Orasul Victoria – judetul Brasov, Romania

orasul victoria

Locatie Orasul Victoria

Aşezare situata la poalele masivului Fagaras, localitatea este o inventie 100% comunista si a fost supranumita in acea epoca, ‘orasul ateu’.

Descriere Orasul Victoria

Botezat initial ‘Ucea Rosie’, Victoria nu dispunea in perioada lui Nicolae Ceausescu, biserica – de aici si inedita porecla de mai sus. Toti cetatenii au lucrat la combinatul chimic, care, in prezent, este inchis.

Aici, nivelul de toxicitate este foarte ridicat, fapt ce a determinat ca populatia varstnică sa fie o raritate. Legenda din aceste locuri spune ca ‘oricine a lucrat la combinat nu prinde 60 de ani’!

Urbea este izolata de restul lumii – nu exista cale ferata, prima asezare omenească este situata la o distanta de 10-12 km, singura posibilitate de cazare este Hotelul Central, iar automobilele personale sunt obiecte de lux.

Daca merita sa vizitam orasul Victoria si cum se desfasoara o zi obisnuita aici, putem descoperi pe 30 septembrie, de la ora 20, pe HBO, intr-un documentar fenomen, regizat de Adi Voicu si Ana Vlad.

Poze Orasul Victoria

Locuri de vizitat in Romania: Orasul Victoria - judetul Brasov

Locuri de vizitat in Romania: Orasul Victoria - judetul Brasov

Locuri de vizitat in Romania: Orasul Victoria - judetul Brasov

Locuri de vizitat in Romania: Orasul Victoria - judetul Brasov

Locuri de vizitat in Romania: Orasul Victoria - judetul Brasov

Locuri de vizitat in Romania: Orasul Victoria - judetul Brasov

Sursa text: ciao
Sursa foto: orasulvictoria

6 comentarii la articolul "Orasul Victoria – judetul Brasov, Romania":

  1.  
    hiperbola

    Ce nesimtit ala de a scris ca Or.Victoria este poluat. Or.Victoria este un oras nou , a inceput constructia primelor vile in anul 1949. Dupa 1960 au inceput construirea de blocuri de maxim 2-3 etaje.Parintii mei au muncit acolo si au trait pana spre 90 de ani. Combinatul este la 4-5 km distanta si inca functioneaza.Oraselul are un strand olimpic , scoala la care am invatat si eu este foarte frumoasa , mai exista inca o scoala. Biserica a existat din totdeauna dar nu intr-o forma traditionala .Se afla intr-un apartament .Dar erau biserici la 2 km distanta in Ucea de Sus . Iar pana la manastirea Sambata sunt doar 10 km.Lumea se ducea la slujbe si pe jos. De ce nu s-a ingrijit BOR de construirea bisericii pana in anii’90? Caci nu era interzis de nimeni. Asa cum a fost distrusa intreaga economie a Romaniei , asa a fsot distrus si Comb. din Or. Victori. Uzina a fost construita initial de nemti si producea praf de pusca , apoi s-a construit si Comb. Chimic. Comunismul a creat locuri de munca , ce a creeaza azi capitalismul? Diferenta intre bogati si saraci,distrugerea clasei medii , distrugerea intelectualitatii, inversare de valori, saracie, coruptie.

  2.  
    Cristina

    Cine a fost “autorizat ” sa faca descrierea Orasului Victoria ? Acea persoana, SIGUR nu stie ce a scris, si a scris, doar de dragul de a scrie ceva. Spum acestea, ptr.ca, : Combinatul nu este inchis, nivelul de toxicitate nu “este foarte ridicat ” ( cred ca vroia sa descrie situatia din Japonia ),va fi foarte surprins(a) sa stie ca masinile nu sunt un lux, orasul nu este izolat de lume, iar populatia varstnica nu este o raritate. Mai trebuie sa continui?
    Mai documentati-va, oameni buni ! Nu mai scrieti doar de dragul scrisului.

  3.  
    Blebeanu Lorin

    Sunt din C- ta deci parerea mea cred ca e obiectiva. Am ajuns de trei ori pana acum in acest orasel, de fiecare data trimis de serviciu in perioada verii pe perioade de cate trei saptamani. In primul an, eu, venit din unul din cele mai mari orase ale tarii am fost socat de linistea si curatenia ce caracteriza micul orasel.
    Populatie putina ( multi plecati la munca prin strainataturi) dar muncitoare si binecrescuta care stie sa se recreeze intr- un mod cat se poate de civilizat dupa rutina cotidiana. Atat cat poate pentru ca nu exista prea multe variante de distractie. Combinatul abia daca functioneaza la limita supravietuirii asta- nsemnand ca aerul din zona nu e atat de periculos pe cat vor unii sa- l catalogheze. ( Mafia terenurilor cu potential? )
    Altfel n- as intelege deciziile unora din capitala de a detine cate- o casa de vacanta pe aici.
    E un loc
    numai bun de concediu cu liniste si relaxare. Plus ca atunci cand ploua ( ceva foarte normal prin Fagaras) se simte aerul curat venit din padurea nesfarsita de la poalele muntelui.
    Oraselul poate sa fie un loc de plecare al drumetiilor montane tinand cont ca se afla intre Sambata de Sus si Transfagarasan si in jurul lui se inalta cateva dintre cele mai inalte varfuri din tara.
    Pacat ca nu exista turism in zona pentru a scoate orasul din amorteala ultimilor ani. PACAT!

  4.  
    Blebeanu Lorin

    Salut pe aceasta cale pe D- nii Codrut, Soni, Aurel, pe D-le Luci si Dana, fara a uita de ” mascota” orasului – Micky

  5.  
    Dan Dragos!!!

    Buna, sunt student la Universitatea din oradea, specializarea planificare teritoriala si am participat la concursul Victoria 2020 sponsorizat de siemens, am luat locurile 2 si 3, am stat 1 sapt in Victoria si pot sa zic ca m-am indragostit de acest oras si m-a suprins placut, curat, liniste, aer proaspat de munte, peisaj montan deosebit. Pacat ca nu se face nimic pt acest oras, speram cu acest concurs si cu propunerile noastre sa se realizeze ceva pt ca acest oras merita. Gasiti proiectele nostre pe blogul nostru: http://planningoradea.blogspot.com/2011/06/eco-planning-si-amprenta-viitorului.html

  6.  
    geta sandu

    Cu ceva ani in urma echipa ;Chimia-Turnu Magurele antrenata de dl.Marin Ruta ,din care faceam parte si eu,facea cantonamentele de vare si citeodata si iarna in oraselul Victoria.Pentru mine ce am trecut acum de 50 ani acele vremuri cu minunatele clipe petrecute in acel oras ma fac intotdeauna sa ma gindesc cu placere .Nu stiu cum arata azi,dar atunci arata superb desi functiona Combinatul( si stiu ca si acum functioneaza), nu era poluare,oameni minunati, politicosi dupa mine un colt de rai,si nu cred ca s-a putut schimba in rau.Salut pe aceasta cale pe domnul Soni