea dacica de la Banita

Cetati dacice din Romania: Cetatea dacica de la Banita - judetul Hunedoara

Cetati dacice din Romania: Cetatea dacica de la Banita - judetul Hunedoara

Cetati dacice din Romania: Cetatea dacica de la Banita - judetul Hunedoara

Cetati dacice din Romania: Cetatea dacica de la Banita - judetul Hunedoara

Sursa text: inromania, gazetavaii

Un comentariu la "Cetatea dacica – Banita, Romania":

  1.  
    Paul

    pentru mai multe informatii despre cetate si zona cetatii vezi si banitaromania.blogspot.com ! p.s cetatea nu a fost descoperita in anii 1961-1962, ci mult mai devreme ! in acea perioada au fost facute sapaturi sistematice ! sunt studii asupra ei inca din sec XIX !